Noi acuzații de la Kremlin. Zaharova îndeamnă conducerea R. Moldova să depună „toate eforturile” pentru ca „sfera de utilizare a limbii ruse în țară să fie la nivelul cuvenit”

17 decembrie 2022, 12:42 Rusia 241
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei.  Sursa: rg.ru

Ministerul rus de Externe acuză autoritățile de la Chișinău că ar încerca să limiteze statutul limbii ruse în Republica Moldova și să-l excludă din viața socio-politică. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, referindu-se la declarațiile recente ale președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus că vorbitorii de limbă rusă din țară sunt respectați la fel ca și cei vorbitori de română, i-a sugerat șefei statului să „depună toate eforturile pentru ca sfera de utilizare a limbii ruse în țară „să fie la nivelul cuvenit”.

Pe 15 decembrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la o emisiune a postului local de televiziune TVR Moldova, a declarat că pretențiile noastre la adresa autorităților moldovenești cu privire la încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă sunt false și reprezintă o încercarea de a destabiliza situația din țară de către cei „care nu au nimic de-a face cu democrația” . Potrivit ei, nimic nu îi amenință pe locuitorii moldoveni de limbă rusă, aceștia se bucură de toate drepturile și respectul în condiții de egalitate cu ceilalți cetățeni. În acest sens, dorim să atragem atenția asupra modului în care Chișinăului oficial îi pasă cu adevărat de populația de limbă rusă a țării”, a transmis Zaharova, într-un comunicat de presă publicat de Ministerul de Externe al Rusiei.

În continuare, reprezentanta MID a enumerat o serie de evenimente, inclusiv votarea noului Cod Electoral care exclude tipărirea buletinelor de vot în liba rusă pe viitor, care, în opinia Moscovei, ar constitui tentative de „coborâre deliberată” a statutului limbii ruse și „de a o scoate din viața socială și politică” și „nicidecum respect și grijă față de populația rusofonă”.

În acest sens, Zaharova a îndemnat conducerea Republicii Moldova „să se concentreze pe îndeplinirea promisiunii preelectorale a președintelui Sandu „de a depune toate eforturile” pentru ca utilizarea limbii ruse în țară „să fie la nivel”.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a publicat un „infografic” cu „corectări” la comunicatul MID emis aseară de Maria Zaharova.

Vodă a precizat că autoritățile R. Moldova nu luptă „cu limba rusă”, ci cu „propaganda rusă” și informațiile care instigă la ură și război. „Dragă Maria, am corectat pentru tine”, i-a transmis Daniel Vodă.

Maia Sandu a declarat recent că cetățenii vorbitori de limbă rusă se bucură de aceleași drepturi ca și cei vorbitori de română și a sugerat că „nu vrea să asculte lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația”.

Cât despre decizia de a tipări buletinele numai în limba de stat, președinta Sandu a spus că nu va constitui un impediment în exprimarea dreptului de vot.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media