Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a reținut pe președintele gigantului industrial Motor Sich: Ar fi furnizat ilegal piese pentru producerea și reparația avioanelor de atac ale Rusiei

23 octombrie 2022, 11:59 Ucraina 295
Președintele gigantului industrial Motor Sich, reținut de SBU.  Sursa: ssu.gov.ua

Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au reținut pe președintele companiei „Motor Sich” și pe șeful Departamentului pentru Activitate Economică Externă al acestei întreprinderi, fiindu-le incriminate două capete de acuzare potrivit Codului Penal al Ucrainei: activitate colaboraționistă și asistența statului agresor. Reținerea a avut loc în cadrul unui proces penal privind furnizarea ilegală de către „Motor Sich” de bunuri militare pentru avioanele de atac rusești.

Potrivit materialelor investigației, conducerea fabricii situată în Zaporojie a fost implicată în delapidare. Oficialii au acționat în colaborare cu reprezentanții corporației ruse Rostek, care este aproape de Kremlin și este unul dintre principalii producători de arme pentru Uniunea Sovietică.

Infractorii au stabilit canale transnaționale pentru furnizarea ilegală a lotului angro de motoare de avioane ucrainene către țara agresoare (n.red. Federația Rusă).

Rușii au folosit produsele obținute pentru producția și repararea elicopterelor de atac rusești de tipul: Mi-8AMTSh-VN „Sapsan”; KA-52 „Aligator”; Mi-28N „Vânător de noapte”.

În cadrul investigației penale s-a stabilit că invadatorii au folosit în mod masiv modelele relevante ale aviației armatei pentru o invazie la scară largă a Ucrainei.

„Acest lucru este confirmat de numeroasele fapte ale distrugerii acestor elicoptere de luptă inamice de către apărătorii noștri”, se arată în materialul de investigație.

Pentru a evita restricțiile stabilite privind comerțul cu Federația Rusă, organizatorii schemei au folosit structuri comerciale controlate în trei țări din Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Est. Aceste companii au fost cele care au trimis „comenzi” producătorului ucrainean presupus pentru nevoile unei părți străine.

Cu toate acestea, după ce au primit produsele militare, „intermediarii” le-au transportat în Rusia. De asemenea, inamicul și-a folosit complicii străini pentru a repara și întreține propriile aeronave folosind piese de schimb ucrainene.

Pe parcursul anchetei, angajații Serviciului de Securitate i-au identificat pe toți organizatorii, au documentat acțiunile penale și întreprind măsuri cuprinzătoare pentru a aduce vinovații în fața justiției. Măsurile de dezvăluire și blocare a infracțiunilor au fost întreprinse de către angajații Direcției de contrainformații și ai Direcției principale de investigații a SBU sub îndrumarea procedurală a Procuraturii Generale.


Compania pe acțiuni „Motor Sich” din Zaporojie este unul dintre cei mai mari producători de motoare pentru avioane și elicoptere din întreaga lume. Produce motoare pentru avioane și elicoptere, precum și turbine și instalații marine industriale cu gaz.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media