Republica Cehă încetează să mai elibereze vize și permise de ședere pentru cetățenii din Rusia și Belarus

23 iunie 2022, 10:40 Externe 90
Vize, Cehia.  Sursa: profile.ru

Cetățenii Rusiei și Belarusului nu vor putea obține vize și permise de ședere pe termen lung în Republica Cehă până în martie 2023. Se va face o excepție doar pentru cei care călătoresc din motive umanitare. Această decizie în legătură cu războiul din Ucraina a fost luată de guvernul ceh la sugestia Ministerului de Externe.

Rușii și bielorușii cu permis de ședere existente în republică vor putea solicita reînnoirea lor „în conformitate cu regimul stabilit”.

Serviciul de presă al ministerului a clarificat că măsura a fost introdusă în interesul securității Cehiei și pentru a face presiuni asupra autorităților ruse și belaruse până la încheierea ostilităților.

Pe 24 februarie, președintele ceh Milos Zeman a comparat Rusia cu un „nebun” și a cerut țărilor să se apere nu doar în cuvinte, ci și în acțiuni. „Omul nebun trebuie izolat”, a spus el.

Anterior, Letonia, Lituania și Estonia au încetat să mai elibereze vize rușilor. Danemarca a suspendat eliberarea vizelor și a permiselor de ședere în Rusia. Norvegia a anunțat, de asemenea, că va înăspri regulile pentru eliberarea vizelor de vizitator pentru cetățenii ruși care doresc să viziteze persoanele dragi.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media