LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua Întâi. Ministrul Sănătății raportează 57 de morți, printre care un copil, și 169 de răniți

24 februarie 2022, 06:38 Ucraina 9365
Explozie Kiev.  Sursa: CNN/Twitter

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, 24 februarie, o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

În context, Guvernul de la Chișinău va cere Parlamentului declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării.

UPDATE 23:00. Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei anunță că Insula Șerpilor a fost capturată de trupele ruse și că a pierdut contactul cu grănicerii care o apărau. Potrivit unui comunicat al instituției, infrastructura de pe insulă a fost distrusă de bombardamentele rusești.

UPDATE 22:40. Atacurile rusești de joi, 24 februarie, s-au soldat cu 57 de morți în Ucraina, printre care și un copil, și 169 de răniți, a declarat Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Viktor Liașko, la emisiunea „Dreptul la Putere” de pe Canalul „1 + 1”, transmite Strana.ua.

În după-amiaza zilei de 24 februarie, un avion al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) s-a prăbușit în regiunea Kiev. În accident au murit cinci persoane. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, aeronava Forțelor Armate ale Ucrainei a fost doborâtă între satele Jukovți și Tripillia, raionul Obukov.

În urma unui atac asupra unei unități militare din regiunea Odesa, au murit 18 persoane, dintre care zece erau femei.

În orașul Brovarî au fost fost omorâte șase persoane și rănite alte 12.

În Ciuguev, regiunea Harkov, un copil a fost ucis în timpul bombardamentelor. S-a întâmplat în curtea unui bloc de apartamente.

UPDATE 20:51. Parlamentul de la Chișinău a declarat, începând din 24 februarie și timp de 60 de zile, stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în legătură cu mișcările militare din Ucraina. Proiectul a fost susținut unanim de deputați - 88 de voturi.

UPDATE 18:48. Deputații se vor întruni în această seară în ședință extraordinară, cu începere la ora 08:15. Potrivit surselor Replica Media, la Chișinău este așteptat președintele Parlamentului Igor Grosu. Din cauza închiderii spațiului aerian al Republicii Moldova, avionul în care se deplasa speakerul a aterizat la Iași.

UPDATE 18:24. Primăria municipiului Chișinău a identificat 8 682 de locuri de cazare pentru refugiații ucraineni, dintre care 4 467 de locuri pot adăposti imediat cetățenii din țara vecină, anunță primarul general al capitalei, Ion Ceban.

UPDATE 17:57. Poliția rusă a început să rețină activiștii care au ieșit la proteste anti-război în mai multe orașe din Rusia.

UPDATE 17:28. Manifestație pașnică în fața sediului Ambasadei ruse la Chișinău. Mai multe persoane au organizat o acțiune de protest împotriva atacurilor ruse asupra Ucrainei.

UPDATE 17:23. „Insula Șerpilor a fost atacată de pe nave rusești. Ocupanții ruși au tras asupra insulei din artileria navală. Polițiștii de frontieră și forțele armate dețin apărarea. Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei informează că în prezent, în apropierea insulei există două nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră „Moscova” și „Vasili Bîkov”.

UPDATE 17:13. Președintele american Joe Biden va face declarații de presă la ora 19:00 (ora R. Moldova) în cadrul căreia va anunța noi sancțiuni împotriva statului rus.

UPDATE 17:10. Trupele ruse înearcă să cucerească zona unde se află centrala nucleară de la Cernobîl, a confirmat și liderul statului ucrainean. „Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se mai repete. Aceasta este o declarație de război pentru întreaga Europă", a scris Zelenski pe Twitter.

UPDATE 16:54. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei, care o citează pe vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Informații a Ucrainei, Mariana Bezugla, anunță că soldații ucraineni au distrus 15 tancuri rusești cu ajutorul rachetelor antitanc.

De asemenea, forțele rusești din Armata 1 Panzer de Gardă, care au vizitat fără invitație regiunea ucraineană Harkov, au fost atacați de dronele Bayraktar”, se arată în nota informativă.

UPDATE 16:50. Comandamentul militar ucrainean anunță că folosește pe scară largă dronele de luptă Bayraktar și raportează mai multe pierderi în rândul armatei ruse.

UPDATE 16:28. Patru oameni au fost uciși, iar 10 sunt răniți, după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se pate că ar fi șase doctori, transmite The Guardian. Totodată, Ucraina a declarat că Rusia a desfășurat 203 atacuri de la începutul zilei, iar luptele au loc pe aproape întregul teritoriu, relatează Reuters.

Ucraina spune că Rusia a desfășurat 203 atacuri de la începutul zilei, lupte având loc în aproape tot teritoriul, conform Reuters.

