Președinta Maia Sandu, la conferința WAW! 2022 din Japonia: „Am împărtășit experiența R. Moldova de promovare a femeilor în politică și în funcții publice

3 decembrie 2022, 11:17 Politică 78
Președinta Maia Sandu la conferința WAW!2022.  Sursa: Maia Sandu/ Facebook

Președinta Maia Sandu a participat astăzi, 3 decembrie, la conferința Adunării Mondiale a Femeilor, WAW! 2022, organizată de Guvernul Japoniei. Potrivit șefei statului, a reușit să cunoască „femei active și implicate, care își spun ferm cuvântul în viața publică din diferite țări și contribuie, astfel, la binele societăților lor.”

Tema ediției din acest an este „WAW! Pentru integrarea genului într-o nouă formă de capitalism” și reflectă prioritatea administrației japoneze. Potrivit prim-ministrului Japoniei, Fumio Kishida, „perspectiva integrării dimensiunii de gen va duce la crearea unui ciclu virtuos de creștere și distribuție, care este cheia „Noii Forme de Capitalism”.

„În mesajul adresat participanților la conferință, am împărtășit experiența Republicii Moldova de promovare a femeilor în politică și în funcții publice. Practica țării noastre, dar și a altor state, ne arată că implicarea politică a femeilor asigură o mai bună reprezentare a intereselor societății”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului de Externe al Japoniei, „această conferință este unul dintre eforturile de a realiza egalitatea de gen și abilitarea femeilor”.

„Având în conferință multe figuri de top din întreaga lume, ne așteptăm să avem discuții aprinse despre diverse probleme ale femeilor, inclusiv responsabilizarea femeilor. WAW! este programat să aibă loc ca o platformă de discuții despre probleme legate de gen”, se mai arată în mesajul MAE japonez.


Ediția 2022 – „WAW! Pentru integrarea genului într-o nouă formă de capitalism”


„În ultimii ani, comunitatea internațională a pus un accent mai mare pe integrarea perspectivei de gen, care își propune să reflecte o perspectivă de gen în toate politicile și sistemele. Perspectiva integrării dimensiunii de gen va duce la crearea unui ciclu virtuos de creștere și distribuție, care este cheia „Noii Forme de Capitalism” propusă de Administrația Kishida, într-un mod în care diversitatea generează o creștere suplimentară și beneficiile din acea creștere ar fi redistribuită populației ținând cont de drepturile tuturor oamenilor, inclusiv ale femeilor. Pentru a realiza acest lucru, am pus independența economică a femeilor în centrul politicii „Noua Formă de Capitalism”. Având în vedere această idee, am stabilit tema principală a WAW!2022 ca „WAW! Pentru integrarea genului într-o nouă formă de capitalism”. De asemenea, am organizat diverse sesiuni de discuții pe teme, inclusiv ajutor pentru femei din pandemia de COVID-19 și femei aflate în conflicte și dezastre și rolul bărbaților”, a declarat prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

Conferința WAW! 2022 are loc după o pauză de aproape trei ani, în cadrul căreia participanții din întreaga lume s-au adunat pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă femeile și pentru a împărtăși eforturile țărilor lor de a rezolva aceste probleme.

„Sperăm să obținem creșterea economică și pacea stabilite cu o societate diversă și incluzivă în Japonia și în întreaga lume. Să facem împreună un pas nou și puternic către realizarea unei societăți pașnice și prospere în care fiecare persoană să se simtă împlinită, să accepte provocări, să joace un rol activ și să-și trăiască propria viață”, a conchis Kishida.

Amintim că, Maia Sandu efectuează în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo. Șefa statului se va întâlni cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon.

La fel, Președinta Maia Sandu va participa la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

În zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău se va afla la Washington, unde va participa la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summit-ului pentru Democrație.

De asemenea, Președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale și se va întâlni cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media