LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 256. Barajul Nova Kahovka din Herson, avariat în urma bombardamentelor. Orașul Herson a rămas fără curent electric

6 noiembrie 2022, 09:54 Ucraina 281
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Astăzi este cea de-a 256-a zi de rezistență a Ucrainei și a poporului ucrainean în fața agresiunii fără precedent de la al doilea Război Mondial din partea Rusiei.

Trupele ruse au atacat pe parcursul nopții trecute regiunile Dnepropetrovsk și Zaporojie cu rachete. La Zaporojie un a dintre rachete a distrus o clădire comercială și ar fi omorât un om. Atacuri au avut loc și la Nikolaev, unde a fost lovit un obiect de infrastructură industrială.

După atacurile rusești asupra infratsructurii energetice, 17 țări din Uniunea Europeană au trimis 500 de generatoare de energie în Ucraina pentru a sprijini țara pe fondul întreruperilor regulate de curent.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a recunoscut pentru prima oară că țara sa a furnizat drone Rusiei, dar spune că acestea au fost livrate înainte de război.


UPDATE 17:25. Zelenskiy anunță că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ajutorul macrofinanciar pentru Ucraina și despre noi sancțiuni împotriva Iranului.

„Am luat act de importanța continuării inițiativei privind cerealele pentru securitatea alimentară mondială. Am discutat despre sporirea sancțiunilor și despre opoziția față de acțiunile Iranului, care sprijină agresiunea", a scris Zelenski pe Twitter.


UPDATE 16:450. Navele de război ale Flotei Rusiei din Pacific desfășurate în Mediterană pentru a sprijini invazia Ucrainei poartă însemnele „V” și „Z”, notează analistul naval H.I. Sutton.

Navele se întorc acum acasă la Vladivostok, trecând în prezent prin Singapore, unde au fost făcute fotografiile de mai jos:


UPDATE 16:00. Un nou clip apărut pe rețelele de socializare arată zeci de blindate și alte vehicule de luptă, de fabricație ucraineană sau primite din străinătate de armata Kievului pentru a fi folosite împotriva invadatorilor ruși.

În coloana Forțelor Armate ale Ucrainei se văd transportoare blindate de trupe livrate de Franța, vehicule de sprijin tactic Husky primite de la Marea Britanie și transportoare blindate Kozak-2M de producție națională pe frontul din Herson.

În imagini par să fie și câteva camioane de fabricație sovietică, plus o veche UAZ, supranumită „Dubița Scooby Doo Rusească”, din cauza asemănării cu duba din celebrul desen animat.

Clipul ar fi fost filmat de jurnalistul ucrainean Andrii Țaplienko în regiunea Herson, unde se desfășoară o contraofensivă a trupelor de apărare.

De remarcat că vehiculele stau relativ grupat, fără teamă de atac aerian sau de lovituri de artilerie, ceea ce poate sugera că sunt în afara razei de acțiune a tunurilor rusești și într-o zonă cu apărare antiaeriană solidă.


UPDATE 15:40. Trupele ucrainene din regiunea Herson ar fi distrus un depozit de muniții al armatei ruse, anunță comandamentul operațional „Sud”.

„Începând cu ora 12:00, pe 6 noiembrie, unitățile ucrainene de rachete și artilerie au finalizat 90 de misiuni de foc pe poziții inamice, facilități logistice, locuri de desfășurare și echipamente. În raionul Skadovsk din regiunea Herson, a fost distrus un depozit de muniții. Alte pierderi și daune sunt în curs de analizare”, se arată în raport.


UPDATE 15:05. În toate raioanele regiunii Herson s-a întrerupt curentul electric, relatează UNIAN.

Canalele locale de Telegram scriu că în Berislav, trupele ruse distrug în mod deliberat turnurile de transmisie a energiei. Locuitorii satului Kazațkoe raportează, de asemenea, că nu au curent electric. Totodată, „autoritățile” ocupante au declarat că cauza ar putea fi un obuz care ar fi lovit centrala hidroelectrică de la Kahovka.

Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în Herson se desfășoară de la sfârșitul lunii august. La mijlocul lunii octombrie, autoritățile de ocupație au început un „transfer organizat” al locuitorilor din Herson de pe malul drept al Niprului în stânga și în regiunile rusești, iar forțele de securitate ruse au scos obiecte de valoare – de la scaune de birou la monumente.

Potrivit estimărilor șefului adjunct al Consiliului Regional Herson, Iurii Sobolevski, pe malul drept al Hersonului sunt acum cel puțin 20.000 de soldați ruși, dar reprezentanții autorităților de ocupație s-au mutat la Skadovsk și Genichesk.


UPDATE 14:45. Aproximativ 1.000 de oameni au fost scoși din Novaia Kahovka, regiunea Herson, în mod organizat, a declarat Ruslan Agaev, reprezentant al administrației de ocupație din Nova Kahovka.

Oamenii sunt duși în Crimeea cu autobuzele Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse, de acolo pe calea ferată - pe teritoriul Krasnodarui.

La 18 octombrie, autoproclamatul guvernator al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a anunțat că civilii din partea dreaptă a regiunii vor fi mutați pe malul stâng al Niprului din cauza amenințării cu inundații care ar putea apărea dacă armata ucraineană lovește centrala hidroelectrica Kahovka.


UPDATE 14:25. Presa rusă: Forțele armate ucrainene au bombardat centrala hidroelectrică Kahovka.

Duminică, agențiile de știri de stat ruse TASS, RIA Novosti și Interfax au scris că Forțele Armate ucrainene bombardează hidrocentrala Kahovka.

„Astăzi, la ora 10:00, au fost lansate șase rachete HIMARS. Cinci rachete au fost doborâte de unitățile de apărare aeriană, una a lovit poarta de acces a barajului, care a fost distrusă”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență din regiunea ocupată Herson, citat de TASS.

Ucraina nu a comentat deocamdată informațiile. Barajul hidrocentralei Kakhovka reține 18 milioane de metri cubi de apă. Potrivit președintelui Ucrainei Vladimir Zelenskiy, peste 80 de localități, inclusiv Herson, ar putea ajunge sub apă, sute de mii de oameni pot suferi.

Expertul militar rus Vladislav Şurighin a comentat pentru postul de radio Govorit Moskva că atacul asupra barajului hidroelectric, punct-cheie pentru viitorul acces al trupelor ucrainene în Herson, înseamnă că Kievul ar începe o ofensivă asupra oraşului, singura capitală regională cucerită de ruşi de la declanșarea războiului.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în ultima perioadă, că intenţionează să distrugă barajul cu ajutorul explozibililor, ceea ce ar inunda o mare parte din zona aflată în aval şi ar provoca cel mai probabil distrugeri majore în oraşul Herson.

Pe 20 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea, la reuniunea Consiliului European, că are informații că Rusia ar pregătiun atac sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka, el vorbind despre un posibil „dezastru de proporții istorice”.


UPDATE 13:40. Circa 20% din rezervațiile naturale și trei milioane de hectare de păduri din Ucraina au avut de suferit de pe urma războiului.

Opt rezervații și 10 parcuri naționale rămân sub ocupație, potrivit filialei ucrainene a World Wildlife Fund. Sub amenințarea distrugerii se află 16 situri ale rezervației Ramsar - zone umede de pe teritoriul Ucrainei, adaugă la WWF.


UPDATE 13:25. Guvernatorul regiunii Belgorod a raportat despre bombardamente pe teritoriul Federației Ruse. Duminică, o instalație industrială din cartierul urban Graivoronski a fost bombardată, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov. Potrivit acestuia, rezervorul de solvent a luat foc.

„Nu sunt victime. Toate serviciile operaționale lucrează la fața locului”, a adăugat guvernatorul.

Anterior, Gladkov a anunțat extinderea nivelului „galben” de amenințare teroristă până pe 21 noiembrie. În plus, în regiune au fost interzise petardele și focurile de artificii în următoarele două săptămâni.


