LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113. Marea Britanie l-a sancționat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill / Iohannis: „Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei

16 iunie 2022, 07:23 Ucraina 416
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 113-a zi de rezistență împotriva armatei ruse, care a invadat teritoriul ucrainean, la 24 februarie. Mii de civili sunt prinși în orașul ucrainean Severodonețk cu proviziile esențiale în curs de epuizare, potrivit Națiunior Unite care au emis un avertisment în acest sens.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskyi, a declarat că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului, adăugând că forțele ucrainene suferă „pierderi dureroase” la Severodonetsk și regiunea Harkiv.

Totodată, liderul de la Kiev, și-a confirmat participarea la summiturile G7 și NATO.

Între timp, în regiunea Lugansk, ocupanții ruși încearcă să atace în nouă direcții simultan, iar la Donețk și Sumi rușii au lansat din nou lovituri cu rachete.


UPDATE 21:30. „Rusia nu este curată ca lacrima”, dar „este ceea ce este” și „nu ne este rușine să arătăm cine suntem”, a spus sfidător ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru BBC, în care oficialul a subliniat că vestul pune presiuni pe ONU să răspândească știri false.

Lavrov a reluat în interviul pentru BBC ideea că Rusia nu a invadat Ucraina, ci că este o operațiune specială pentru că Rusia nu avea „absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că tragerea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”. A reluat de asemenea și afirmația că rușii vor „denazificarea” Ucraina, scrie Hotnews.

În acest moment jurnalistul BBC a citat un raport oficial al Organizației Națiunilor Unite despre satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihiv, care spune că „360 de locuitori, inclusiv 74 de copii și cinci persoane cu dizabilități, au fost forțați de forțele armate ruse să stea timp de 28 de zile în subsolul a unei școli… Nu erau toalete, apă… 10 bătrâni au murit”.

"Asta este lupta împotriva naziștilor?" a întrebat Steve Rosenberg de la BBC.

„Este un mare păcat”, a spus Lavrov, „dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși UNOR presiuni din partea Occidentului. Și de foarte multe ori sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident”.


UPDATE 21:00. Emmanuel Macron: „Ucraina face parte din familia europeană. Împreună cu partenerii mei germani, italieni și români, susținem statutul de candidat imediat al Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

În următoarele zile, imediat ce Comisia Europeană va stabili cadrul de discuții, noi, va trebui să luăm decizii majore și istorice pentru a da viață promisiunilor noastre. Trebuie să transmitem Ucrainei un mesaj puternic, să avem un gest clar.”

UPDATE 19:45. Marea Britanie a anunţat joi că i-a sancţionat pe comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova şi pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, într-un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei asupra crizei ucrainene, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Foreign Office-ul a declarat că a sancţionat-o pe Lvova-Belova pentru transferul forţat şi adopţia copiilor ucraineni, în timp ce Kirill a fost vizat pentru „sprijinul său proeminent faţă de agresiunea militară rusă în Ucraina”.

Comunicatul adaugă că patru înalţi oficiali militari dintr-o unitate „cunoscută că a ucis, violat şi torturat civili” în oraşul ucrainean Bucea au fost de asemenea sancţionaţi.


UPDATE 19:05. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că anunţurile privind noi livrări de arme de către aliaţi către Kiev ar trebui făcute săptămânal şi „în cantităţi suficiente”.

„Asta e realitatea. Apreciem tot ce s-a făcut, nu ne plângem. Dar adevărul este că suntem încă depășiți numeric când vine vorba de artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete și sisteme de apărare și nu putem face progrese mari până nu ajungem la un echilibru cu Rusia în cifrele de pe aceste trei poziții”, a spus Kuleba.


UPDATE 18:30. Pe 16 iunie Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluție prin care recunoaște acțiunile de deportare de către Rusia a oamenilor din Ucraina.

Parlamentul a cerut încetarea genocidului și să fie create condiții pentru întoarcerea oamenilor lor în Ucraina sau într-o altă țară sigură. Deputații au cerut, de asemenea, altor state să judece persoanele implicate în deportarea ucrainenilor și alte crime din Ucraina, scrie Delfi.


