Ministrul Nicu Popescu l-a convocat la MAEIE pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a-i comunica poziția R. Moldova privind anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene

6 octombrie 2022, 08:18 Rusia 302
Nicu Popescu, Oleg Vasnețov.  Sursa: colaj

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, intenționează să-i înainteze diplomatului rus poziția oficială a Republicii Moldova referitoare la tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene.

Ministrul Nicu Popescu, a dispus convocarea la Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru comunicarea poziției țării noastre referitoare la tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene, anunță MAEIE într-un comunicat de presă emis de MAEIE joi dimineața, 6 octombrie.

„MAEIE nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște rezultatele așa-numitor plebiscite și condamnă în termenii cei mai fermi tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care contravine tuturor principiilor dreptului internațional. Diplomația țării noastre reafirmă sprijinul consecvent pentru eforturile Ucrainei de a-și restabili suveranitatea și integritatea teritorială în limitele granițelor sale recunoscute internațional și îndeamnă Rusia să oprească agresiunea militară împotriva vecinilor noștri”, se mai menționează în comunicatul MAEIE.

Republica Moldova a condamnat ferm așa-numitele referendumuri organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene (MAEIEI) de la Chișinău a calificat așa numitele „referendumuri” drept o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, la 5 octombrie, legile pentru anexarea la Rusia a celor patru regiuni ucrainene parțial ocupate, completând procesul formal de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși.

Tot ieri, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord asupra unui nou set de sancţiuni ce vizează Rusia, drept răspuns la anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene. Al optulea pachet de sancțiuni include restricții și mai mari pentru exporturile de petrol și accesul la tehnologie.

Guvernul de la Kiev a declarat ferm că referendumurile contrafăcute organizate de ruși în regiunile ocupate sunt „nule” și „lipsite de valoare” și că armata ucraineană va merge înainte cu eforturile de eliberare a teritoriului ucrainean ocupat de armata invadatoare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media