UPDATE 12:50. Autoritățile de la Kiev au început să planifice evacuarea celor trei milioane de locuitori ai orașului în cazul celui mai negru scenariu - o întrerupere completă a alimentării cu energie electric.

Autoritățile locale din Kiev au anunțat măsuri de ajutorare a oamenilor care vor suferi de frig sau lipsa curentului electric, după ce 40% din infrastructura energetică a Ucrainei este avariată sau distrusă.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a îndemnat pe locuitorii din Kiev să facă provizii sau să găsească o oportunitate de a părăsi temporar orașul, deoarece nu exclude oprirea completă a alimentării cu energie electrică și apă în capitala Ucrainei.

„Facem totul pentru a preveni acest lucru. Dar să fim sinceri: dușmanii noștri fac totul pentru a lăsa orașul fără căldură, fără electricitate și alimentare cu apă și, în general, să murim cu toții”, a spus Kliciko sâmbătă.

Primarul a dat asigurări că autoritățile orașului încearcă să se pregătească pentru diverse scenarii. Pentru a economisi energie din 6 noiembrie la Kiev, sunt introduse întreruperi planificate.

Compania Ukrenergo spune că cetățenii vor putea afla în prealabil despre întreruperile de curent din zonele lor pe un portal special și rețelele sociale.

Autoritățile din Kivev au stocat motorină, generatoare de energie, alimente și apă potabilă. Iarna, cel puțin 1.000 de puncte de încălzire vor funcționa în tot orașul pentru cei 3 000 000 de rezidenți. Acestea vor funcționa și ca buncăre, în care oamenii să se adune în vreme ce inginerii repară centralele bombardate de ruși.

Începând cu 10 octombrie, forțele ruse au atacat constant infrastructura energetică din toată țara. Pagubele cauzate de bombardamentele rusești au afectat civilii și i-au forțat pe oficiali să ia în calcul posibilitatea ca, în urma unor daune suplimentare, să nu poată furniza servicii de bază.


UPDATE 12:10. Pierderile Rusiei în ultimele 24 de ore de război, conform estimărilor Armatei ucrainene:

75.930 de soldați

2.765 de tancuri

5.611 vehicule blindate de luptă

1.781 sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie

202 sisteme de apărare aeriană

277 avioane, 260 elicoptere, 1.465 drone.


UPDATE 11:40. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a mulțumit celor 17 țări UE care au furnizat țării 500 de generatoare de energie.

„Suntem recunoscători celor 17 țări europene care au trimis 500 de generatoare de energie în Ucraina prin Mecanismul de protecție civilă al UE pentru a ajuta la problemele energetice cauzate de atacurile rusilor și pentru a susține accesul la electricitate și încălzire”, se arată în declarația MAE ucrainean.


UPDATE 11:05. ISW: Pierderile rușilor din focul prieten pot fi explicate prin înlocuirea frecventă a liderilor militari ruși și lipsa de experiență a celor mobilizați.

Un raport recent al Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW) examinează declarația recentă a comandantului de teren al republicii autoproclamate DNR, Alexander Hodakovski, conform căreia, de la mijlocul lunii mai, circa 60% din pierderilor totale ale Rusiei au fost provocate de „focul prieten” (în terminologia militară este un atac al forțelor beligeranente asupra propriilor trupe în timp ce încearcă să atace ținte inamice/ostile. Exemplele includ identificarea greșită a țintei ca fiind ostilă, focul încrucișat în timpul angajării unui inamic, erorile de rază lungă sau inexactitatea).

Experții militari subliniază că focul prieten reprezintă de obicei un număr limitat de victime într-un război și este de obicei departe de 60%. Cu toate acestea, chiar dacă aceste statistici sunt exagerate, faptul că un comandant rus de teren dă public astfel de date indică probleme serioase cu care se confruntă trupele ruse, se arată în rezumat. Potrivit experților, acest lucru indică și o lipsă de comunicare și coordonare între trupele ruse.

