Chisinau Big Hearts Marathon: Cum pot suporterii să-și încurajeze participanții

20 septembrie 2022, 15:44 Sport 128
Chisinau Big Hearts Marathon.  Sursa: marathon.md

Capitala Moldovei este în febra pregătirilor pentru marele eveniment sportiv Chisinau Big Hearts Marathon. Au mai rămas zile numărate până la start, asta înseamnă că e timpul ca ultimile detalii să fie la punct. Traseul e gata, participanții se antrenează, medaliile sunt pregătite, ei bine, ce facem cu atmosfera evenimentului? Alergătorii cu experiență spun că atmosfera unui astfel de eveniment are un rol extrem de important pentru ei. Motivația, forța și ambiția celor care se întrec depinde în mare parte și de modul în care sunt susținuți de către suporteri.

Așadar ce trebuie să facă grupurile de susținători care își așteaptă campionii pe marginea traseului? Iată câteva idei și sugestii pentru suporteri, în ceea ce privește crearea atmosferei la competiție.

Ce putem face noi pentru o încinge atmosfera la Chisinau Big Hearts Marathon?

Cine poate ști mai bine răspunsul la această întrebare decât înșiși maratoniștii? I-am luat la întrebări pe participanții la cursă și am aflat ce ar trebui să facă fanii/suporterii pentru a-i ajuta să prindă la puteri, să fie motivați și să ajungă la linia de finiș în cel mai scurt timp.

  • Apă și fructe

Oricât de banal și simplu ar suna, gestul de a întinde o sticlă cu apă unui alergător este chiar magic, mai ales când soarele este arzător, iar participantul se afla la mijloc de traseu. Apropo, traseul Chisinau Big Hearts Marathon este prevăzut cu pit stopuri, așa încât participanții se pot opri pentru apă, izotonice și fructe.

  • Afișe, flaguri și pancarte

Apa și fructele sunt importante, sigur, dar sprijinul moral cântărește, totuși, un pic mai mult.

În străinătate, suporterii deja experimentați desenează în avans postere, vin cu cântece, se aprovizionează cu steaguri și montează tot felul de instalații de-a lungul traseului, pentru a le atrage atenția și a-i încuraja pe participanți.

Te gândești la o pancartă cu un mesaj original? Încearcă să eviți

clișeele și motivațiile negative precum ”Nu șchiopăta!”, „Toată lumea a trecut deja” etc. Este deja dovedit faptul că doar sprijinul pozitiv inspiră și motivează sportivii, de aceea îți recomandăm să alegi fraze precum ” Te descurci grozav!”, ”Mai ai un pic!” etc. Binevenite sunt și mesajele umoristice. „Ești mai tare ca Chuck Norris”, „Zâmbește! Gata, poți să uiți de antrenamentele la 6 dimineața!”, „Durerea este temporară. Postarea pe Facebook este pentru totdeauna.” Astfel de mesaje ridică moralul alergătorilor și îi încurajează să continue.

  • Aplauze, fluierături și strigăte
Zgomotul pe care îl produc suporterii este și el o sursă de forță pentru maratoniști. Iată ocazia numai bună pentru fluierături, strigăte, aplauze. Nu vă sinchisiți să folosiți megafoane, difuzoare și alte dispozitive care produc zgomot. Apropo, orice sportiv este încântat să-și audă numele. Nu este greu să-i recunoști, pe tricoul fiecărui participant este indicat și numele acestuia, nu ezita să-l strigi și aplauzi atunci când se apropie de tine.

  • Afișe și pancarte personalizate
Unii dintre participanții la cursă sunt însoțiți de grupuri întregi susținători, fapt care îi motivează și mai mult. Dacă printre participanți se află și prietenul/fratele/verișorul/colegul tău, adună o echipă de suporteri și organizați totul până la cel mai mic detaliu. Vă puteți despărți de-a lungul traseului pentru a vă asigura că alergătorul vostru are acces la apă, fructe, băuturi energizante și izotonice (dacă le folosește). Va fi încântat să vă vadă, crede-ne pe cuvânt,

Este important să ții cont de faptul că sportivul ar trebui să vă poată observa cu ușurință printre alți spectatori, de aceea asigură-te că porți hainele colorate, afișe sau flaguri și alte lucruri care să te scoată în evidență. Poți imprima o fotografie amuzantă a participantului într-o dimensiune foarte mare, o poți lipi pe carton ridica pe un stâlp - nu va putea trece neobservată și fără să trezească emoții pozitive pentru alergător. Aplicațiile pentru smartphone, precum Find My Friend, pot fi foarte utile, în acest sens, întrucât veți ști exact unde se află și când e momentul să vă pregătiți.

Un alt truc: echipele de suporteri deja experimentați folosesc adesea biscuiți confetti în a doua jumătate a distanței, alergătorii primind acești biscuiți înțeleg că startul este deja mai departe decât linia finiș și prind astfel încă mai mult curaj. În plus, biscuiții sunt chiar foarte buni.

O altă idee ar fi ca întregul grup de suporteri ar alerga ultimii 100-200 de metri alături de participant - asta ar crea cu adevărat un moment memorabil, dar și amuzant în același timp.

Ediția de anul acesta a Maratonului Internațional Chișinău se va desfășura pe 25 septembrie. Distanțele pregătite pentru alergători vor fi de 5 km, 10 km, 21 km și 42 km.

Potrivit organizatorilor, ediția de anul acesta va fi una specială și va avea o identitate nouă - Chișinău Big Hearts Marathon. Echipa Sporter invită toți participanții să alerge în sprijinul Ucrainei, contribuind astfel la reconstrucția orașelor ucrainene.

Vă puteți înregistra la eveniment AICI.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media