Dosarul Stoianoglo: Furtună spune că a fost găsite „probe pertinente cauzei penale” după audierea a doi martori și examinarea dispozitivelor electronice găsite în biroul procurorului general suspendat

25 noiembrie 2021, 09:28 Justiție 189
Victor Furtună înainte de proces.  Sursa: captură video

Procurorul Anticorupție, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să conducă urmărirea penală a procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, anunță despre acțiunile de urmărire penală efectuate până acum. Acuzatorul informează, într-un comunicat de presă, că au fost stabilite „probe pertinente cauzei penale” care ar confirma învinuirea înaintată șefului suspendat al PG.

Potrivit PA, până acum au fost audiate două persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate ar confirma învinuirea înaintată;

De asemenea, a fost efectuată percheziția în biroul de serviciu al procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo, care a durat mai mult de cinci ore, de unde au fost ridicate trei agende, documente și înscrisuri cu peste 2 000 file, care au fost examinate parțial.

Furtună spune că au fost găsite „probe pertinente cauzei penale” într-un dispozitiv electronic de comunicare care a fost analizat cu participarea specialistului.

Totodată, a fost efectuată expertiza inginero-tehnică a unui dispozitiv electronic de comunicare.

În prezent, procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu, măsura fiind prelungită pe data de 3 noiembrie cu încă 30 de zile.

Totul după ce la 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea acestuia din funcție.

Tot atunci, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Pe 18 noiembrie 2021, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a emis o scrisoare deschisă către șefii misiunilor diplomatice și internaționale, acreditate în Republica Moldova, în care s-a plâns că este supus presinuilor și a avertizat că ar avea loc „concentrarea puterii de stat în mâinile unui grup îngust de politicieni”.
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media