LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 335. Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina; Germania va trimite tancuri Leopard la Kiev

24 ianuarie 2023, 07:35 Ucraina 290
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 335-a zi de rezistență eroică în fața armatei rusești, care a invadat teritoriul ucrainean la 24 februarie, în urma decretului emis de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea” poporului ucrainean.

Potrivit agenției Națiunilor Unite pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 7.068 de civili și a rănit cel puțin 11.415 între 24 februarie 2022 și 22 ianuarie 2023. Agenția a raportat că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile din locuri cu ostilitățile în desfășurare sunt amânate, iar multe rapoarte despre victime civile trebuie încă confirmate.

Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a declarat pe 23 ianuarie că Ucraina se află în etapele finale de a convinge aliații să furnizeze principalele tancuri de luptă occidentale, inclusiv Leopard 2 de fabricație germană.

UPDATE 21:53. Ediția Politico: Ucraina poate obține treizeci de tancuri Abrams.

Ediția americană scrie despre acest lucru cu referire la sursele sale din administrația SUA și confirmă astfel informațiile vehiculate anterior de Wall Street Journal.

Publicația WSJ nu precizează numărul exact al acestor tancuri grele ofensive. Și potrivit surselor Politico, putem vorbi despre vreo treizeci de mașini.

Astăzi s-a cunoscut că Germania și alte țări europene vor putea transfera aproximativ o sută de tancuri Leopard în Ucraina.


UPDATE 21:03. G7 și alte țări partenere s-au angajat să își mențină sprijinul pentru sectorul energetic al Ucrainei, inclusiv livrarea de echipamente și alt ajutor umanitar în timpul iernii, a declarat Departamentul de Stat al SUA în urma unei întâlniri a miniștrilor de externe ai grupului.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi au fost co-gazdă întâlnirii, în care țările au promis, de asemenea, că vor continua coordonarea eforturilor Ucrainei de „modernizare și decarbonizare a rețelei energetice”, a declarat departamentul după întâlnirea virtuală de marți.


UPDATE 20:20. Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări precum Polonia să facă acest lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams, a informat revista Spiegel.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze. Ministerul Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, a informat Reuters.

Decizia se referă la cel puțin o companie de tancuri Leopard 2 A6 care vor fi furnizate din stocurile Bundeswehr, a spus Spiegel. Alți aliați, de exemplu din Scandinavia, intenționează să fie alături de Germania în aprovizionarea cu tancurile Leopard către Kiev, a informat revista.

Pe termen lung, mai multe rezervoare ar putea fi restaurate pentru a fi apte pentru utilizare, potrivit revistei.


UPDATE 19:16. Rusia nu intenționează să reconstruiască oțelăria Azovstal din Mariupol, care a fost locul bombardamentelor puternice în primele săptămâni ale invaziei Rusiei asupra Ucrainei de anul trecut.

Potrivit agenției de știri ruse Tass, oficiala ministerului construcțiilor, Iulia Maximova, a spus că ar fi „imposibil și neprofitabil”.

Oțelăria s-a confruntat cu bombardamente puternice, deoarece mii de oameni s-au refugiat și mulți au fost uciși – deși cifrele diferă.

Maximova a spus că operațiunile au fost suspendate și că „nu va funcționa niciodată așa cum a făcut anterior”. Ea a adăugat că Rusia intenționează să despăgubească oamenii dacă principalul angajator nu este restabilit.


UPDATE 19:10. Cele mai importante teze din rezumatul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:

- Armata rusă continuă să avanseze în direcția Bakhmut cu pierderi grele;

- Pe direcțiile Limansky și Avdeevsky, atacurile rusești au fost respinse. Pe direcțiile Kupyansky, Novopavlovsky, Zaporojie și Herson, rușii țin linia;

- Peste 450 de militari ruși răniți sunt tratați într-un spital din Dniprorudnîi ocupat din regiunea Zaporojie. De asemenea, spitalul regional Vasilyevsky din regiune este plin de soldați răniți.


UPDATE 18:37. Japonia și Cambodgia au convenit să antreneze sapatori ucraineni. Un astfel de acord a fost semnat astăzi la Tokyo de miniștrii de externe ai Japoniei și Cambodgiei Yoshimasa Hayashi și Prak Sohonn.

