Corupția de la Călărași: Președintele raionului, primarul localității și un șef de direcție a Consiliului raional și-au aflat sentința. Câte zile de arest au primit

2 februarie 2023, 18:22 Justiție 220
Procuratura Anticorupție (PA).  Sursa: Replica Media

Președintele raionului Călărași și un șef de direcție a Consiliului raional au primit 30 de zile arest preventiv, iar primarului i-a fost aplicată măsura preventivă - 20 de zile arest preventiv într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție în comun cu CNA, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție.

Totodată, Procuratura Anticorupție (PA) a publicat extrase din discuțiile persoanelor publice din administrația locală din Călărași, învinuite în dosarul fraudării achizițiilor publice.

Extras 1
S – Am vorbit ieri cu (denumirea persoanei juridice)
B – Și?
S – Şi până zilele acestea facem, îl presăm.
B – Aha.
S – Acolo îi 400.000, nu știu câți lei, plus cu 10 % „обналичка” asta şi iese, iese 360 000 şi la trei împărțim, fără p**ă aista de jos şi gata, iese câte 120 de fiecare, 400.000.
B – Aha, aha, iar am să-l prind undeva.
S – Din 400.000 şi el o zis 10 % „обналичка”, inclusiv.
B – Aha, aha.
S – Eu aşa şi le-am spus. Şi dacă spunem aşa... Ieri m-am întâlnit cu primarul şi pe urmă cu dânșii şi câte 120 iese, o să ne dea la mână așa, dar și o zis că până încolo joi, încolo el le grămădește.
B – Da uite și cu...
S – El tot face.

Extras 2
S – Iaca vezi. Dar de făcut transferul, 500.583, așa-i?
O – Da.
S – Minus 10 (face calcule la calculator și îi prezintă primarului).
O – 450. Și noi cât am primit? Cât am luat?
S – Minus 120, lui aista (preşedintele Consiliului raional Călăraşi).
O – Mhm.
S – Şi împărțit la doi.
O – Aşa şi am planificat 120 și 160 de mii.
S – Nouă câte 165-160 mii și în rest am dat acolo.
O – Ei cred că îi așa, eu n-am de unde să știu, tu ai dus evidența.
S – Nu da. El amu la Călăraşi vine.
O – Atunci mi-o dat „с**а” (cuvânt necenzurat în limba rusă) aceia cu leii aceiaşi. Cu cursul acela și na hai repede. Și nu m-am dezmeticit, cum p***a m**i (cuvânt necenzurat) m-am dus după 70 și mi-a dat o sută și ceva, ce „х***я” (cuvânt necenzurat în limba rusă)? Nu înțelegeam.
S – Mhm.
O – Și am vrut să mă întâlnesc cu tine și de-amu să vedem.
S – Mhm.
O – Da dacă... Tu ai dreptate, cu aiştea 160.

Amintim că, procurorii au cerut mandate de arestare pentru președintele raionul Călărași, primarul și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași, care au fost reținuți, în marți, 31 ianuarie. Aceștia sunt investigați de către oamenii legii într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție în comun cu CNA, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție.

Potrivit materialelor cauzei, aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022.

Așadar, în perioada anului 2022, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte.

Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajați publici, inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie.

De remarcat este, că inițial a fost deschisă o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, fiind pornite și conexate 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu.

În dimineața zilei de 31 ianaurie, ofițerii și procurorii anticorupție au operat 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor vizate. De la fața locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz și sume importante de bani.

Președintele raionului, primarul orașului Călărași, dar și șeful Direcției au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media