UPDATE 16:15. Armata Ucraineană anunță că două nave de război rusești atacă insula Șerpilor din Marea Neagră. Grănicerii ucraineni ar rezisat deocamdată atacului.

UPDATE 15:50. Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău organizează activități de asigurare a suportului pentru cetățenii străini, ce traversează frontiera de stat a Republicii Moldova. Ca urmare a activării, în această dimineață, a Planului Situațional privind gestionarea afluxului de migranți, Ministerul Afacerilor Interne a dispus crearea Centrelor provizorii în localitățile Palanca și Ocnița. Până la această oră, frontiera de stat a Republicii Moldova a fost traversată de 6.937 persoane dintre care 3.000 de cetățeni ucraineni.

UPDATE. 15:41. Statul major al Armatei ucrainene anunță că de pe teritoriul Belarusului au fost lansate patru rachete balistice care se îndreaptă în direcția sud-vestică a Ucrainei.

UPDATE 15:28. La Kiev, sirenele sună din nou. Potrivit presei din Ucraina, unităţi militare ruseşti au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare.

UPDATE 15:23. Mitropolitul Ucrainei, Onufrie, subordonat Patriarhiei ruse a condamnat atacurile și îi cere lui Vladimir Putin să oprească războiul.

UPDATE 15:02. Operațiunea Forțelor Comune (OFC) anunță că tancurile rusești, vehiculele de luptă ale infanteriei atacă pozițiile trupelor ucrainene de la periferia orașului Starobilsk. Potrivit OFC, rușii încearcă să preia controlul asupra orașului, dar soldații ucraineni îi resping pe invadatori. „Unitățile antitanc ucrainene sunt îndreptate asupra inamicului. Două tancuri rusești și un vehicul blindat de transport de trupe au fost deja distruse în timpul luptei”, se arată în nota informativă.

UPDATE 14:52. Ministrul Apărării al Ucrainei Reznikov a rezumat începutul războiului: „Planul inamicului de a ne distruge nu a funcționat. Ucraina luptă și o face cu succes. Armata ucraineană a provocat pagube serioase ocupanților ruși. Inamicul a pierdut deja șase avioane, două elicoptere și cinci tancuri”, a declarat acesta într-o înregistrare video.

UPDATE 14:45. Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei informează că invazia forțelor ruse a avut loc în regiunile Lugansk, Cernihiv, Sumy, Harkov, Jîtomir, Herson, Odesa, pe Insula Șerpilor și în zona de protecție a mediului.

UPDATE 14:33. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară că perioada de desfășurare a operațiunii militare împotriva Ucrainei cu scop de „demilitarizare” a acesteia va fi stabilită de președintele rus, Vladimir Putin, scrie Censor.net.

UPDATE 14:30. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a declarat că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată”, iar „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”. Totodată, acesta a anunțat activarea planului de apărare, precizând că în zilele și săptămânile viitoare va fi sporită prezența militară pe Flancul Estic. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 14:12. Uniunea Europeană condamnă în termenii cât mai ferm posibil invadarea neprovocată a Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse. De asemenea, UE condamnă implicarea Belarusului în această agresiune împotriva Ucrainei și solicită să își respecte obligațiile internaționale.

UPDATE 14:04. Armata ucraineană anunță că a pierdut un avion de luptă în regiunea Kiev. La bordul aeronavei se aflau 14 persoane, dintre care cinci au murit.


UPDATE 13:20. Serviciul Vamal al Ucrainei declară că soldații ruși au intrat în regiunea Kiev. În mediul online au apărut mai multe imagini video în care martorii spun că au văzut zeci de elicoptere rusești care atacă orașul Hostomel, aflat la mai puțin de 20 de kilometri de Kiev. Presa ucraineană susține că trei elicoptere au fost doborâte. De menționat că punctele de frontieră, în funcție de situație, sunt redistribuite în poziții de rezervă și cooperează cu Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională.

UPDATE 13:15. Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei: Granița de stat în regiunea Jîtomir, străbătută de trupe ruse. Au loc atacuri cu lansator de rachete „Grad” asupra grănicerilor.

UPDATE 13:03. Guvernul Republicii Moldova DEZMINTE oficial informația precum că mai mulți cetățeni ai R. Moldova au fost invitați să se înroleze în armată.