Ukrayinska Pravda scrie că președintele Vladimir Zelenskiy s-a adresat autorităților cambodgiene cu o astfel de solicitare în toamna lui 2022. Cert este că, după războaiele din anii 1970-1990, Cambodgia a fost cea mai minată țară din lume. Iar sapatorii săi sunt considerați cei mai instruiți, au lucrat de multe ori la invitația diferitelor țări sub auspiciile ONU.

În ianuarie, a devenit cunoscut faptul că Cambodgia era pregătită să preia instruirea a 15 sapatori ucraineni de la Serviciul de Stat de Urgență. Acum, experții japonezi se vor alătura acestor cursuri. În noiembrie și decembrie 2022, autoritățile ucrainene au declarat că 30% din suprafața Ucrainei are nevoie de lucrări de deminare.


UPDATE 17:57. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a postat pe Telegram un mesaj după întâlnirea sa de astăzi la Kiev cu președintele Finlandei Sauli Niinistö.

„Am purtat negocieri foarte fructuoase, detaliate și promițătoare cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö. Cooperarea în domeniul apărării, protecția industriei noastre energetice, interacțiunea în structurile europene, probleme de securitate regională, formula de pace ucraineană și alte aspecte de care depinde în mod direct securitatea țărilor noastre și a întregii Europe.

Mulțumesc Finlandei pentru sprijinul constant și principial acordat eforturilor noastre de apărare, pentru presiunea sancțiunilor asupra Rusiei și pentru activitatea internațională menită să tragă Rusia la răspundere pentru teroare”, se arată în mesajul liderului de la Kiev.


UPDATE 17:26. Administrația Biden, contrar poziției sale anterioare, înclină spre transferul unui număr încă nespecificat de tancuri Abrams în Ucraina pentru a depăși obiecțiile germane față de furnizarea de tancuri germane Leopard 2, potrivit Wall Street Journal, citând surse anonime din SUA. Sky News Arabia a difuzat informații similare, citând o sursă de la Pentagon, de asemenea anonimă, scrie BBC.

Potrivit interlocutorilor WSJ, livrările lui Abram ar putea fi anunțate în această săptămână. Oficial, Casa Albă a refuzat să comenteze, scrie ziarul.

Potrivit rapoartelor presei, guvernul german a refuzat să-și transfere propriile tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită reexportul acestora în țări terțe, precum Polonia și Finlanda, cu excepția cazului în care Statele Unite, la rândul lor, au fost de acord să transfere tancurile Abrams către Ucraina.

Și acest lucru a fost exclus categoric în Pentagon, argumentând că tancurile Abrams sunt prea greu de întreținut și, în special, funcționează cu combustibil pentru avioane, și nu cu motorină, ca toți ceilalți (de la răspunsuri la întrebări despre cum au funcționat vehicule atât de solicitante în Europa până acum, armata americană a evadat).

Poziția administrației a început să se schimbe după convorbirea telefonică a președintelui Joe Biden din 17 ianuarie cu cancelarul Olaf Scholz, potrivit surselor din Wall Street Journal, în care Biden a acceptat să exploreze posibilitatea predării tancurilor americane, indiferent de poziția Pentagonului.


UPDATE 16:45. Polonia va cere rambursarea de la Uniunea Europeană pentru toate tancurile Leopard pe care le trimite în Ucraina, a declarat marți premierul polonez.

Într-un interviu acordat postului polonez TVN, Mateusz Morawiecki a spus că cererea va fi „un alt test al bunăvoinței Uniunii Europene” și a adăugat că speră că se va întâmpla.

Guvernul german a primit cererea poloneză de a exporta tancuri de luptă Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.


UPDATE 16:13.Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a demis marți, 24 ianuarie, cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri, în urma unui scandal de corupţie în aprovizionări ale armatei, primul scandal şi prima remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit lui Oleg Nemcinov, reprezentant al guvernului ucrainean, au fost demiși ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Viaceslav Șapovalov, viceministrul dezvoltării comunităților și teritoriilor din Ucraina Ivan Lukeria; ministrul adjunct al dezvoltării comunităților și teritoriilor ucrainene Viaceslav Negodu și ministrul adjunct al politicii sociale al Ucrainei Vitalii Muzicenko.

