LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 225. Zelenskiy cere noi arme UE pentru ca „tancurile rusești să nu avanseze spre Varșovia sau Praga”; O nouă groapă de tortură, descoperită la Izium

6 octombrie 2022, 09:07 Ucraina 347
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 225-a zi de rezistență în fața Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” poporul ucrainean.

În noaptea de 6 octombrie, rușii au atacat din nou cu rachete orașele ucrainene. O dronă kamikaze a lovit un obiect în Harkiv, alte ținte din Zaporojie au fost lovite de rachete. Alte șase drone kamikaze ale rușilor au fost doborâte în regiunile Nikoalev și Odesa, susține armata ucraineană.

În același timp, forțele armate ale Ucrainei continuă ofensiva în Herson - liderul de la Kiev a anunțat miercuri noaptea că forțele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri și au eliberat alte trei așezări din nord-estul regiunii ocupate temporar de ruși. Pe sectorul de nord-est al frontului, armata ucraineană continuă să avanseze spre orașele Svatovo și Kremennaia din regiunea Luhansk.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind transferul Centralei Nulceare Zaporojie, cea mai mare din Europa, în proprietatea Rusiei.

UPDATE 22:50. Zelenskiy le-a cerut joi liderilor europeni mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul” rus și să împiedice „tancurile rusești să meargă la Varșovia sau Praga”, la șapte luni după începerea invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

„Agresorul trebuie pedepsit”, le-a spus el celor 44 de lideri europeni reuniți la Praga prin video, „acest război trebuie câștigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau din orice altă mare. Ca să nu înainteze tancurile ruseşti spre Varşovia sau pe Praga”.


UPDATE 22:25. Zelenskiy: NATO trebuie să lanseze o lovitură preventivă dacă Rusia încearcă să folosească arme nucleare.

Vorbind într-o intervenție video la Institutul Australian Lowy, președintele ucrainean Zelenskiy a spus că NATO și întreaga comunitate internațională ar trebui să prevadă posibilitatea lansării de atacuri preventive împotriva Rusiei dacă aceasta încearcă să folosească arme nucleare, relatează BBC.

„Ce ar trebui să facă NATO? Eliminați posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia", a spus Zelensky. „Și nu invers - așteptați loviturile nucleare ale Rusiei, apoi să spuneți - o, așa ești, ei bine, ține-o una de la noi!”

Zelenskiy a subliniat că, dacă Federația Rusă folosește arme nucleare, lumea nu-l va ierta niciodată nici pe președintele Federației Ruse, nici pe Rusia însăși.

Tot joi, Zelenskiy le-a cerut liderilor europeni aprovizionare suplimentară de arme. Adresându-se participanților la Forumul celor 40 de Națiuni de la Praga, el a spus că țara sa trebuie să respingă invazia rusă pentru a proteja libertatea în toată Europa:

„Acum există un război atât de tensionat pe câmpul de luptă din Ucraina, încât marea majoritate a statelor pur și simplu nu l-au putut duce. Și de aceea acest război trebuie câștigat acum - în Ucraina. Pentru ca flota rusă să nu poată bloca alte porturi în Marea Neagră, Marea Mediterană sau orice altă mare, pentru ca tancurile rusești să nu avanseze spre Varșovia sau din nou pe Praga”.


UPDATE 22:10. O groapă de tortură, în care au fost găsite mai multe cadavre, a fost găsită pe teritoriul unui centru de recreere din apropierea satului Borovaia, raionul din regiunea Harkiv, a anunțat joi Serghei Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Harkiv.

„Când au inspectat teritoriile deocupate, anchetatorii din apropierea satului Borovaia de la baza Svet Șahtar au găsit „cartierul general” al armatei ruse, care au săpat o groapă de tortură, iar morții i-au fost lăsați în ea”, a spus Bolvinov.

Potrivit acestuia, despre „sediu” și groapa de tortură a povestit un locuitor din Borovaia, al cărui nepot a fost răpit de invadatori pe 9 septembrie.