UPDATE 12:41. Șapte avioane rusești, două elicoptere, patru tancuri și zeci de blindate au fost doborâte și distruse, în timpul luptelor dintre forțele ruse și cele ucrainene, anunță Valeri Zalujni, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 12:35. ANTA atenționează operatorii de transport să evite efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane în/din sau în tranzit pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 12:13. Vladimir Zelenski cere poporului rus să protesteze împotriva războiului din Ucraina. „Pentru toți cei care nu și-au pierdut încă conștiința, este timpul să iasă și să protesteze împotriva acestui război. Împotriva războiului cu Ucraina”, a spus președintele”, declară șeful statului ucrainean.

UPDATE 11:52. Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco declară că până la această oră am înregistrat circa 1900 cetățeni ucraineni care deja au traversat hotarul R. Moldova.

UPDATE 11:45. Anunț de ultima oră de la ministrul Infrastrucurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. La recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Autoritatea Aeronautică Civilă închide spațiul aerian al Republicii Moldova, începând cu ora 12:00.

UPDATE 11:34. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că în cadrul instituției a fost instituită Celula de criză care monitorizează în regim de permanență situația de securitate și coordonează operațiunile de evacuare a cetățenilor țării noastre din Ucraina.

UPDATE 11:35. Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Rusia. Anunțul a fost făcut de președintele Vladimir Zelenski.

UPDATE 11:27. Autoritățile ucrainene anunță că două ținte nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Forțele ruse amenință că vor cere ca trupele de frontieră din Izmail să se predea. Potrivit autorităților, „agresorul a folosit un canal internațional de comunicare pentru siguranța navigației.”

UPDATE 10:58. Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei - trei grăniceri, decedați și mai mulți răniți, în regiunea Herson.

UPDATE 10:49. Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova anunță că a fost aprobat ordinul directorului SIS privind stabilirea nivelului moderat (cod galben) de alertă teroristă pe întreg teritoriul țării, începând de astăzi, 24 februarie.

UPDATE 10:45. Ambasadorul Ucrainei în Turcia îi cere lui Erdogan să blocheze strâmtorile Bosfor și Dardanele din Marea Neagră pentru navele rusești.

UPDATE 10:26. Armata ucraineană anunță că a recuperat localitatea Schastie, de lângă Lugansk. Forțele ruse ar fi suferit pierderi semnificative și minim 50 de soldați.

UPDATE 10:23. Mai mulți oameni din Kiev s-au grăbit spre stațiile de metrou subterane pentru a se adăposti. Alții s-au urcat în autobuze pentru a părăsi orașul. În Kiev s-au auzit sirenele, iar mai multe imagini arată coloane uriașe de mașini care blochează o autostradă în timp ce oamenii fug din oraș, scrie BBC.

Coloane de masini la iesirea din Kiev. FOTO: BBC

UPDATE 10:20. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința CSS privind situația din Ucraina: Suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de refugiați ucraineni.

UPDATE 10:12. Zelenski anunță despre crearea unei coaliţii anti-Putin, în urma unor convorbiri cu liderii occidentali.

UPDATE 10:00. Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul țării în legătură cu situația din Ucraina.

UPDATE 09:43. Boris Johnson, despe evenimentele militare din Ucraina: „Preşedintele Vladimir Putin a ales calea vărsării de sânge”.

UPDATE 09:30. Ministerul Apărării al României a anunțat că având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

UPDATE 09:27. Klaus Iohannis a condamnat „în numele României” atacul armat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și anunță o reacție puternică a comunității internaționale, cu costuri mari pentru Moscova.

UPDATE 09:22. Punctul de trecere al frontierei Palanca - Maiaki Udobnoe este aglomerat cu zeci de mașini care așteaptă pe sensul de intrare în Republica Moldova.

UPDATE 09:08. Kievul anunță despre primele pierderi teritoriale - două sate din Lugansk au fost capturate de forțele de ocupație ruse.

UPDATE 08:42. „Vom trage Kremlinul la răspundere” - Liderii europeni reacționează dur după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Astăzi va avea loc un Summit de urgență la Bruxelles

UPDATE 07:50. Președinta Maia Sandu convoacă CSS în legătură cu situația din Ucraina.

UPDATE 07:44. MAEIE de la Chișinău evacuează personalul diplomatic de la Kiev și Odesa și îndeamnă moldovenii să părăsească imediat Ucraina

UPDATE 07:34. Președintele Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

De asemenea, la granița cu Crimeea a fost atacată o bază militară ucraineană.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a anunțat că va convoca Consiliul Național pentru Securitate și Apărare pentru a declara stare de război.

Vladimir Putin a anunțat lansarea unei operațiuni militare speciale la primele ore ale dimineții: „Scopul său este de a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de 8 ani. Și pentru aceasta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civili, inclusiv cetățeni”, a declarat liderul de la Kremlin.


Pe rețelele de socializare apar în continuu imagini cu atacurile care au început în această noapte:


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media