Borrell spune că nu există un acord la nivelul Uniunii Europene pentru un embargo complet asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia

25 aprilie 2022, 12:53 Ucraina 142
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.  Sursa: Replica Media

Nu există o susținere suficientă din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, a declarat, luni, șeful diplomației europene Josep Borrell, citat de ziarul german Die Welt, potrivit Reuters.

„În acest moment, noi, cei din UE, nu avem o poziție unitară cu privire la această problemă”, a declarat Borrell.

Exporturile de petrol sunt principala sursă de valută străină a Kremlinului și multe state din UE au cerut încetarea plăților pentru petrol, deoarece finanțează efectiv războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operație militară specială”. Unele țări UE fac eforturi pentru un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Bruxelles pregătește o evaluare completă a impactului interzicerii petrolului, ca parte a posibilelor măsuri suplimentare, scrie Digi24.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, furnizând puțin peste un sfert din importurile de petrol din UE în 2020, potrivit datelor Eurostat.

Borrell a spus că subiectul va fi discutat la următorul summit UE care va avea loc la sfârșitul lunii viitoare și că nu se așteaptă la nicio decizie în această privință înainte de summit.

„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”, a spus el.

Comisia Europeană va face probabil propuneri pentru un al șaselea pachet de sancțiuni statelor membre săptămâna aceasta.

Toate statele UE depun eforturi pentru a-și reduce dependența de petrol și gaze rusești, a spus Borrell, adăugând că el crede că blocul își va putea reduce dependența în cele din urmă.

„La un moment dat se va întâmpla și atunci Rusia va simți dureros că veniturile din afacerile cu petrol și gaze se pierd”, a mai spus șeful diplomației UE.

Josep Borrell declara anterior că Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media