GRAFIC/ Două treimi dintre refugiații ucraineni găzduiți în R. Moldova sunt femei. Datele primului studiu demografic al refugiaților realizat de ONU și Poliția de Frontieră

21 martie 2022, 12:57 Societate 269
Refugiați Ucraina.  Sursa: Facebook

Două treimi din refugiații găzduiți de Republica Moldova sunt femei (80% din populația adultă de refugiați) și fete (49% dintre cei mai mici copii (<11 ani). Datele se conțin în cel mai recent studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Împuternicirea Femeilor (ONU Women) în colaborare cu Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, privind profilurile demografice ale refugiaților din Ucraina.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, la 18 martie 2022, Moldova a primit pe teritoriul său aproximativ 355.426 de refugiați, dintre care peste 320.000 erau cetățeni ai Ucrainei. În aceeași zi, pe teritoriul țării erau găzduiți 106.000 de refugiați ucraineni în diferite regiuni ale țării.

Datele furnizate de Poliția de Frontieră din Moldova arată că aproximativ 70.000 de femei și fete și 36.000 de bărbați și băieți sunt în prezent în Republica Moldova.

Femeile și fetele sunt majoritatea și reprezintă două treimi dintre ucrainenii strămutați în Moldova. Femeile reprezintă 80% din populația adultă de refugiați (18+), iar una din două femei cu vârsta cuprinsă între 25-44 de ani.


Impărțirea femeilor adulte refugiate pe grupuri de vârstă arată că 1 din 10 sunt femei de 65 de ani și peste. Acest grup specific de femei este expus la un risc mai mare – vulnerabilități specifice; prin urmare, răspunsurile umanitare ar trebui să ia în considerare profilurile demografice ale refugiaților în abordarea nevoilor specifice ale diferitelor grupuri de femei și bărbați.

Fetele reprezintă 49% dintre cei mai mici copii (<11 ani) și până la 53% dintre adolescenți. În general, fetele adolescente reprezintă 10% dintre femeile refugiate.Adolescentele, femeile singure care călătoresc singure sau cu copii, femeile însărcinate și femeile în vârstă se numără printre cele care sunt expuse în mod deosebit riscului și necesită un răspuns de protecție coordonat și eficient. În medie, sunt 42 de copii sub 6 ani la 100 de femei refugiate sau 77 de copii sub 11 ani la 100 de femei refugiate, mai arată analiza.

Autorii studiului notează că femeile suportă o povară imensă a îngrijirii copiilor, agravată de stres, frică, suferință psihologică, acces limitat la serviciile de bază și risc crescut de violență sexuală și de gen și trafic de persoane.


Amintim că la 24 februarie, Guvernul Republicii Moldova a declarat stare de urgență, ca urmare a izbucnirii ostilităților din țara vecină Ucraina. Autoritățile au stabilit un regim special de intrare și ieșire din țară, măsuri speciale pentru protecția refugiaților, protecția populației și a instituțiilor țării.

Guvernul a declarat atunci că este pregătit să primească refugiați din Ucraina și că va coopa cu ONU, precum și cu organizațiile locale și internaționale pentru a răspunde la criza umanitară.

Guvernul a înființat un Centru de management al crizelor în subordinea Prim-ministrului, care este sprijinit de partenerii internațional.

Potrivit studiului, de la invazia Rusiei, peste 3,3 milioane refugiați au fugit din Ucraina, marea majoritate fiind femei și copii. Majoritatea refugiaților au fugit în Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria și Slovacia.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media