ULTIMA ORĂ/ VIDEO/ SUA oferă 300 de milioane de dolari R. Moldova, ajutor suplimentar de urgență, pentru consolidarea energetică a țării

24 februarie 2023, 21:30 Politică 166
Președinta Maia Sandu alături de ambasadorul SUA în R. Moldova Kent D. Logsdon.  Sursa: Facebook

Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi R. Moldova un ajutor suplimentar de 300 de milioane de dolari, anunță președinta Maia Sandu. Banii alocați vor fi direcționați pentru susținerea cetățenilor și pentru sprijinirea proiectelor de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova.

„Mulțumesc Ambasadorului Logsdon pentru vestea bună pe care ne-o aduce într-o zi grea: SUA ne va oferi 300 de milioane de dolari ajutor suplimentar de urgență pentru susținerea cetățenilor și pentru sprijinirea proiectelor de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către Samantha Power, Administratoarea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), cu ceva timp în urmă. Mulțumim poporului american pentru acest ajutor substanțial și generos!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Astăzi, 24 februarie, se împlinește exact un an de la începutul războiului brutal declanșat de Rusia împotriva țării vecine Ucraina, în urma decretului emis de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a ordonat invazia sub pretextul „denazificării și demilitarizării” poporului ucrainean și pentru a apăra separatiştii din estul ţării.

Cu puțin timp înainte de ora 04:00 dimineața, la Kiev, la 24 februarie 2022, Rusia a lansat primele atacuri cu rachete asupra Ucrainei, iar primele coloane ale trupelor ruse au trecut granița. Moscova, în tot acest timp, a numit invazia drept „operațiunea militară specială” și spera să se termine cu succes în câteva zile, însă armata ucraineană a rezistat în tot acest timp și luptă în continuare, impulsionată de suportul Occidentului.

Kievul a afirmat în repetate rânduri că nu va accepta nimic altceva decât eliberarea tuturor teritoriilor sale, inclusiv a Crimeii ocupate în 2014.

La un an de la declanşarea invaziei, numărul civililor care şi-au pierdut viaţa în Ucraina a depăşit pragul de 8.000, a informat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), la 21 februarie 2023. Datele însă nu sunt complete, iar cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari.

Pe lângă acest bilanţ parţial, estimările arată că peste 15.000 de persoane sunt date dispărute, peste 14 milioane au fost dislocate, dintre care aproape 8 milioane au fugit din ţară şi peste 6,5 milioane sunt strămutate în interiorul ţării. Mai mult de 140.000 de clădiri au fost distruse într-un an de război în Ucraina, conform datelor publicate de Reuters.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media