LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61. Kievul nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la NATO, anunță președintele Radei Supreme

25 aprilie 2022, 17:29 Ucraina 411
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 61 zi de război provocat de Federația Rusă. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin la Kiev. În acest sens, Washingtonul a promis suplimentarea fondurilor pentru Ucraina și pentru statele NATO care au oferit ajutor Ucrainei.

Totodată, trupele ruse au continuat să bombardeze regiunea Lugansk pe 24 aprilie. Drept urmare, trei clădiri înalte și patru case private din regiune au ars. Tot din cauza bombardamentelor, mai multe autoturisme, inclusiv camioane au luat foc.

UPDATE 17.30. Ucraina nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO, scrie Hromadske.

„Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul”, a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru ediţia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, într-un interviu publicat luni. Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie „perspectiva Ucrainei asupra viitorului său”, a subliniat el.UPDATE 15.55. Numărul refugiaților ucraineni care și-au părăsit țara în urma invaziei rusești a depășit 5,2 milioane, potrivit cifrelor publicate luni de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, Ucraina nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)mite Le Figaro.

Potrivit UNHCR, 5.232.014 ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei rusești, în 24 februarie, cu 45.270 mai mulți decât cifra publicată duminică. De la începutul lunii aprilie, puțin sub 1.197.000 de ucraineni au plecat din țară, față de 3,4 milioane în luna martie.

Femeile și copiii reprezintă 90% dintre acești refugiați, în timp ce bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care ar putea fi mobilizați, nu au voie să plece din Ucraina. Aproape două treimi dintre copiii ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, inclusiv cei care se află încă în țară.


UPDATE 15.30. Ucraina nu a convenit cu partea rusă asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Azovstal. Rusia a declarat încă o dată existența unui coridor pentru civili. Ministrul reintegrării, IrIna Vereșciuk, a declarat că coridorul anunțat unilateral nu garantează securitatea. Ea a cerut Secretarului General al ONU și Crucii Roșii să ajute la evacuarea civililor.


UPDATE 15.00. Moscova a trimis o notă Washingtonului, cerându-i să înceteze livrarea de arme Ucrainei, a spus ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov. Acesta a menționat că furnizarea de armament Ucrainei nu contribuie la găsirea unei soluții diplomatice și la rezolvarea situației, scrie agenția TASS.UPDATE 14.25. Ministerul Apărării rus a anunţat că trupele sale vor opri ostilităţile pentru a permite civililor ascunşi împreună cu combatanţi ucraineni să părăsească complexul metalurgic asediat Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, luni începând de la 14.00 ora Moscovei (11.00 GMT), informează Reuters şi Agerpres.

Ministerul a precizat într-un comunicat că fiecare civil blocat în combinat va putea pleca în orice direcţie doreşte.

UPDATE 13.55. Ministrul adjunct de externe al Rusiei Andrei Rudenco susține că „Rusia nu vede niciun risc privind regiunea transnistreană” menționând că Moscova este „în favoarea unei soluționări pașnice a problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale a Moldovei”, potrivit RBK.

„Suntem în favoarea unei soluționări pașnice a problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale a Moldovei și a statutului special al acestei regiuni în componența sa”, a spus Rudenco.
UPDATE 12.30. Nu există o susținere suficientă din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, a declarat, luni, șeful diplomației europene Josep Borrell.

În acest moment, noi, cei din UE, nu avem o poziție unitară cu privire la această problemă”, a declarat Borrell.

Exporturile de petrol sunt principala sursă de valută străină a Kremlinului și multe state din UE au cerut încetarea plăților pentru petrol, deoarece finanțează efectiv războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operație militară specială”. Unele țări UE fac eforturi pentru un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Bruxelles pregătește o evaluare completă a impactului interzicerii petrolului, ca parte a posibilelor măsuri suplimentare.