„În această groapă rușii l-au torturat pe Serghei Avdeev, un fost participant la ATO. Bunica lui i-a găsit trupul singură, după ce militarii ruși au părăsit teritoriul bazei.

Potrivit tatălui bărbatului ucis, pe corp erau multe răni de cuțit și 15 răni prin împușcătură. Rudele lui Serghei au îngropat cadavrul”, a spus Bolvinov. Oamenii legii au găsit și alte victime în groapă.


UPDATE 21:45. Uniunea Europeană a aprobat cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, drept răspuns la anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene. Noul set de sancțiuni pregătește terenul pentru punerea în aplicare a plafonării prețului la petrolul rusesc, convenit de G7, și interzice cetățenilor UE să dețină funcții în organele de conducere ale anumitor companii de stat ruse. De asemenea, pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE care urma lipsească Rusia de venituri în valoare de 7 miliarde de euro, precum și restricții la export, care vor afecta domeniul militar și industrial al Kremlinului.


UPDATE 21:20. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a condamnat decretul semnat de președintele Vladimir Rus, care prevede transferul centralei nucleare Zaporojie în proprietatea Rusiei.

„Condamn decretul Kremlinului de naționalizare a centralei electrice din Ucraina Zaporojie. Asta crește riscurile de siguranță nucleară și amenință sustenabilitatea furnizării de energie electrică în Ucraina și regiune. Salut intenția AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) și a lui Rafael Mariano Grossi de a se angaja în consultări pe această temă”, a scris Nicu Popescu pe Twitter.


UPDATE 20:55. Șeful AIEA: Centrala nucleară Zaporojie aparține Ucrainei.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a spus că pentru el este evident că centrala nucleară Zaporojie aparține Ucrainei și că entitatea ucraineană Energoatom ar trebui să acționeze ca operator al acesteia.

„Este evident pentru noi că Energoatom o deține, deoarece este o instituție ucraineană”, a spus Grossi la o conferință de presă după întâlnirea cu Vladimir Zelenskiy la Kiev.

Săptămâna aceasta, Vladimir Putin a semnat un decret prin care centrala nucleară pusă sub sechestru în proprietatea statului rus. Grossi nu a comentat anterior acest decret.

„În ceea ce privește siguranța fabricii și funcționarea acesteia, continuăm să fim ghidați de acordurile noastre cu Ucraina”, a spus Grossi astăzi.

„Suntem o organizație internațională care acționează în conformitate cu dreptul internațional și care, după cum știți, nu acceptă anexări”, a adăugat șeful AIEA.

Grossi planifică să viziteze Moscova săptămâna viitoare pentru a discuta despre crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare.


UPDATE 20:30. Middle East Eye: Grupul militar privat rus Wagner recrutează masiv mercenari în străinătate.

Publicația londoneză scrie, citând propriile surse, că Grupul Wagner al omului de afaceri rus Evgeni Prigojin, din cauza pierderilor din Ucraina, caută mercenari în afara Rusiei - în Turcia, Serbia, Cehia, Polonia, Ungaria, Germania, Canada și alte țări până în America Latină.

Potrivit surselor publicației, mercenarii ruși suferă pierderi grele din cauza dezorganizării generale a forțelor armate ale Federației Ruse. Se presupune că candidaților mercenari li se oferă salarii de două ori mai mari decât înainte de război - până la 10 mii de dolari pe lună.

„De obicei, ei angajează oameni cu experiență solidă în luptă”, spune una dintre sursele publicației. „Și acum încearcă să ajungă la toți cei care sunt gata să omoare și au nevoie de bani”.

Sursele publicației mai spun că campania Wagner se desfășoară prin „oligarhii ruși care trăiesc în Europa și sunt asociați cu lumea interlopă”.

În ultimele luni, au crescut dovezi că Wagner recrutează noi mercenari din prizonierii pe termen lung din închisorile rusești, de preferință pentru crime violente grave. Pe lângă bani, li s-a promis o grațiere de la președinte; nu este încă posibil să se verifice modul în care aceste promisiuni sunt respectate.


