La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, Ungheni care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrâni, lucru care s-a răsfrânt și asupra altor specii de vultur. O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT. Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni.
Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tânărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar.

„În doar câteva luni de la eliberare, Djuranlyi a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă. La mijlocul lunii februarie a decis să treacă și pe la noi”, au scris reprezentanții SPPN.
Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2021, lângă localitatea Etulia Nouă. După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni. Acolo a fost observată în dimineața zilei de 15 februarie de către un grup de specialiști.
Vizita lui Djuranlyi din data de 15 februarie s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată.

publicat de: