„Caracterul acțiunii este unul total politic și are ca și scop să discrediteze autoritatea justiției”. Reacția PA, după ce Igor Dodon a lansat un site cu informații despre dosarele în care este cercetat penal

6 decembrie 2022, 18:32 Justiție 211
Procuratura Anticorupție (PA).  Sursa: Replica Media

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ce fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat marți, 6 decembrie, lansarea unui web-site cu informații despre dosarele în care este cercetat penal. Reprezentanții PA apreciază caracterul acestei acțiuni ca fiind „unul total politic și are ca și scop să discrediteze autoritatea justiției”.

De asemenea, PA menționează că acțiunea denotă o strategie de „spălare la față” în mod public și de-a pune presiune pe martori, precum și pe instanța de judecată.

Totodată, PA consideră ca fiind incompletă informația plasată pe site de către Igor Dodon și confirmă că la dosar există și alte materiale care susțin acuzarea.

„Procuratura Anticorupție consideră că actul justiției trebuie să aibă loc în sala de judecată, sub lupa riguroasă a legii și trebuie să poarte un caracter obiectiv, departe de intențiile populiste și politice.

Instituția Procuraturii Anticorupție nu se va lăsa atrasă într-un joc de circumstanțe și nu va admite ca imaginea și autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpați.
PA va urmări felul în care vor decurge lucrurile și va reacționa în măsura în care va considera că este afectată autoritatea și credibilitatea justiției”, este menționat în comunicatul PA.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat marți, 6 decembrie, lansarea unui web-site cu informații despre dosarele în care este cercetat penal. Președintele de onoare al PSRM a declarat că pe pagina web vor fi publicate integral materialele dosarelor, probele care urmează a fi cercetate de instanța de judecată, ce s-a găsit „de fapt” la percheziții și alte „informații relevante”.

În prezent, fostul șef de stat și președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, este cercetat penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind persoană cu demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat în dosarul denumit generic „Energocom” .

Totodată, Igor Dodon în dosarul Kuliok, în care este învinuit de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Igor Dodon a fost reținut la 24 mai 2022, iar de atunci, timp de jumătate de an, mandatul său de arest la domiciliu a fost prelungit constant până la 18 noiembrie, când Magistrații Curții Supreme de Justiție au decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru un termen de 60 de zile.

Fostului președinte i s-a reținut și pașaportul pentru a nu putea fugi din țară.

În tot acest timp Igor Dodon a susținut că dosarele în care este cercetat penal „sunt politice și au fost ticluite în grabă, la comanda președintei Maia Sandu, fiind admise multiple încălcări și neglijări ale prevederilor legale”.


Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media