Potrivit datelor Poliției de Frontieră, la 18 martie 2022, Moldova a primit pe teritoriul său aproximativ 355.426 de refugiați, dintre care peste 320.000 erau cetățeni ai Ucrainei. În aceeași zi, pe teritoriul țării erau găzduiți 106.000 de refugiați ucraineni în diferite regiuni ale țării.
Datele furnizate de Poliția de Frontieră din Moldova arată că aproximativ 70.000 de femei și fete și 36.000 de bărbați și băieți sunt în prezent în Republica Moldova.
Femeile și fetele sunt majoritatea și reprezintă două treimi dintre ucrainenii strămutați în Moldova. Femeile reprezintă 80% din populația adultă de refugiați (18+), iar una din două femei cu vârsta cuprinsă între 25-44 de ani.
Impărțirea femeilor adulte refugiate pe grupuri de vârstă arată că 1 din 10 sunt femei de 65 de ani și peste. Acest grup specific de femei este expus la un risc mai mare – vulnerabilități specifice; prin urmare, răspunsurile umanitare ar trebui să ia în considerare profilurile demografice ale refugiaților în abordarea nevoilor specifice ale diferitelor grupuri de femei și bărbați.
Fetele reprezintă 49% dintre cei mai mici copii (<11 ani) și până la 53% dintre adolescenți. În general, fetele adolescente reprezintă 10% dintre femeile refugiate.
Adolescentele, femeile singure care călătoresc singure sau cu copii, femeile însărcinate și femeile în vârstă se numără printre cele care sunt expuse în mod deosebit riscului și necesită un răspuns de protecție coordonat și eficient. În medie, sunt 42 de copii sub 6 ani la 100 de femei refugiate sau 77 de copii sub 11 ani la 100 de femei refugiate, mai arată analiza.
Autorii studiului notează că femeile suportă o povară imensă a îngrijirii copiilor, agravată de stres, frică, suferință psihologică, acces limitat la serviciile de bază și risc crescut de violență sexuală și de gen și trafic de persoane.