UPDATE 18:00. Franța, Italia, Germania și România susțin acordarea imediată a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina.

Declarația a fost făcută de președintele francez Emmanuel Macron la Kiev în timpul unei conferințe de presă în urma unei întâlniri cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis.


UPDATE 17:20.Sute de civili care se adăpostesc în buncărele de la uzina chimică Azot din Severodonețk nu mai pot fi evacuați din cauza atacurilor rusești, a declarat joi guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, pentru CNN.

„Este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și a luptelor constante. Dacă cineva ar ieși afară, ar avea 99% șanse să moară", a spus Serghei Gaidai.

Guvernatorul militar al regiunii Lugansk a declarat pentru CNN că în uzina chimică Azot din Severdonețl se adăpostesc 568 de civili, inclusiv 38 de copii.


UPDATE 16:45. Rusia a anunțat joi că a interzis intrarea în țară a 121 de cetăţeni australieni, inclusiv jurnalişti de top şi oficiali ai apărării, acuzându-i că au o „agenda rusofobă”.

Printre persoanele sancționate s-au numărat jurnaliști de la ABC News din Australia, Sydney Morning Herald, Sky News și Nine Network, precum și oameni de afaceri și diverși oficiali ai apărării.

Peter Malinauskas, premierul Australiei de Sud, magnatul minier Gina Rinehart și șeful forțelor armate, generalul Angus Campbell, au fost cu toții incluși pe listă, precum și personalități proeminente ale televiziunii: Liz Hayes, Stan Grant și Andrew Bolt.


UPDATE 16:05. Scopul strategic al Rusiei în războiul declanșat Ucrainei este distrugerea completă a statului ucrainean și a națiunii, a declarat ministra adjunctă a Apărării din Ucraina Hanna Malyar, citată de Reuters.

„Principalele obiective strategice, militar-politice și militar-economice ale Rusiei în ceea ce privește statul nostru rămân distrugerea completă a statului ucrainean și a națiunii, precum și distrugerea fundamentelor militare și economice ale statului nostru”, a afirmat Hanna Malyar.

Ea a spus că situația rămâne dificilă pentru forțele ucrainene și că accentul principal al Rusiei este acum pe stabilirea controlului deplin asupra regiunilor Luhansk și Donețk din estul Ucrainei.


UPDATE 15:45. Cel puțin trei civili au fost uciși și alți șapte răniți în urma unui atac aerian rusesc în orașul de est Lisichansk, a anunțat joi guvernatorul Luhansk, Serghei Haidai. Ținta atacului a fost o clădire în care se adăposteau civili, a spus Haidai. Salvatorii curăță molozul de la fața locului, a adăugat el.


UPDATE 15:05. Premierul italian, după vizita la Irpin: ”Vom reconstrui tot” Premierul italian Mario Draghi a promis că va „reconstrui totul”, după ce a vizitat joi Irpin, una din suburbiile Kievului, devastată de război, potrivit CNN. „Vom reconstrui totul. Au distrus grădinițele, au distrus grădinile copiilor. Totul va fi reconstruit. Au început deja”, a spus Draghi. „Ei știu exact unde sunt șantierele care trebuie reconstruite. Fiecare familie are o aplicație în care descrie ceea ce s-a întâmplat și sunt deja într-o stare foarte avansată”, a adăugat el.

UPDATE 14:30. Localitățile Irpin și Bucha din Ucraina „au devenit un simbol al cruzimii inimaginabile a războiului Rusiei”, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz, după ce a vizitat Irpin, alături de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și Mario Draghi.

„Acest război trebuie să se termine”, a scris Scholz pe Twitter.


UPDATE 14:00. Fostul președinte al Federației Ruse, în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a comentat în mod disprețuitor pe Twitter vizita pe care liderii din Franța, Germania și Italia au efectuat-o împreună în Ucraina.

