CNN: Oficialii europeni de securitate au observat nave marinei ruse în apropierea scurgerilor conductei Nord Stream

29 septembrie 2022, 10:55 Externe 121
scurgeri de gaze din Nord Stream.  Sursa: Forsvaret/Twitter

Oficialii europeni de securitate au observat luni și marți nave militare ruse în apropierea scurgerilor din conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice, potrivit a doi oficiali de informații occidentali și o altă sursă familiarizată cu această situație, transmite CNN.

Nu este clar dacă navele au avut vreo legătură cu acele explozii, au spus surse citate de CNN, dar acesta este unul dintre mulți factori pe care anchetatorii îi vor analiza.

Submarine rusești au fost, de asemenea, observate nu departe de acele zone săptămâna trecută, a spus unul dintre oficialii serviciilor de informații.

Trei oficiali americani au spus că SUA nu are încă o explicație detaliată pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după ce exploziile au părut să provoace, luni, trei scurgeri separate și simultane în cele două conducte.

Navele rusești operează în mod obișnuit în zonă, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat că prezența navelor nu indică neapărat că Rusia a provocat pagubele.

„Îi vedem în fiecare săptămână”, a spus această persoană. „Activitățile Rusiei în Marea Baltică au crescut în ultimii ani. Ei ne testează destul de des conștientizarea – atât pe mare, cât și în aer.”

Dar observările încă mai aruncă suspiciuni asupra Rusiei, care a atras cea mai mare atenție atât din partea oficialilor europeni, cât și a celor din SUA, fiind singurul actor din regiune despre care se crede că are atât capacitatea, cât și motivația de a deteriora în mod deliberat conductele.

Oficialii americani au refuzat să comenteze, miercuri, informațiile despre nave.

Atât Danemarca, cât și Suedia investighează, dar încă nu a fost efectuată o inspecție la fața locului, iar detaliile cu privire la cauza exactă a exploziilor rămân incomplete. Un oficial european a spus că este în curs de desfășurare o evaluare a guvernului danez și că ar putea dura până la două săptămâni pentru ca o investigație să înceapă corect, deoarece presiunea din conducte îngreunează apropierea de locul scurgerii – deși o altă sursă familiarizată cu situația dată a spus că ancheta ar putea începe de îndată ce duminică.

Prim-miniștrii atât pentru Danemarca, cât și pentru Suedia au declarat public, marți, că scurgerile de informații au fost probabil rezultatul unor acțiuni deliberate, nu accidente, iar serviciul de securitate al Suediei a menționat miercuri într-o declarație că nu poate fi exclus „ca o putere străină să fie în spatele ei. „Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a numit marți seara scurgerile de informații „sabotaj aparent” într-un tweet.

Însă înalți oficiali occidentali s-au abținut de a atribui atacul Rusiei sau oricărei alte națiuni.

Kremlinul a negat public că a lovit conductele. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a numit acuzația „previzibil stupidă și absurdă”.

Anchetă asupra scurgerilor

Guvernul danez preia conducerea anchetei și a instituit o zonă de excludere de cinci mile marine și o zonă interzisă de zbor de 1 kilometru, potrivit unor surse europene familiarizate cu problema. În afară de Sullivan, oficialii americani au fost mult mai circumspectori decât omologii lor europeni în a trage concluzii despre scurgeri.

„Cred că mulți dintre partenerii noștri au decis sau cred că este un sabotaj. Nu sunt în punctul în care să vă pot spune într-un fel sau altul”, a declarat miercuri un înalt oficial militar. „Singurul lucru pe care îl știu acolo este că credem că apa are între 80 și 100 de metri [adâncime] în acea locație unde se află conducta. În afară de asta, nu știu nimic mai mult”, a mai adăugat oficialul.

Dar un înalt oficial american și un oficial militar american au spus că Rusia este în continuare principalul suspect – presupunând că evaluarea europeană a sabotajului deliberat este confirmată – deoarece nu există alți suspecți plauzibili cu capacitatea și voința de a efectua operațiunea.

„Este greu să ne imaginăm vreun alt actor din regiune cu capabilitățile și interesul de a realiza o astfel de operațiune”, a spus oficialul militar danez.

Rusia a solicitat săptămâna aceasta o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la conducta avariată – lucru pe care un înalt oficial american a spus că este, de asemenea, suspect. De obicei, a spus oficialul, Rusia nu este suficient de organizată pentru a se mișca atât de repede, sugerând că manevra a fost planificată dinainte.

Dacă Rusia a provocat în mod deliberat exploziile, ar fi sabotat efectiv propriile conducte: compania de stat rusă Gazprom este acționarul majoritar al Nord Stream 1 și unicul proprietar al Nord Stream 2.

Dar oficialii familiarizați cu ultimele informații spun că Moscova ar considera probabil un astfel de pas ca meritând prețul dacă ar contribui la creșterea costurilor de sprijinire a Ucrainei pentru Europa. Oficialii americani și occidentali din serviciile de informații cred că președintele rus Vladimir Putin joacă, pe măsură ce costurile electricității cresc și se apropie iarna, publicul european s-ar putea întoarce împotriva strategiei occidentale de izolare economică a Rusiei. Sabotarea conductelor ar putea „arăta de ce este capabilă Rusia”, a spus un oficial american.

Rusia a luat deja măsuri pentru a manipula fluxurile de energie în moduri care și-au provocat dureri economice, dar și au rănit Europa. Rusia a redus livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet fluxurile în august, acuzând sancțiunile occidentale pentru cauzarea dificultăților tehnice. Politicienii europeni spun că acesta a fost un pretext pentru a opri furnizarea de gaze.

„Au arătat deja că sunt perfect fericiți să facă asta”, a spus una dintre surse. „Ei își pun în greutate durerea economică față de cea a Europei”.

Noua conductă Nord Stream 2 nu a intrat încă în operațiuni comerciale. Planul de a-l folosi pentru furnizarea de gaz a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina în februarie.

Cu toate acestea, oficialii americani, europeni și ucraineni au avertizat de luni de zile că infrastructura critică – nu numai în Ucraina, ci și în SUA și Europa – ar putea fi vizată de Rusia, ca parte a războiului său împotriva Ucrainei.

SUA au avertizat mai mulți aliați europeni în cursul verii, inclusiv Germania, că conductele Nord Stream 1 și 2 s-ar putea confrunta cu amenințări și chiar ar putea fi atacate, potrivit a două persoane familiare cu informațiile și avertismentele.

Avertismentele s-au bazat pe evaluările serviciilor de informații americane, dar au fost vagi, au spus oamenii – nu era clar din avertismente cine ar putea fi responsabil pentru orice atacuri asupra conductelor sau când ar putea avea loc.

CIA a refuzat să comenteze. Der Spiegel a fost primul care a raportat despre avertismentele serviciilor de informații.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media