De asemenea, au fost demiși guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksii Kuleba.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.


UPDATE 15:43. O alertă de raid aerian a fost declarată în Ucraina. BBC relatează că un grup de monitorizare care acoperă Belarus a raportat decolarea unui avion de luptă în Belarus, care se învecinează la nord cu Ucraina.


UPDATE 15:27. Berlinul va examina și va lua o decizie cu privire la cererea Poloniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina „cu o urgența necesară”, a confirmat un purtător de cuvânt.

Marți, un reprezentant al guvernului german le-a spus jurnaliștilor: „Vom trata cererea cu urgența necesară”, transmite Agenția France Presse.

În conformitate cu regulile Germaniei de control al armelor de război, țările care folosesc armament de fabricație germană trebuie să solicite permisiunea Berlinului dacă doresc să transfere echipamentul militar unei terțe părți.


UPDATE 14:50. Potrivit unui sondaj, 97% dintre cei care au propria afacere sau au vrut să aibă una, sunt dispuși să angajeze un veteran al războiului ruso-ucrainean.

Acest lucru este evidențiat de datele sondajului sociologic al Grupului de Rating, realizat la inițiativa Fondului Veteranilor ucraineni al Ministerului Veteranilor în luna ianuarie.

Alți 93% din toți sondajul au remarcat că sunt gata să lucreze în aceeași echipă cu veteranii. Acest lucru indică faptul că în prezent nu există o barieră pentru veteranii din societate, iar militarii pot conta pe sprijinul și înțelegerea deplină atât din partea managerilor, cât și a echipei. Adică, societatea însăși este pregătită să coopereze cu veteranii, facilitându-le adaptarea după întoarcerea din război.

UPDATE 14:03. Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, a declarat marți că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu țara sa, a informat agenția de presă de stat Belta.

Reuters relatează că Lukașenko a fost citat ca a dezvăluit presupusa ofertă la o întâlnire a oficialilor guvernamentali și ai forțelor de ordine, la care a acuzat și Occidentul că ar înarma militanți în Ucraina care ar putea destabiliza situația din Belarus.

Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare în februarie 2022 pentru a lansa ofensiva eșuată de a captura Kievul, iar Rusia și Belarus au continuat să organizeze exerciții militare comune în timpul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.


UPDATE 13:20. Poliţiştii de frontieră au reținut doi tineri ucraineni care au trecut în mod fraudulos frontiera din Ucraina în Republica Moldova. Acțiunea a avut loc după în rezultatul unui schimb de informații între autoritățile de frontieră moldo-ucrainene, în seara zilei de 23 ianuarie 2023.

Astfel, polițiștii de frontieră au acționat în zona de responsabilitate a SPF Larga pe linia prevenirii și combaterii a ilegalităților frontaliere.

În context, în apropierea localității Larga, patrula Poliției de Frontieră a surprins prin sistemul fix de observare două persoane care se deplasau grăbit, pe jos, dinspre Ucraina spre interiorul țării.

Fiind confirmat faptul trecerii ilegale a frontierei de stat, s-a purces la somarea și interceptarea peroanelor. La fața locului a fost stabilit că sunt doi cetățeni ai Ucrainei în vârstă de 25 și 34 ani.


UPDATE 12:46. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro, scrie Agerpres.


UPDATE 12:31. Ambasadorul Rusiei în Estonia, Vladimir Lipaev, a acuzat Occidentul că înarmează statul baltic cu arme care ar putea lovi Sankt Petersburg.

Agenția de știri de stat rusă Tass îl citează pe ambasador spunând canalului Soloviev Live TV că „anglo-saxonii au interes să creeze aici un avanpost anti-rus pentru a pune presiune asupra Federației Ruse. Și nu vorbim doar de presiune economică, politică, culturală, dar și militară.

Estonia este înarmată în mod activ, nu este clar de ce, cu tipuri de arme convenționale care sunt capabile să țintească Sankt Petersburg. Se creează un sistem de apărare antirachetă de rază medie”, a spus ambasadorul.

Cuvintele sale vin într-o săptămână de tensiuni diplomatice între Rusia și vecinii săi din jurul Mării Baltice.