Ca exemplu al lipsei unei astfel de coordonări, experții fac referire la ceea ce s-a întâmplat pe 5 noiembrie lângă Pavlovka, în regiunea Donețk. Incidentul a fost raportat atât de surse ruse, cât și din Ucraina - o rotație a trupelor ruse care se întorcea la bază a ajuns într-un șanț care fusese săpat peste drum de alte trupe rusești, fără discuții sau avertismente prealabile, demonstrând și mai mult o lipsă larg răspândită de antrenament încrucișat și coordonare între trupele ruse.

Înlocuirea frecventă a liderilor militari ruși, promovarea soldaților neexperimentați și componența eterogenă a forțelor ruse, formate din soldați ruși cu contract, mobilizați, precum și grupul Wagner PMC, exacerbează fragmentarea armatei ruse și contribuie probabil la frecvente incidente de foc prieten, concluzionează experții militari.UPDATE 10:30.Ministerul britanic al Apărării vorbește, în actualizarea de duminică situației despre front, despre ultima mutare făcută de Rusia pe front - generalul-maior Alexander Linkov a fost numit comandant interimar al Districtului Militar Central, în locul lui Alexander Lapin, criticat pentru performanța slabă pe câmpul de luptă din Ucraina atât de liderul cecen Ramzan Kadîrov, cât și de șeful organizației Wagner, Evgheni Prigojin.

Dacă acest lucru se va confirma, Lapin se va adăuga pe lista celor mai înalte grade ale armatei ruse care au fost concediate de la începutul invaziei din februarie 2022. Anterior, și comandanții raioanelor militare de Est, Sud și Vest și-au pierdut posturile.

Aceste demiteri sunt un exemplu al modului în care comanda militară înaltă este acuzată pentru eșecurile în război. Parțial, aceasta pare a fi o încercare de a deturna responsabilitatea pentru greșeli de la conducerea rusă în ochii populației ruse.


UPDATE 10:05. Administrația președintelui Joe Biden îi îndeamnă în mod privat pe liderii ucraineni să dea dovadă de deschidere față de negocierile cu Rusia și să-și reconsidere refuzul public de a participa la discuțiile pentru pace până când președintele Vladimir Putin nu va fi înlăturat de la putere, scrie ziarul american The Washington Post, citând propriile surse la curent cu discuţiile interne.


UPDATE 09:45. Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a precizat că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, conform Reuters.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că un „număr mic" de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina la 24 februarie.


UPDATE 09:20. La Nikolaev noaptea trecută a fost distrus un obiect de infrastructură industrială, a relatat serviciul de presă al administrației regionale de stat de pe Facebook..

„Pe 6 noiembrie, de la ora 02:05, inamicul a atacat localitatea Galitsin. Nu au fost victime”, se arată în comunicat.

De asemenea, în noaptea de 6 noiembrie, în jurul orei 2:00, au avut loc bombardamente lângă satul Shirokovskaia, dar fără victime sau pagube. .

Potrivit Ukrinform, de la începutul invaziei ruse, circa 13.000 de obiecte civile au fost avariate parțial sau complet în regiunea Nikolaev.UPDATE 09:05. Noaptea trecută au fost bombardate regiunile Dnepropetrovsk și Zaporojie.

Guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că raionul Nikopol a fost bombardat de 8 ori aseară. Potrivit acestuia, „zeci de case particulare, anexe, mașini și conducte de gaz” au fost afectate. La Nikopol obuzele „au lovit mai multe blocuri de locuit și case și private, o fabrică de mobilă distrusă, sediul unei companii de transport, conducte de gaz și linii electrice”, a scris Reznicenko.

Zaporojie a fost, de asemenea, bombardată noaptea, a declarat Anatoli Kurtev, secretarul Consiliului Local Zaporojie.

Potrivit acestuia, o zonă rezidențială a fost supusă bombardării. Mai târziu, Kurtev a mai scris că, în urma bombardamentelor nocturne, o clădire a infrastructurii civile a fost distrusă și, conform datelor preliminare, o persoană a fost ucisă.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie și 4 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media