CEC va cere Fiscului să verifice donațiile Partidului Șor - „Fiecare al cincilea donator a indicat în ultimii doi ani venituri mai mici decât sumele oferite”

11 decembrie 2021, 17:34 Politică 12583
CEC.  Sursa: Replica Media

Fiecare al cincilea donator al concurentului electoral Partidul Politic „Șor”, în ultimii doi ani de zile a raportat oficial venituri mai mici decât suma efectiv donată partidului, arată analiza grupului de lucru interinstituțional creat de Comisia Electorală Centrală (CEC) după supravegherea și controlul finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie curent. În acest sens, CEC anunță că va sesiza Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a verifica și, eventual, analiza oportunitatea suspendării plății ajutoarelor materiale și sociale acordate de stat pentru această formațiune politică.

Decizia a fost luată la ultima ședință a grupului de lucru interinstituțional care a avut loc vineri, 10 decembrie.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a menționat că crearea unui astfel de grup este o premieră pentru procesul electoral din Republica Moldova, eforturile căruia au rezultat prin aplicarea a mai mult de 30 de sancțiuni diverse atât sub formă de atenționare, avertisment, anularea înregistrării pentru doi concurenți electorali dar și lipsirea de alocații de la bugetul de stat a patru partide politice.

Totodată, Postică a declarat că regretă atitudinea și ignoranța cu care au reacționat unii concurenți electorali, dar și agenți economici, la solicitările CEC de a prezenta informații adiționale vizavi de finanțarea campaniei electorale, fapt care a extins în timp procesul de control.

Oficialul susține că au fost atestate cazuri în care donatorii declarați au explicat organelor de drept că nu au făcut donații, iar practic fiecare al cincilea donator al concurentului electoral Partidul Politic „Șor”, în ultimii doi ani de zile a raportat oficial venituri mai mici decât suma efectiv donată.

„Aceste situații trezesc îngrijorarea autorității și vor fi expediate materialele corespunzătoare în adresa Serviciului Fiscal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, cât și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru verificările de rigoare și eventual analizei oportunității suspendării plății ajutoarelor materiale și sociale acordate de stat. Pe această cale, Comisia face apel către cetățeni să fie atenți la documentele semnate, să evite donațiile fictive și să confirme, prin semnătură, exclusiv donațiile reale făcute cu bună credință concurenților electorali sau partidelor politice”, spune el.

Reprezentanții CEC precizează că, deși grupul lucru interinstituțional pentru supravegherea și controlul finanțării partidelor politice și-a încheiat activitatea permanentă în cadrul Comisiei Electorale Centrale, colaborarea dintre instituțiile responsabile de verificare și control va continua, pentru a finaliza toate investigațiile începute.

Amintim că la ședința din 8 decembrie, CEC a decis sancționarea repetată Partidului Șor pentru finanțările nedeclarate în campania electorală pentru alegerile la Primăria Bălți prin lipsirea de alocații de la bugetul de stat pentru un an de zile. Comisia a aplicat repetat sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru folosirea repetată a fondurilor materiale nedeclarate în mărime de minim 21 665,01 lei, în contextul executării hotărârii CEC cu privire la supravegherea veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 5 decembrie 2021, pentru perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2021.

CEC a constatat că, Partidul Politic „Șor” n-a reflectat sub nicio formă prețul serviciilor de prestație artistică a artiștilor/formațiilor artistice care au evoluat la un eveniment electoral pe data de 3 decembrie 2021.

În aceeași zi, CEC a sesizat Procuratura Anticorupție și Inspectoratul de Poliție Bălți să examineze pretinse fapte de corupere a alegătorilor și acțiunile de agitație electorală, comise de către concurentul electoral Partidul „Șor” în campania electorală pentru alegerile locale doi pentru Primăria Bălți.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media