„Iată că le place iubitorilor europeni de broaște, cârnaț și paste să viziteze Kievul. Beneficiile sunt zero. Au promis din nou că vor intra în UE, obuziere vechi, au trântit o vodcă și au luat trenul acasă, ca acum o sută de ani. Și totul este bine. Numai că acum acest lucru nu aduce Ucraina mai aproape de pace. Iar timpul se scurge”, a scris Dmitri Medvedev.

Și purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a reacționat după vizita la Kiev a celor trei lideri europeni: „Sper ca liderii acestor trei state – și președintele României – nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei prin pomparea de armament în continuare, pentru că este absolut inutil și va provoca noi suferințe poporului”, a spus Dmitri Peskov.


UPDATE 13:35. Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toți autorii ruși să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”, a transmis președintele Klaus Iohannis, după vizita la Irpin.


UPDATE 13:10. Serviciile secrete ale Marii Britanie au transmis în raportul zilnic că forțele de luptă a Rusiei operează în grupări cu personal „extrem de puțin”, cu unele grupuri tactice de batalion de până la 30 de soldați, comparativ cu numărul obișnuit de 600-800 de oameni.

„Ucraina a reușit probabil să își retragă majoritatea unităților de luptă, care dețineau inițial orașul. Situația rămâne extrem de dificilă pentru forțele și civilii ucraineni care au rămas la est de râu”, se arată în comunicat.

După ce podurile vor fi probabil distruse, Rusia va trebui acum fie să traverseze râul, fie să avanseze pe flancuri pentru a transforma câștigul tactic în avantaj operațional.

De asemenea, se raportează că, pentru ambele părți care luptă în orașele de pe linia frontului, este probabil ca luptele să se îndrepte din ce în ce mai mult către grupuri mici de trupe, care operează de obicei pedestru.

„Unele dintre punctele forte ale Rusiei, cum ar fi avantajul său în ceea ce privește numărul de tancuri, devin din ce în ce mai puțin relevante în acest mediu. Acest lucru este probabil să contribuie la ritmul lent al progresului”, se arată în comunicat.


UPDATE 13:15. Slovacia furnizează 5 elicoptere, muniție pentru lansatoare de rachete multiple Grad. Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a anunțat că elicopterele Mi-17 și Mi-2 furnizate de Slovacia sunt deja folosite de forțele armate ale Ucrainei, scrie Ukrainsakaia Pravda.

Potrivit ministrului, elicopterele sunt deja în posesia Forțele Armate ale Ucrainei.

„Acest ajutor acordat Ucrainei, ca toate livrările anterioare, va fi rambursat Slovaciei din Fondul European pentru Pace, care este o definiție puternică a solidarității Uniunii Europene cu Ucraina”, a spus el.

Miercuri, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o întâlnire în formatul Ramstein la Bruxelles, a declarat că Slovacia a decis să transfere elicoptere de luptă în Ucraina, dar nu a precizat informații despre livrări.


UPDATE 12:45. Noi imagini cu vizita celor patru lideri europeni care sunt Irpin, locul unde trupele ruse au comis crime de război în timpul ocupației:


UPDATE 12:20. Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus al autoproclamatei Republici Populare Donețk, a cerut ca „toate orașele rusești” din Ucraina, inclusiv Odesa, să fie ocupate de forțele pro-ruse, el făcând aceste declarații într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

„Trebuie să eliberăm toate orașele rusești”, spune Pușilin, răszpunzând unei întrebări despre Odesa.

El susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să fie dus în fața unui tribunal internațional pentru a fi judecat pentru crime de război în Donbas.

UPDATE 12:00. Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis sunt acum în Irpin, suburbia Kievului lovită de agresiunea rusă.


UPDATE 11:50. Războiul declanșat de Federația Rusiă a ucis cel puțin 318 copii în Ucraina și a rănit peste 581 din 24 februarie. Cifrele se așteaptă să fie mai mari, deoarece nu includ victimele în zonele în care au loc ostilități și în zonele ocupate de ruși, a declarat Procuratura Generală pe 16 iunie.

