Oaspete rar în Moldova. Vulturul negru, considerat o specie dispărută, a fost surprins după mai bine de 70 de ani

16 februarie 2022, 18:53 Mediu 4028
Vulturul negru.  Sursa: Facebook/Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Colaj Foto

În perioada 13-15 februarie am fost vizitați de un oaspete foarte rar - vulturul negru sau aegypius monachus. Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova.

La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, Ungheni care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrâni, lucru care s-a răsfrânt și asupra altor specii de vultur. O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT. Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni.

Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tânărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar.„În doar câteva luni de la eliberare, Djuranlyi a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă. La mijlocul lunii februarie a decis să treacă și pe la noi”, au scris reprezentanții SPPN.

Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2021, lângă localitatea Etulia Nouă. După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni. Acolo a fost observată în dimineața zilei de 15 februarie de către un grup de specialiști.

Vizita lui Djuranlyi din data de 15 februarie s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată.
Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media