UPDATE 19:55. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: rușii au aruncat în aer un baraj în timpul retragerii

Trupele rusești au minat mai multe obiecte în orașul Svatov, în regiunea Luhansk, și au aruncat în aer un baraj în timpul retragerii, potrivit raportului de seară al Statului Major al Ucrainei.

Un urma exploziei barajului, satul Raigorodok din raionul Kramatorsk, regiunea Donețk, riscă să fie inundat, notează Forțele Armate ale Ucrainei.

În orașul Svatovo, care ar putea deveni următoarea țintă a ofensivei armatei ucrainene, rușii au minat principalele facilități de infrastructură, clădiri și teritorii, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Amenințarea cu lovituri aeriene și cu rachete în toată Ucraina rămâne, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în ziua în care trupele ruse au lansat 6 lovituri cu rachete și 7 aeriene, au efectuat peste 23 de atacuri.

Oniecte de infrastructură și populația civilă din peste 25 de sate au suferit din cauza bombardamentelor rusești, inclusiv Zaporojie, Șepetovka, Seversk, Belogorovka, Olgovskoe și Goptovka.


UPDATE 19:30. Autoritățile norvegiene au declarat joi că vor restricționa intrarea bărcilor de pescuit rusești în porturile țării din motive de securitate.

Acum traulele rusești vor avea voie să intre doar în trei porturi norvegiene - și de fiecare dată vor fi verificate, a declarat ministra de Interne Anniken Huitfeld.

„Anexările inacceptabile ale Rusiei în Ucraina, atacurile asupra gazoductelor din Marea Baltică și utilizarea sporită a dronelor au determinat guvernul să decidă să mărească măsurile de securitate”, a declarat ministra de Interne din Norvegia, citat de BBC.

Guvernul norvegian a luat în considerare o interdicție completă a accesului la instanțele ruse, dar nu a început să o introducă.

„Monitorizăm îndeaproape activitatea Rusiei în apele norvegiene și în porturile norvegiene pentru a împiedica Norvegia să devină o țară de tranzit pentru transportul ilegal de mărfuri către Rusia”, a mai spus Anniken Huitfeld.


UPDATE 18:55. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei: Pe teritoriile eliberate din regiunea Harkiv au fost descoperite 534 de civili uciși în timpul ocupației ruse, a declarat șeful departamentului de investigații al Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Harkiv, Serhiy Bolvinov, la un briefing de presă.

Potrivit acestuia, printre cadavrele descoperite - 226 sunt femei, 260 - bărbați, 19 copii (13 dintre ei nu pot fi identificați). De asemenea, nu poate fi identificat sexul rămășițelor a 29 de adulți.

447 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună de lângă Izium.

Poliția ucraineană și activiștii pentru drepturile omului au declarat că în unele morminte au fost îngropate familii întregi de civili, iar cadavrele soldaților ucraineni prezentau semne de tortură.

Mai devreme presa ucraineană a relatat descoperirea unor gropi comune în orașul eliberat recent Liman, regiunea Donețk.


UPDATE 18:30. Rusia a înaintat obiecții preliminare la un caz de genocid împotriva Moscovei, intentat de Ucraina, a declarat joi Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters.

La CIJ, cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are competență într-un caz.

Într-o scrisoare adresată instanței Națiunilor Unite din martie, Moscova a susținut că CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, nu are jurisdicție deoarece convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state.

Dosarul semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ. Rusia se implică acum, în timp ce anterior a omis audierile și nu a depus documente direct la instanță.


UPDATE 18:05. Wall Street Journal: Rusia lasă mai multe arme grele în Ucraina decât orice țară occidentală furnizează Kievului.

WSJ a calculat că în timpul războiului, Forțele Armate ucrainene au capturat 460 de tancuri, 92 de tunuri autopropulsate, 448 de vehicule de luptă de infanterie, 195 de vehicule blindate de transport de trupe și 44 de MLRS din armata rusă. Aceste „livrări”, după cum au calculat jurnaliştii americani, au depăşit livrările totale ale sistemelor occidentale pentru aceeaşi perioadă.

