„Cu acest prilej, exprimăm recunoștința și Misiunii OSCE în Republica Moldova, care a reacționat întotdeauna la solicitările Biroului pe cazul dat.
Libertatea de opinie, evocată în ultima vreme de echipa de negociatori de la Tiraspol, e un drept pe care îl au toți cetățenii – inclusiv Oleg Horjan, Vadim Pogorlețchii, Victor Pleșcanov, Serghei Șișcov și alții, care continuă să fie deținuți ilegal în locurile privative de libertate din stânga Nistrului și din mun. Bender pentru „delict de opinie”. Biroul își reafirmă determinarea de a interveni cu toate formele de asistență posibile pentru a obține eliberarea din detenția ilegală a tuturor persoanelor care mai rămân acolo, fie pentru că au pledat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, fie au condamnat agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, fie au exprimat alte opinii ce intră în contradicție cu poziția factorilor de decizie de la Tiraspol”, se arată într-un comentariu emis de Biroul politici de reintegrare.
În același mesaj, Biroul de reintegrare declară că subiectul drepturilor omului nu poate fi în niciun fel umbrit de alte puncte de pe agenda negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol și rămâne o prioritate absolută pentru Chișinău și „contăm pe faptul că Misiunea OSCE va rămâne și mai departe la fel de sensibilă față de acest dosar, inclusiv față de cauzele individuale la care ne-am referit de atâtea ori în ultimul an”.
Amintim că, liderul Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost eliberat din detenția ilegală, scrie portalul Zona de Securitate. Horjan, unul dintre cei mai importanți opozanți ai regimului separatist de la Tiraspol, a ieșit în dimineața zilei de 6 decembrie, din Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol, unde și-a petrecut ultimii patru ani.
Oleg Horjan este unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai regimului de la Tiraspol și liderul comuniștilor locali. Apărătorii drepturilor omului consideră că acest dosar este politic și au declarat de mai multe ori despre condițiile inumane de întreținere a lui Horjan. Mama și avocatul acestuia nu au avut acces la el, iar toate încercările lor de a apela către organizațiile internaționale și ambasadele străine au fost fără niciun rezultat.
Pe 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Horjan s-a aflat ilegal în detenție și că a fost condamnat de către instanțe neconstituționale. Toate materialele cauzei urmau să fie îndreptate Procuraturii Generale de la Chișinău, ca să fie întreprinse măsuri pentru eliberarea acestuia, îsnă acest lucru nu s-a întâmplat, iar detenția ilegală a lui Hirjan a continuat până a expirat termenul dat de pretinsa instanță, notează Zona de Securitate.
Atât susținătorii lui Horjan de la Tiraspol, cât și Chişinăul oficial tratează acest caz drept unul motivat politic. Oleg Horjan a protestat și fiind în detenție având mai multe greve de foame, în semn de protest pentru detenția ilegală în condiții degradante.
Partidul Comunist din regiune este în opoziție față de Partidul Obnovlenie, subordonat holdingului Sheriff, care controlează puterea executivă, legislativă, precum și fluxurile economice din stânga Nistrului.
