VIDEO/ Reacția Kremlinului după ce vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Gazprom va fi acționat în judecată pentru neexecutarea contractului cu R. Moldova

15 decembrie 2022, 16:20 Rusia 243
Briefingul Mariei Zaharova, 2 noiembrie 2022.  Sursa: captură video

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat joi anunțul viceprim-ministrului moldovean Andrei Spînu, privind acționarea în judecată a concernului rus Gazprom pentru neonorarea condițiilor contractuale convenite cu Republica Moldova. Într-o conferință de presă, reprezentanta MID a spus că declarațiile oficialului moldovean sunt „absolut nefondate” și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să nu „politizeze” chestiunile comerciale cu Rusia.

Am atrasa atenția la declarația absolut nefondată a viceprim-ministrului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. El a spus asta, în încercarea de a se îndreptăți pentru decizia „nepopulară” în rândul curatorilor internaționali de a relua livrările de gaz în regiunea transnistreană, în schimbul energiei electrice de pe malul stâng”, a spus Zaharova.

Aceasta a afirmat că Gazprom nu a făcut „niciun pas” care să-i pună la îndoială autoritatea sa de exportator sigur de resurse energetice și a acuzat Chișinăul, din nou, că nu ar respecta condițiile contractuale cu partea rusească, amintind în special de auditul nerealizat al pretinselor „datorii istorice” ale S.A. Moldovagaz, invocate de concernul rus.

„Menționez că Gazprom zeci de ani asigură securitatea energetică a unui șir de țări, inclusiv a Republicii Moldova, poate asta cineva nu știe, amintim - nu a făcut niciun pas care să pună la îndoială autoritatea sa de exportator sigur de resurse energetice. Partea moldovenească a încălcat în repetate rânduri pe parcursul acestui an condițiile contractuale pe partea plăților pentru livrările de gaz rusesc.

Mai mult, protocolul semnat de Andrei Spînu și conducerea Gazprom în octombrie 2021, prevede auditul datoriei istorice a Moldovagaz, care trebuia să fie încheiat la 1 mai anul curent. Această obligație partea moldovenească la fel nu a respectat-o. Vreau să îndemn din nou partenerii moldoveni să se dezică de politizarea chestiunilor de cooperare bilaterală, care sunt exclusiv în plan comercial”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.


Declarațiile Mariei Zaharova vin în contextul în care ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat într-un interviu pentru DW la începutul acestei săptămâni că Guvernul Republicii Moldova va acționa în judecată compania energetică de stat rusă Gazprom, din cauza diminuării semnificative a livrărilor de gaze naturale.

„Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite”, a spus atunci Spînu.

Autoritățile de la Chișinău au acuzat în repetate rânduri Moscova de șantaj energetic.

Recent, la o sesiune televizată a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, președintele rus a cerut Ministerului Energiei rus să „analizeze cu atenție” situația energetică din R. Moldova, în special cea din regiunea separatistă menționând că Rusia „de mulți ani furnizează gaze acolo practic gratuit”.

Republica Moldova a plătit regulat, în două tranșe, inclusiv în avans, volumele de gaz procurate de la Gazprom. Ultima a decis unilateral să reducă drastic livrările de gaz către Republica Moldova. Ultima plată a avut loc pe 28 noiembrie, după care corporația Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.

În urma unui acord cu autoritățile autoproclamate de la Tiraspol din 3 decembrie, Chișinăul a decis să cedeze malului stâng întregul volum de gaze naturale procurat de la Gazprom în schimbul unui preț mai mic la energie electrică. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate” a anunțat Andrei Spînu.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media