Cel mai mulți copii afectați copii sunt în regiunea Donețk - 297, regiunea Harkiv - 170, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 54, regiunea Herson - 52, regiunea Nikolaev - 48, regiunea Zaporojie - 30, regiunea Sumy - 17.

Pe 14 iunie, un bebeluș de 2 luni a fost dus la o instituție medicală, după ce a fost grav rănit în urma bombardării orașului Ugledar din regiunea Donețk de către trupele ruse.

Pe 15 martie, două familii și cei cinci copii ai lor au murit într-un atac aerian al ocupanților asupra clădirilor de locuit din Mariupol.

Circa 2.000 de instituții de învățământ au fost avariate de bombardamentele armatei ruse. Dintre acestea, 208 au fost complet distruse.


UPDATE 11:30. Șeful echipei de negocieri a Ucrainei cu Federația Rusă, David Arahamiya, a declarat, joi, că până la o mie de apărători ucraineni sunt uciși sau răniți zilnic în confruntările cu trupele ruse din regiunea Donbas, informează Axios.

„Până la 1.000 de soldați ucraineni sunt uciși sau răniți în fiecare zi în regiunea Donbas din estul Ucrainei, cu o medie de 200 până la 500 de morți și mult mai mulți răniți”, a transmis David Arahamiya.

Oficialul ucrainean a adăugat că un milion de oameni au fost mobilizați în Ucraina și există posibilitatea de a mări armata cu încă două milioane pentru a continua lupta împotriva agresiunii ruse. „Avem oameni pregătiți să atace, să contraatace, dar avem nevoie de arme pentru asta”, a precizat David Arahamiya.

La începutul lunii iunie, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că armata ucraineană pierde zilnic între 100 și 200 de militari.


UPDATE 11:20. Statul Major al Ucrainei a raportat pe 16 iunie că Rusia a pierdut 32.950 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 200 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, a pierdut și 1.449 de tancuri, 3.545 de vehicule de luptă blindate, 729 de piese de artilerie, 233 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 97 de la suprafață. sisteme de rachete aeriene, 179 elicoptere, 213 avioane, 591 drone și 13 bărci.


UPDATE 11:00. Toți copiii născuți în regiunea Herson după 24 februarie vor primi automat cetățenia rusă, a anunțat astăzi Kiril Stremousov, pretins șef adjunct al administrației militaro-civile ruse din regiunea aflată sub ocupația Federației Ruse.

Potrivit acestuia, orfanii au primit deja cetățenia rusă, iar pașapoartele rusești sunt la mare căutare în regiune, oamenii stând „la coadă în masă” ca să le obțină. Kiril Stremousov a mai transmis că în regiunea Herson ar fi fost depuse peste 10.000 de cereri pentru cetățenia rusă, transmite TASS.


UPDATE 10:40. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a anunțat că peste 2,5 milioane de ucraineni s-au întors în țara lor de origine de la sfârșitul lunii februarie, în timp ce peste 5 milioane de ucraineni s-au înscris pentru protecție temporară în Europa.

Cel puțin 7,5 milioane oamenii au părăsit Ucraina din cauza invaziei Rusiei, raportează Organizația.


UPDATE 10:20. Președintele Klaus Iohannis a ajuns și el astăzi la Kiev. Președinția română a publicat pe Twitter primele imagini de la sosirea la Kiev, cu mențiunea că Iohannis a mers acolo alături de cei trei lideri europeni pentru a-și arăta „sprijinul puternic și solidaritatea deplină cu președintele Zelenski și cu poporul ucrainean”.

„Această agresiune ilegală rusă trebuie să înceteze!”, a mai scris Iohannis.


UPDATE 10:05. Liderii europeni Macron, Scholz și Draghi au ajuns la Kiev. Ministrul francez de externe Catherine Colonna a confirmat că cei trei au ajuns la Kiev.


UPDATE 09:40. Președintele României Klaus Iohhannis a plecat astăzi la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholtz și premierul italian Mario Draghi.