Trofeele de război sunt cu siguranță un lucru util, deoarece vehiculele blindate sunt consumabile în bătălii de mare intensitate. Ideea este că, într-o operațiune ofensivă, chiar și fără a lua în considerare tancurile distruse, intensitatea utilizării acestora este mult mai mare, ceea ce duce la uzură, avarii și accidente.

Flota de echipamente militare ușoare din Ucraina este deja destul de diferită de cea rusă - în fotografiile și videoclipurile de pe front pot fi văzute adesea vehicule străine. Acestea ar fi mai puțin utile armatei ruse dacă ar cădea în mâinile lor din cauza problemelor de întreținere și aprovizionare.

Trupele ruse sunt echipate cu tancuri și alte vehicule militare, binecunoscute de ucraineni. Pentru majoritatea acestora, în Ucraina, pot fi găsite piese de schimb și tehnicieni care le pot întreține.

Dificultatea în evaluarea unor astfel de trofee este că calitatea acestor mașini este puțin vizibilă, în ciuda numărului mare. Cu siguranță, multe dintre ele au fost abandonate de echipaje din lipsă de combustibil sau în grabă, putând fi puse rapid în funcțiune.

Experții presupun că o mare parte din ceea ce au capturat ucrainenii în ofensivă este defect sau deteriorat. Cu greu este posibil să se determine câte dintre cele 460 de tancuri sunt funcționale.

În Ucraina există puncte de reparații a tancurilor, care chiar înainte de război erau angajate în reactivarea și repararea echipamentelor. După ce a început războiul, au început să lucreze și mai mult. Dar chiar și un rezervor care nu poate fi restaurat va fi util - va fi pur și simplu demontat pentru piese de schimb.


UPDATE 17:35. Forțele armate ale Ucrainei: Aviația rusă a lansat un atac cu rachetă asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului în dimineața de 6 octombrie, pentru prima dată din luna august, scrie ziarul Ukrainska Pravda care îi citează pe Aleksei Gromov, șef adjunct al departamentului operațional principal al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, și Iuri Ignat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

„În această dimineață, 4 avioane Tu-22 M3 ale aviației strategice a țării agresoare din spațiul aerian al Belarusului au lansat un atac aerian pe teritoriul Ucrainei. Ultima utilizare a aviației din această direcție a fost pe 28 august”, a spus Gromov.

Iuri Ignat a precizat că inamicul a tras cu rachete Kh-22 asupra regiunii Hmelnitsk. Una dintre cele două rachete a căzut lângă o instalație de infrastructură.


UPDATE 17:10. Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale instalate de ruși în Herson, a vorbit cu dispreț despre generalii Moscovei și a sugerat că ministrul rus al apărării ar trebui să se împuște din cauza eșecurilor în conflictul din Ucraina, într-un extrem de rar reproș față de liderii de la Kremlin, relatează Reuters.

Într-un mesaj video de patru minute, Kirill Stremousov, șeful adjunct al regiunii anexate Herson, instalat de Rusia, i-a urmat exemplul lui Kadîrov, certandu-i public pe „generalii și miniștrii” de la Moscova pentru că nu au înțeles problemele de pe front.

„Într-adevăr, mulți spun: dacă a fost un ministru al apărării care a permis o astfel de stare a lucrurilor, ar putea, la fel ca ofițerii, să se împuște singuri”, a spus Stremousov. „Dar știți că cuvântul „ofițer” este un cuvânt de neînțeles pentru mulți.”


UPDATE 16:49. Serviciul de informații al Ucrainei indică faptul că autoritățile ruse au probleme multiple cu ordinul de „mobilizare parțială” anunțat luna trecută, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Maliar a spus pe Telegram că, potrivit informațiilor ucrainene de apărare, „un număr semnificativ de bărbați de vârstă militară au fugit în străinătate pentru a se sustrage de la mobilizare sau încearcă să plătească pentru a nu fi recrutați. Unii oameni au recurs la automutilare, au falsificat boli și chiar au căutat să primească un certificat de inaptitudine de la secțiile de psihiatrie ale spitalelor”.