Ieri, Rusia a declarat că degradează relațiile diplomatice cu Estonia, acuzând Tallinnul de „rusofobie totală”.

Ministerul rus de externe a spus că i-a spus trimisului eston că trebuie să plece luna viitoare și că ambele țări vor fi reprezentate reciproc în capitalele celeilalte de un însărcinat cu afaceri interimar în loc de un ambasador.

Ulterior, Letonia a declarat că își va degrada relațiile diplomatice cu Rusia și îl va informa pe ambasadorul său rus să părăsească țara până pe 24 februarie


UPDATE 12:15. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul tancurilor Leopard 2, deoarece Berlinul se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a furniza arme grele cerute de Kiev, scrie The Guardian.

Pe 20 ianuarie, la summitul internațional de apărare de la baza militară americană „Ramstein”, Berlinul nu a luat o decizie privind reexportul tancurilor de fabricație germană în Ucraina.

„Se pare că Germania nu va interzice exportul acestor arme dacă unele dintre statele membre UE care le dețin vor să le trimită”, a spus Borrell, comentând situația.

El a subliniat, de asemenea, detaliile unui nou pachet de ajutor militar recent aprobat de UE pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, precum și alte 45 de milioane de euro pentru o misiune de pregătire militară pentru forțele ucrainene.

Astfel, valoarea totală a sprijinului militar al UE pentru Ucraina este de 3,6 miliarde de euro, a spus Borrell. El a adăugat că suma totală a sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv ajutor militar, financiar, economic și umanitar, se ridică acum la 49 de miliarde de euro.


UPDATE 11:45. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este încrezător că alianța va găsi o soluție în curând cu privire la livrarea de tancuri de luptă în Ucraina, a spus el după o întâlnire cu ministrul german al apărării marți.

„În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm Ucrainei sisteme mai grele și mai avansate și trebuie să o facem mai repede”, a spus Stoltenberg reporterilor, stând alături de ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

„Prin urmare, salut discuția noastră de astăzi. Am discutat problema tancurilor de luptă. Consultările între aliați vor continua și sunt încrezător că vom avea o soluție în curând”, a adăugat Stoltenberg.


UPDATE 11:01. Procurorul general Andrei Kostin l-a demis pe adjunctul său Alexei Symonenko pe 24 ianuarie. Symonenko, care a fost acuzat de corupție, și-a prezentat demisia pe 23 ianuarie, după un scandal din cauza unei călătorii în străinătate.

Symonenko a plecat într-o vacanță în Spania în decembrie-ianuarie, folosind o mașină Mercedes deținută de omul de afaceri din Lvov Grigory Kozlovsky, potrivit unei investigații a ziarului online Ukrainska Pravda.

Kozlovsky este coproprietar al fabricii de tutun Vynnyky, care a fost acuzată de producție în masă de țigări pentru piața neagră și investigată pentru evaziune fiscală.

În urma știrii, Consiliul Național de Securitate și Apărare, pe 23 ianuarie, a interzis tuturor oficialilor de rang înalt să călătorească în străinătate atunci când nu are legătură cu locurile lor de muncă.

Interdicția include șefii tuturor agențiilor publice, adjuncții acestora și șefii de departamente, precum și judecători și procurori. Oficial, tuturor bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească Ucraina în timpul legii marțiale. Pot fi solicitate excepții pentru călătoriile legate de munca de voluntariat, munca jurnalistică și alte activități.


UPDATE 10:27. În timpul războiului pe scară largă, armata ucraineană a distrus deja 122.170 de invadatori ruși.

În ultimele 24 de ore, Rusia a pierdut 690 de soldați. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate.

Pe lângă personal, ocupanții pierd și echipamente:

 • tancuri — 3152 (+2 pentru ieri);
 • vehicule blindate de luptă — 6.284 (+8);
 • sisteme de artilerie — 2148 (+2);
 • lansatoare de rachete — 448 (+1);
 • mijloace de apărare antiaeriană — 220;
 • avioane — 289 (+2);
 • elicoptere — 281 (+4);
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.897 (+3);
 • rachete de croazieră — 749;
 • nave/ambarcațiuni — 18;
 • echipamente auto și autocisterne — 4.944 (+8);
 • echipamente speciale — 194 (+1).