Informația privind vizita lui Iohannis la Kiev a fost publicată la începutul acestei săptămâni de parlamentarul ucrainean Oleksi Goncearenko, pe Twitter, dar nu a fost confirmată până acum de autoritățile române din motive de securitate.Scholz, Macron și Draghi, care merg împreună în Ucraina, au publicat o fotografie din trenul care îi duce la Kiev.


UPDATE 09:25. Doi cetățeni americani care luptă alături de forțele ucrainene la nord de Harkiv sunt dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar fi putut fi capturați de forțele ruse, potrivit familiilor lor și a unui coleg de luptă, relatează CNN. Se crede că ei sunt primii americani care au fost luați prizonieri de ruși.

Un bărbat care activează ca sergent al echipei, care a dorit să rămână anonim din motive de securitate, a oferit CNN fotografii cu pașapoartele ambilor bărbați și ștampilele lor de intrare în Ucraina. Bărbatul a spus că unitatea lor lupta sub comanda brigăzii 92 mecanizate a Ucrainei pe 9 iunie, lângă orașul Izbitske.

Drueke și Huynh, a spus el, au dispărut în timpul unor lupte și misiunile ulterioare de căutare nu au găsit nicio urmă. O postare de pe un canal de propagandă rusesc de pe Telegram de a doua zi susținea că doi americani au fost capturați lângă Harkiv.



UPDATE 09:10. Institutul pentru Studierea Războiului: Rusia se confruntă cu dificultăți în implementarea agendei de ocupație din cauza presiunii pro-ucrainene în zonele ocupate.

Grupul american a raportat pe 15 iunie, citând Centrul de Rezistență Ucrainean, că partizani ucraineni neidentificați au vizat angajați ai Ministerului rus de urgență la Mariupol pe 9 și 11 iunie. Autoritățile de ocupație ruse nu pot deschide școli în Berdianskul ocupat din cauza rezistenței din partea profesorilor ucraineni, care refuză să predea în curricula rusă.

O astfel de acțiune pro-ucraineană va continua probabil să perturbe eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ extins asupra zonelor ocupate și agenda de anexare a Rusiei.


UPDATE 08:54. În confruntarea cu Rusia, Ucraina primește asistență din partea Statelor Unite și a peste 40 de țări. Declarația aparține secretarului de stat american Antony Blinken.

„Asistența de securitate din partea Statelor Unite, precum și a peste 40 de aliați și parteneri, continuă să consolideze poziția Ucrainei de a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială”, a spus el.

Potrivit lui Blinken, această asistență este menită să asigure victoria Ucrainei pe câmpul de luptă și să-și întărească poziția la masa negocierilor, potrivit Hromadske.

„Am impus sancțiuni puternice Rusiei, am consolidat limitarea și apărarea NATO pe flancul estic și am oferit Ucrainei un nivel istoric de asistență militară și de altă natură, deoarece aceasta și-a apărat cu curaj teritoriul și libertatea”, se arată în declarație.

Totodată, Ministerul Apărării al Ucrainei subliniază că partenerii occidentali au predat până acum doar aproximativ 10% din armele pe care Kievul cere să le ofere pentru a stabili paritatea cu armata rusă.


UPDATE 08.25. Poliția de frontieră prezintă ultimele date cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei. Astfel, în ultimele 24 de ore, a fost consemnat un număr total de 9 803 treceri, dintre care 4 782 pe direcția intrare în Republica Moldova.

Totodată, numărul de 1 593 au constituit trecerile minorilor ucraineni.


UPDATE 08:14. Ocupanții ruși continuă să bombardeze activ regiunile de est și de sud ale Ucrainei.

Potrivit ultimelor date așe Statului Major al Forțelor Armate, în direcțiile Volyn și Polissia, una dintre brigăzile mecanizate din Belarus a lucrat la desfășurarea punctelor de primire a resurselor de mobilizare cu primirea practică a recruților. În direcția Seversky, Rusia continuă să-și mențină unitățile din Districtul Militar de Vest în zonele de graniță ale regiunilor Briansk și Kursk. În zonele Leonivka din regiunea Cernihiv și Bachivsk din regiunea Sumy, inamicul a tras cu artilerie în pozițiile trupelor ucrainene. În direcția Slobozhansky, inamicul și-a regrupat trupele pentru a intensifica ofensiva.

