Cazul tragic din Parcul „Alunelul”: Șeful Î. M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp, va fi demis din funcție, iar alți patru angajați urmează a fi evaluați într-un alt raport

17 mai 2022, 15:19 Mediu 125
Serghei Carp, directorul Î. M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”.  Sursa: stiri.md

Șeful Î. M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp, va fi demis din funcție, în urma cazului tragic din Parcul „Alunelul”, când o buturugă a căzut peste un cărucior și a strivit un copil de un an.

„Noul director la Î. M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorului de ramură, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior, fie alți angajați care ar avea iangență cu acest caz vizat în raportul de anchetă. Sugestia mea este ca acești domni să nu aștepte următoarea anchetă, fie benevol să-și dea demisia, fie cu certitudine urmează să fie demiși din funcție”, a declarat Ion Ceban.

Primarul capitalei susține că de această situație se face vinovată și Agenția de Mediu care a emis autorizația de defrișare și curățare, după cinci luni de la depunerea solicitării de către Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, iar faptul că autrizațiile au fost emise în luna ianuarie, a fost mai complicat pentru angajații de la Spații Verzi să evalueze care crengi sunt uscate și pe care nu cres frunze.

„Birocrația, tergiversarea proceselor, nu fără partea de vină a Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi este una absolut inadmisibilă în această privință. Doar pentru perioa da ianuarie-mai 2022 Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi a înaintat către Agenția de Mediu pentru a obține autorizații: arbori propuși pentru curățare - 3.066, dintre care 2.228 autorizați, adică 30% lăsați fără niciun fel de atenție. Asta înseamnă, ipotetic, că oricare dintre acești arbori ar putea să prezinte pericol și acest factor se cumulează; arbori pentur defrișare - 620, dintre care doar 242 autorizați. Pentur toate aceste rapoarte avem documente confirmative”

La 16 mai, un grup de persoane a protestat în fața Primăriei municipiului Chișinău, după ce un copil de doi ani a decedat, fiind strivită de o creangă ruptă dintr-un copac, în parcul Alunelul din capitală. Protestatarii au fost însoțiți de pancarte pe care erau scrise mesaje prin care solicitau tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de moartea fetiței de doi ani.

Procuratura municipiului Chişinău, Oficiul Buiucani, a informat ieri, 16 mai, că urmare a autosesizării organului de urmărire penală, la 14 mai, a fost pornită urmărirea penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a cauzat decesul unui copil de doi ani.

Totodată, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a solicitat suspendarea din funcție a directorului Î. M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp. Ulterior, Serghei Carp, a declarat pentru Replica Media că va respecta decizia primarului Ion Ceban, care a dispus suspendarea din funcție a acestuia pe durata anchetei de serviciu cu privire la cazul tragic din Parcul „Alunelul”.

Șeful Î. M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp, a declarat pentru Replica Media că va respecta decizia primarului Ion Ceban, care a dispus suspendarea din funcție a acestuia pe durata anchetei de serviciu cu privire la cazul tragic din Parcul „Alunelul”.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media