UPDATE 10:00. În ultima zi, pe 23 ianuarie, unități ale Forțelor de Apărare au respins atacurile forțelor de ocupație ruse în zonele zonelor populate: Cervonopivka, Regiunea Lugansk; Bilogorivka, Rozdolivka, Sil, Krasna Gora, Bakhmut, Klishchiivka, Novobakhmutivka, Krasnohorivka, Vodyane, Maryinka din regiunea Donețk.

Acest lucru a fost anunțat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene ale Forțelor de Apărare au efectuat 8 lovituri asupra zonelor în care erau concentrate personalul, armamentul și echipamentul militar al inamicului, precum și o lovitură pe poziția unui complex de rachete antiaeriene.

În ultima zi, luptători ucraineni au doborât două avioane inamice Su-25; elicopter Ka-52; dronă Orlan-10 și 2 rachete aeriene ghidate Kh-59.

În ultimele 24 de ore, unități ale forțelor de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au lovit 3 zone în care sunt concentrați ocupanții și un depozit logistic.


UPDATE 09:36. Guvernul suedez a permis operatorului de rețea de stat Svenska Kraftnat să transfere materialele care pot fi folosite pentru refacerea sistemului energetic al Ucrainei.

Potrivit comunicatului de presă al guvernului, Svenska Kraftnat a stabilit materialele pe care le-ar putea trimite în Ucraina fără a afecta sistemul energetic suedez.

Pentru a face acest lucru, aveau nevoie de aprobarea guvernului pentru a transfera proprietatea de stat în Ucraina. Ministrul suedez al Energiei, Afacerilor și Industriei, Ebba Busch, a declarat că guvernul suedez a furnizat deja Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor Rusiei.

Ea a adăugat că contribuția lui Svenska Kraftnat ar trebui să ajute la restabilirea sistemului energetic deteriorat. Acum, compania comunică cu Agenția Suedeză pentru Contingențe Civile cu privire la modul de transport al acestor materiale.

Operatorul de rețea de stat al Ucrainei Ukrenergo a raportat pe 23 ianuarie că au fost introduse întreruperi de urgență în cinci regiuni ucrainene din cauza deficitului de energie. Atacul Rusiei din 14 ianuarie asupra Ucrainei „a cauzat daune semnificative” mai multor unități de energie ale centralelor termice, a spus operatorul.


UPDATE 09:03. Potrivit proiectului de lege, care este propus de deputatul Evgheni Moskviciov, rușii care doresc să părăsească țara cu mașina vor trebui să rezerve în prealabil data și ora trecerii frontierei.

Se va putea rezerva data și ora plecării prin intermediul platformei sistemului informatic de stat al documentelor electronice de transport, din subordinea Ministerului Transporturilor.

Solicitantul va putea alege orice dată și oră, cu excepția sloturilor deja rezervate. În septembrie anul trecut, când s-a anunțat mobilizarea în Rusia, s-au format blocaje în masă în unele direcții de ieșire din țară. La intrările într-un număr de puncte de trecere a frontierei, oamenii au stat câteva zile în picioare.

În același timp, au existat cazuri în care cetățenilor li s-a refuzat ieșirea. Există, de asemenea, o înregistrare electronică pentru trecerea graniței cu mașina de cealaltă parte a graniței cu Rusia - de exemplu, în Estonia. Deputatul Moskviciov propune introducerea unei astfel de proceduri de trecere a frontierei de la 1 martie a acestui an.


UPDATE 08:33. Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei Kiril Timoşenko a confirmat că demisionează postând o scrisoare de demisie adresată lui Vladimir Zelensky pe canalul său Telegram.

Timoșenko nu a explicat de ce a cerut să fie concediat. El i-a mulțumit doar lui Zelenskiy pentru încredere și „oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”.

Timoșenko a mulțumit, de asemenea, tuturor șefilor administrațiilor militare regionale.

„Am reușit să construim o echipă puternică în țară. Sunteți minunați. Sunteți adevărați războinici ai luminii!”, a scris acesta.