De asemenea, rușii au tras cu artilerie de diferite calibre asupra infrastructurii civile de lângă Pryshib, Dolyna, Karnaukhivka și Vernopil.


UPDATE 08.00. Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi sunt așteptați astăzi la Kiev.

Vizita celor trei oficiali străini la Kiev a fost deja anunțată de publicația italiană La Stampa, iar parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko a scris pe Twitter că alături de aceștia va veni și președintele Iohannis.

Una dintre principalele teme de discuții la Kiev va fi stabilirea unor culoare de export al cerealelor ucrainene prin Polonia și România.


UPDATE 07:35. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, pe 15 iunie, ocupanții ruși au tras cu rachete spre Pokrovsk și satul Grishine din regiunea Donețk.

În consecință, doi civili au fost răniți, cel puțin 14 case particulare, o stație meteorologică și o fermă au fost distruse și avariate și aproximativ 30 de animale au fost ucise.


UPDATE 07:21. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a confirmat că va participa la summiturile G7 și NATO. Summitul NATO va avea loc la sfârșitul lunii iunie. Nu este specificat în ce format va lua parte președintele ucrainean. Anterior, sa raportat că la acest eveniment, liderii NATO plănuiesc să convină asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina.

„Am acceptat cu recunoștință invitația partenerilor de a participa la evenimente internaționale cheie: de la cancelarul german Olaf Scholz - la summitul G7, de la secretarul general al NATO Jens Stoltenberg - la summitul NATO de la Madrid”, a scris Zelenskiy pe Twitter.

Summitul NATO va avea loc la sfârșitul lunii iunie. Nu este specificat în ce format va pa participa președintele Ucrainei.

Anterior, sa raportat că la acest eveniment, liderii NATO plănuiesc să convină asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina. Autoritățile ucrainene se așteaptă la decizii pozitive.


UPDATE 07:10. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a declarat că în regiunea Lugansk ocupanții ruși și-au concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii și încearcă să atace în nouă direcții în același timp. „Severodonetsk este un punct cheie în sistemul de operare de apărare al regiunii Lugansk”, a subliniat Zalujni.

Astfel, ofensiva se desfășoară de la sud la nord pe direcțiile Popasna-Komyshuvakha și mai departe către Lysychansk, Popasna-Mykolayivka, Popasna-Berestove, de la nord la sud pe direcțiile Bogorodichne-Slovyansk, Izyum-Slovyansk, Popasnak-inSvetlo, direcția de la vest, de la Severodonetsk-Lisichansk, precum și în direcțiile Severodonetsk-Metolkine, Toshkivka-Komishuvakha.



UPDATE 07:00. Mii de civili sunt prinși în orașul ucrainean Severodonețk cu proviziile esențiale în curs de epuizare, potrivit Națiunior Unite care au emis un avertisment în acest sens.

Mulți dintre ei se adăpostesc în buncăre sub uzina chimică Azot a orașului. Ultimul pod care ducea afară din oraș a fost distrus în lupte la începutul acestei săptămâni. Timp de mai multe săptămâni, capturarea Severodonețkului a fost un obiectiv militar de top pentru Rusia, care controlează acum cea mai mare parte a orașului.

„Lipsa de apă și canalizare este o mare îngrijorare. Este o mare îngrijorare pentru noi, deoarece oamenii nu pot supraviețui mult timp fără apă", a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Umanitare ONU, Saviano Abreu. Dl Abreu a adăugat că rezervele de alimente și proviziile de sănătate se epuizează și în Severodonețk, care se află în regiunea Lugansk din estul Ucrainei. ONU speră să ofere ajutor celor blocați în oraș, dar luptele continue înseamnă că agențiile sale nu pot obține acces sau asigurări pentru a ajunge în siguranță la civilii care sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie și 15 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.re sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media