Primarul capitalei acuză guvernarea că nu îl invită la ședințe pentru colaborare în gestionarea crizei energiei electrice. Spînu: „Ion Ceban nu a venit la ședința organizată de minister pe 20 octombrie”

24 octombrie 2022, 16:00 Politică 88
Andrei Spînu și Ion Ceban.  Sursa: Colaj Foto

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a acuzat astăzi, 24 octombrie, guvernarea că nu îl invită la ședințe pentru a discuta despre gestionarea crizei energiei electrice și că află din auzite despre faptul că ar trebui să sisteze circulația troleibuzelor, că nu cunoaște ce ar trebui să facă în cazul grădinițelor și școlilor și că nu are nicio solicitare oficială din partea Guvernului în acest sens. Drept replică, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a subliniat că troleibuzele trebuie să circule în regim normal, la fel trebuie să activeze și grădinițele, și școlile, și că „existe multiple metode de a reduce consumul de energie electrică în oraș care să nu afecteze dramatic viața cetățenilor.”

Totodată, viceprim-ministrul a remarcat că edilul capitalei a lipsit de la ședința organizată de minister pe 20 octombrie în cadrul căreia Andrei Spînu a avut o întrevedere cu primarii din localitățile Republicii Moldova despre situația complicată din domeniul energetic.

„Până astăzi nu avem o claritate cu energia electrică. Ce se întâmplă, care sunt scenariile, cine și cum trebuie să acționeze. Am văzut că cei de la guvernare ne îndeamnă să economisim, să stingem becurile, să nu lucrăm noaptea și să stăm cu lumânările aprinse. Rog toate instituțiile municipale să intervină pentru a face cât se poate de multă economie în activitățile pe care le gestionează. Ce ține de capitală, spre mare regret, să transmită prin persoana a treia sau prin persoana a patra ca să oprim cele 332 de troleibuze la linie, deoarece riscăm să nu avem curent electric. Azi poate mai avem, mâine poate să nu ne ajungă. Nu avem nicio informație oficială, nicio solicitare în scris. Asta ar însemna că noi trebuie să oprim transportul în baza la ce? Repet, niciun primar și președinte de raion nu au fost întruniți pentru a se discuta cu noi ce acțiuni întreprindem la fiecare etapă. Dacă nu vom avea a ceastă solicitare în scris, noi nu vom stopa transportul public. Cum să explicăm oamenilor că ei de mâine vor merge pe jos la lucru? Aceste schimbări trebuie comunicate, avertizate, după care să fie și implementate. Oamenii trebuie să cunoască și nu trebuie să fie folosite diverse persoane pentru a ne transmite să oprim troleibuzele. La fel, nu știm cum facem cu școlile și grădinițele, tot la nivel de discuție am auzit că ar putea fi vacanța mai devreme sau vacanță prelungită. Se tot vehiculează de trecerea în regim online a studiilor, nimeni, spre mare regret nu a clarificat vreun subiect”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței serviciilor săptămânale ale Primăriei Chișinău.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a venit pe pagina sa de Facebook cu mai multe precizări referitoare la declarațiile edilului capitalei subliniind că existe multiple metode de a reduce consumul de energie electrică în oraș care să nu afecteze dramatic viața cetățenilor.

„Toate troleibuzele trebuie să meargă în continuare în Chișinău. Economiile de electricitate ale municipiului nu trebuie făcute din contul spitalelor, școlilor și al unor condiții normale de transport pentru locuitori”, a scris Andrei Spînu.

Viceprim-ministrul a remarcat că săptămâna trecută a avut o discuție cu primari din localitățile Republicii Moldova, unde a vorbit despre faptul că suntem într-o situație mai grea din cauza războiului, dar și a faptului că Gazprom a redus livrările de gaz.

„Primarii înțeleg cât este de important să acționăm ca o țară unită și că economisirea nu este acum în beneficiul unui partid, ci este pentru toți moldovenii. Regret că domnul primar Ion Ceban nu a venit la ședința organizată de minister pe 20 octombrie. Poate ar fi văzut exemple bune la ceilalți primari care acționează în interesul locuitorilor. Ar fi aflat că toată țara economisește și că doar așa, îndeplinindu-ne fiecare datoria de cetățean, putem ajuta toată Moldova să treacă de greutăți”, a subliniat Spînu.

Totodată, ministrul MIDR a precizat că „în contextul în care fiecare familie face ce poate acasă pentru a economisi, un primar care consumă în exces, cu intenția de a arunca apoi vina pe alții, arată lipsă de respect și cinism față de cetățeni.”

„Din păcate, orice chișinăuian poate vedea strălucirea de lumini, beculețe de Crăciun și alte instalații care ard fără noimă pe străzile Chișinăului. (...) Nu m-aș mira ca domnul Ceban să vrea ca Moldova să rămână în întuneric, doar ca să-și poată împlini poftele politice. Scopul lui este identic cu cel al Grupării Hoție și Război conduse de Șor, Cavcaliuc, Platon și alți fugari - ca oamenii să o ducă cât mai greu și în țara noastră să fie haos”, a mai spus el.

Într-un final, Andrei Spînu a venit cu un apel către primarul general al municipiului Chișinău și l-a rugat „să acționeze rațional, ca un primar responsabil și nu ca un politician egoist care profită de nenorocirea oamenilor pentru a-și face capital politic.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media