VIDEO/ Președinta Maia Sandu și Secretarul de Stat, Antony Blinken în conferință de presă. Principalele declarații

6 martie 2022, 11:10 Politică 404
Maia Sandu, Antony Blinken.  Sursa: Președinția Republicii Moldova/Mandel Ngan/Pool/AFP/Getty Image

Maia Sandu și Antony Blinken vor face declarații în direct despre discuțiile pe care le-au avut în această dimineață. Principalele declarații le puteți urmări în transmisiunea live de la Președinție.

Președinta Republicii Moldova a salutat parteneriatul strategic cu SUA care a oferit de-a lungul acestor ani peste 1,7 miliarde de dolari, „care ne-a ajutat să ne consolidăm ca stat”.

„Ca țară neutră, am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectați direct de urgia războiului. Peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul conflictului; mulți dintre aceștia rămân în țara noastră. Avem nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru ca oamenii și economia noastră să facă față fluxului de refugiați, în continuă creștere.

Comunitatea internațională trebuie să se implice pentru încetarea luptelor și restabilirea păcii. Sper că turneul regional pe care îl întreprindeți va contribui la eforturile de pace din Ucraina.

Vrem să continuăm dialogul politic și de securitate între statele noastre, să dezvoltăm proiectele de reziliență energetică și să avansăm în dialogul pe justiție și colaborarea în domeniul recuperării activelor. Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să întărim capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor vremii. O Moldovă reziliență și adaptabilă poate deveni un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune, un partener de încredere și un avanpost al lumii libere”, a mai spus Maia Sandu.

Antony Blinken se află într-un turneu diplomatic în Europa.


Secretarul Blinken și-a început călătoria la Bruxelles, Belgia, unde a participat la o ședință a Ministerului de Externe a NATO, s-a întâlnit cu omologii UE, a participa la o reuniune ministerială a G7 și a organizat întâlniri suplimentare cu partenerii pentru a discuta răspunsul global la invazia Rusiei, inclusiv a Aliaților, și coordonarea continuă a partenerilor privind impunerea de consecințe masive și costuri economice severe asupra Rusiei.

Secretarul a fost apoi în Polonia, pe 5 martie, unde s-a întâlnit cu liderii polonezi, inclusiv cu ministrul de externe Zbigniew Rau, pentru a discuta despre asistența suplimentară de securitate în fața agresiunii continue și a atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. De asemenea, a avut o întrevedere cu Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Tot pe 5 martie, Blinken a ajuns la Chișinău, Moldova, pentru a se întâlni cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de externe Nicu Popescu. În timpul opririi sale, secretarul va discuta sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și asista refugiații care fug de invazia Rusiei în Ucraina, precum și sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În următoarele două zile Antony Blinken va călători apoi la Vilnius, Lituania, la Riga, Letonia, și într-un final la Tallinn, Estonia, unde va discuta despre eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, de a întări descurajarea și apărarea NATO, de a promova democrația și drepturile omului și de a urmări o cooperare economică și energetică mai profundă cu aliații noștri baltici.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media