UPDATE 12.02. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a pus Republica Moldova, o fostă republică sovietică și una dintre cele mai sărace națiuni ale Europei, într-o situația extrem de vulnerabilă, amenințând dezvoltarea economică a țării și agravând situația la nivel național prin valurile de refugiați ucraineni. Totodată, temerile guvernului de la Chișinău în legătură cu o potențială ocupație rusă cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce războiul ruso-ucrainean continuă, se arată în analiza New York Times, preluat de Biziday.UPDATE 11.55. Rusia a lansat luni rachete asupra două orașe din regiunea centrală Vinniția, provocând un mai mulți morți și răniți, a anunțat guvernatorul regional Serghei Borzov, citat de CNN.

„Astăzi, regiunea Vinniția este din nou sub tirul rachetelor în orașele Jmerinka și Koziatin. Inamicul încearcă să lovească infrastructura critică”, a spus Borzov. Rusia nu a comentat informația.


UPDATE 11.20. Zelenskiy, într un nou mesaj: „Continuăm să facem tot posibilul pentru a izgoni invadatorii și a restabili pacea pentru toți oamenii noștri. Elementul cheie al acestui proces este forța Forțelor Armate ale Ucrainei, prezența unei cantități suficiente și calități a armelor, cantitate suficientă și muniție de calitate.

Ajutorul Ucrainei a fost problema numărul unu în negocierile cu reprezentanții Statelor Unite, care au ajuns ieri la Kiev, - secretarul de stat Anthony Blinken și ministrul apărării Lloyd Austin. Când democrația câștigă într-o țară, este un câștig la nivel global. Când libertatea este protejată într-o singură țară, ea este protejată în toată lumea”, a declarat Zelenskiy.UPDATE 11.00. Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Lviv. Ca urmare, a avut loc o explozie la substația de tracțiune a gării Krasne. La fața locului lucrează salvatorii pentru stingerea incendiului. Nu există informații despre victime. Potrivit șefului regiunii Maxim Kozytsky, rachetele au zburat din sud-est.UPDATE 10.02. În timpul vizitei secretarului de stat american Anthony Blinken și a șeful Pentagonului Lloyd Austin a fost anunțat un nou pachet de ajutor de 322 de milioane de dolari pentru Ucraina. De asemenea, au anunțat întoarcerea diplomaților americani în Ucraina în viitorul apropiat.


UPDATE 09.50. Ambasadorul Estoniei în Ucraina, Kaimo Kuusk, a spus că Rusia își amenință țara și chiar are planuri militare pentru aceasta.

„Știm că Rusia are planuri militare împotriva noastră. Au planificat antrenamente pe care doresc să le desfășoare. Deci nu trebuie să așteptăm. Oferim arme Ucrainei, iar fiecare Javelin care lovește un tanc rus reduce amenințarea împotriva noastră”, a spus ambasadorul, potrivit Ukinform.


UPDATE 09.40. Informațiile de securitate britanice subliniază că Rusia intenționează să organizeze un pseudo-referendum la Herson pentru a-și justifica ocupația. Controlul asupra acestui oraș este un pas important pentru obiectivul ocupanților - de a crea un pod terestre către Crimeea și de a domina sudul Ucrainei, cred britanicii.UPDATE 09.16. Incendiu de proporții la un depozit de petrol din Breansk, principalul hub de export al Rusiei prin conducta Drujba. Potrivit primelor informații, incendiul extrem de violent a început la ora 2 noaptea. Deocamdată nu se cunosc motivele izbucnirii acestuia. Potrivit unor informații neverificate, înainte de incendiu, s-ar fi auzit explozii.

Breansk se află la circa 150 de kilometri de granița cu Ucraina.UPDATE 09.00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin la Kiev. Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

El a repetat că țara sa are nevoie de și mai multe arme, inclusiv tehnică grea, pentru a face față noii ofensive rusești din estul și sudul țării, care amenință întreaga regiune Donbas și litoralul ucrainean al Mării Negre.

Oficialii americani au promis ajutor militar de peste 300 de milioane de dolari și au aprobat vânzări de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit The Guardian.

Blinken și Austin au mai spus că președintele american Joe Biden va anunța în curând un nou ambasador în Ucraina și că diplomații americani care au părăsit țara înainte de război se vor întoarce începând de săptămâna viitoare. Ambasada SUA la Kiev va rămâne pentru moment închisă.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie și 24 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media