UPDATE 08:16. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că schimbările de personal au fost efectuate la niveluri superioare și inferioare, în urma celor mai importante acuzații de greșeală de la invazia Rusiei, care amenință să slăbească entuziasmul occidental pentru guvernul de la Kiev, relatează Reuters.

Rapoartele despre un nou scandal în Ucraina, care are o lungă istorie de guvernare șubredă, apar în timp ce țările europene se ceartă pentru a oferi tancurilor Leopard 2 de fabricație germană - calul de bătaie al armatelor din întreaga Europă despre care Ucraina spune că trebuie să străpungă liniile rusești și să le recucerească.

„Există deja decizii de personal – unele astăzi, altele mâine – cu privire la funcționarii de la diferite niveluri din ministere și alte structuri guvernamentale centrale, precum și din regiuni și din domeniul aplicării legii”, a spus Zelenskiy în discursul său video de luni.

Zelenskiy, care nu a identificat oficialii care urmează să fie înlocuiți, a spus că planurile sale includ înăsprirea supravegherii călătoriilor în străinătate pentru misiuni oficiale.


UPDATE 07:42. Comentariul ministrei germane de externe Annalena Baerbock, potrivit căruia țara ei nu va „sta în cale” trimiterii Poloniei de tancuri Leopard în Ucraina, provoacă o oarecare confuzie la Berlin.

Rămâne neclar dacă observațiile ei indică o schimbare a poziției guvernului. Baerbock nu și-a repetat comentariul când a fost presată pe această temă luni dimineață.

„Este important ca noi, ca comunitate internațională, să facem totul pentru a apăra Ucraina, astfel încât Ucraina să câștige”, a spus ea presei la o ședință a Consiliului pentru Afaceri Externe al UE la Bruxelles.

„Pentru că dacă va pierde, Ucraina va înceta să mai existe”, a mai adăugat oficiala.


UPDATE 07:30. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a afirmat că negocierile privind furnizarea de tancuri Leopard Ucrainei sunt în faza finală, totodată a spus că s-au inițiat discuțiile cu privire la aprovizionarea cu avioane de luptă către Ucraina.

„S-a mișcat. Și dacă se mișcă cu viteza, sperăm, cu aceeași aeronavă, atunci vom ajunge rapid la un rezultat", a spus Kuleba.

„Ne-au mai rămas trei mari întrebări: una, cred, este aproape rezolvată - acestea sunt tancuri și două opțiuni care nu au fost încă deschise sunt rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă. Dar puteți vedea deja în spațiul de informații cum apar primele rapoarte că se discută subiectul aeronavelor. Anterior, nu era cazul, dar acum este deja o realitate”, a continuat Kuleba.

Faptul că piloții ucraineni vor învăța să zboare cu F-16 americane a fost anunțat în Statele Unite vara trecută. Cu toate acestea, încă nu a existat o discuție de fond în spațiul public despre transferul de aeronave de modele occidentale în Ucraina.


UPDATE 07:17. Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei a confiscat bunurile ucrainene ale miliardarului rus Mihail Șelkov. Activele includ mai multe apartamente, vehicule, acțiuni ale companiei și bani în conturi bancare ucrainene.

Potrivit Transparency International Ukraine, Șelkov a condus divizia de investiții a companiei de stat Rostec, care controlează contractorii de apărare ai Rusiei, și se află pe locul 59 pe lista miliardarilor rusești Forbes, cu o avere netă de 1,5 miliarde de dolari.

Pe parcursul anului trecut, Ucraina a confiscat activele și drepturile corporative aparținând oligarhilor ruși care se află în interiorul țării. Fondul de garantare a depozitelor a anunțat recent că a transferat 17 miliarde de Hr (460 de milioane de dolari) din conturile lichidate ale băncilor rusești într-un fond special al bugetului de stat.


UPDATE 07:00. ONU: Cel puțin 18.483 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei.

Potrivit agenției Națiunilor Unite pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 7.068 de civili și a rănit cel puțin 11.415 între 24 februarie și 22 ianuarie.

Agenția a raportat că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile din locuri cu ostilitățile în desfășurare sunt amânate, iar multe rapoarte despre victime civile trebuie încă confirmate.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie, 21 ianuarie, 22 ianuarie și 23 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media