Slusari și Plîngău denunță presiuni, după ce Musteață a cerut SIS și PG să verifice modul în care nota SIS a ajuns la persoane terțe. Ce spune magistratul

2 decembrie 2021, 12:31 Politică 155
Dorel Musteață.  Sursa: magistrat.md

Președintele interimar și vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău și Alexandr Slusari, spun că președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a depus plângeri penale pe numele lor Procuraturii Generale (PG) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și denunță, în acest fel, presiuni asupra Platformei DA din partea guvernării. Magistratul Dorel Musteață spune însă că a sesizat SIS și PG privind faptul scurgerii notei informative de la SIS, și că nu a făcut plângere penală pe numele unor persoane concrete.

„Presiunea asupra Platformei DA marca Plahotniuc, adoptată la timpurile „bune”, continuă. Am primit informația din anturajul domnului Musteață, precum ca dânsul a depus la Procuratura generală plângere penală pe mine și pe Dinu Plîngău. „Reformatorul justiției”, susținut de actuala guvernare, cere anchetarea faptului privind accesul nostru la nota informativă a SIS despre cariera lui „glorioasă” și averile „нажитые непосильным трудом” (n.red. traducere din limba rusă - agonisite cu greu). Conținutul pe dânsul nu-l interesează. Domnul are isterică privind faptul cum informația a ajuns la mine. Cu mare plăcere voi explica acest fapt procurorilor”, a scris fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului parlamentar, Musteață ar fi invocat în solicitările sale înaintate SIS și PG că prin publicarea notei informative a SIS din 28 ianuarie 2020, au fost divulgate datele personale ale lui și ale membrilor familiei sale.

Slusari spune că toate datele respective au fost blurate în postarea sa, iar extrasele cadastrale pe apartamente, înregistrate pe soacra și fiica domnului Musteață nu au fost publicate și au fost anexate la plângerea lor privind îmbogățirea ilicită a judecătorului.

Vicepreședintele Platformei DA susține că scopul plângerilor mgistratului Musteață ar avea drept scop reducerea la tăcere a celor din Platforma DA, „care nu-și schimbă principiile la fiecare cotitură politică, așa cum este deprins domnul Musteață”.

Între timp, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că de fapt, Musteață ar acționa în acest fel la comanda Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Domnule Ministru al Justiție, omul e creatura voastră racolată din haremul de judecători a lui Plahotniuc, se laudă că are impunitate politică, voi l-ați votat și vi l-ați asumat. Îl duceți pe la ședințe să vă facă ,,reforma” justiției. Să înțeleg că el nu a cerut ca eu și Slusari să fim arestați și reduși la tăcere, aceste lucruri cu implicarea MAI și SIS se fac sub protecția voastră. Interesante vremuri, le-am mai văzut pe undeva”, a scris fostul deputat, cerându-i demisia.


„Confirm ca am sesizat SIS și PG referitor la nota informativă cu care am făcut cunoștința din spațiul public. Am solicitat sa verifice la solicitarea cui a fost întocmită și cum a apărut aceasta în spațiul public”, a declarat Dorel Musteață pentru Replica Media.

Totodată, judecătorul a dat de înțeles că nota informativă a SIS privind averile sale și ale magistratei Nina Cernat, care ulterior s-a dovedit că „nu are caracter probatoriu”, a ajuns în presă prin intermediul lui Alexandr Slusari cu informațiile cu caracter personal neblurate, chiar dacă pe pagina fostului parlamentar aceste date au fost blurate.

Amintim că fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari, a publicat pe 23 noiembrie 2021 o notă informativă a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pe numele magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat în iarna anului 2020, din care reieșea că ambii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi persoane înstărite, cu mai multe locuințe, automobile, și terenuri agricole.

Solicitați de Replica Media, atât Dorel Musteață, cât și Nina Cernat, au declarat că o mare parte din informația prezentată nu corespunde realității și au dat de înțeles că documentele au apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea curs solicitărilor Procuraturii de inițiere a mai multor dosare penale pe numele persoanelor din sistemul justiției.

De menționat că nota informativă privind judecătorii Dorel Musteață și Nina Cernat, remisă de către SIS, nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent. Chiar și așa, organul de urmărire penală a anunțat că s-a autosesizat și că va investiga circumstanțele expuse în privința magistraților.

Pe 24 noiembrie, SIS a anunțat că a efectuat recent un control suplimentar asupra judecătorului Dorel Musteață, care a arătat că informația din nota informativă din ianuarie 2020 nu are caracter probatoriu, întrucât nu s-au constatat indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința magistratului.

În acest context, conducerea instituției a dispus un control pentru a se afla motivul apariției divergențelor între cele două note informative, dar și modul în care prima notă a ajuns pe mâna unor persoane terțe.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media