Recruții cumpărau adesea echipamente pe cheltuiala lor, iar pregătirea recruților „se desfășura într-un timp foarte scurt – sau erau trimiși imediat din comisariatele militare în zona ostilităților”, a adăugat Maliar, susținând, de asemenea, că „comandamentul rus este arderea masivă a trupurilor [soldaților] morți, inclusiv a celor mobilizați recent, pentru a ascunde pierderile reale.”


UPDATE 16:10. Rusia a înaintat obiecții preliminare la un caz de genocid împotriva Moscovei intentat de Ucraina, a anunțat joi Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters și G4Media.

La CIJ, cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are jurisdicție într-un caz. Depunerea, pe care instanța a transmis joi pe Twitter că a primit-o la 3 octombrie, nu a fost făcută publică.

Într-o scrisoare adresată Organizației Națiunilor Unite în luna martie, Moscova a susținut că CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, nu are jurisdicție, deoarece convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state. Depunerea dosarului semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ. Rusia se implică acum cu instanța, în timp ce anterior a sărit peste audieri și nu a depus documente direct la instanță.

Ucraina a depus o plângere la CIJ la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, la 24 februarie, afirmând că justificarea invocată de Moscova, potrivit căreia aceasta acționează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.

În timpul audierilor din martie, Ucraina a declarat că nu există nicio amenințare de genocid (din partea Kievului – n.r.) în estul Ucrainei și că Convenția ONU din 1948 privind genocidul, semnată de ambele țări, nu permite o invazie pentru a preveni un genocid.


UPDATE 15:29. În urma atacului cu rachetă de dimineață asupra Zaporojie, trei persoane au fost ucise, alte 12 au fost spitalizate cu răni, inclusiv un copil, scrie Hromadske.

La 5:30, ocupanții au bombardat orașul cu rachete S-300. Mai multe clădiri private și cu mai multe apartamente au fost atacate. În două clădiri cu cinci etaje, structura rezidențială de la primul până la etajul cinci s-a prăbușit. Oamenii erau sub dărâmături. Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare. Au fost și mașini avariate, geamuri explodate în multe case, fațade tăiate, balcoane și acoperișuri distruse.

Printre obiectele avariate se numără o stație de transport în comun. Un incendiu a izbucnit într-un centru comercial din apropiere. O rachetă a lovit sectorul privat: două case au fost complet distruse. În total, invadatorii au lovit de șase ori. După strângerea tuturor probelor, oamenii legii vor deschide un dosar penal pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului


UPDATE 14:50. Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși au fugit din țară de când Moscova a anunțat o mobilizare despre care a spus că va chema sute de mii de oameni să lupte în Ucraina.

Într-o ședință de informare cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au părăsit țara de la anunțul de către președintele rus Vladimir Putin.


UPDATE 14:28. Samantha Power, șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a anunțat o investiție de 55 de milioane de dolari în infrastructura de încălzire a Ucrainei, în timp ce țara devastată de război se pregătește pentru o iarnă sumbră.

„Această asistență va sprijini reparațiile și întreținerea țevilor și a altor echipamente necesare pentru a furniza încălzire la case, spitale, școli și întreprinderi din întreaga Ucraina”, potrivit unui comunicat USAID.

„ De noua asistență USAID va beneficia direct până la șapte milioane de ucraineni din 19 regiuni”, se arată în comunicat.

„USAID va furniza, de asemenea, generatoare de energie și surse alternative de combustibil pentru spitale, centre pentru persoane strămutate în interior și adăposturi pentru cetățenii social vulnerabili, ajutând să le ofere ucrainenilor acces la un adăpost cald în timpul iernii.

„Asistența va viza părți ale Ucrainei care au fost devastate de războiul lui Putin, inclusiv regiunile Cernihiv, Harkiv, Kiev, Nikolaev, Odesa, Zaporojie și Jytomyr”, se adaugă în declarație.


UPDATE 13:48. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a dezvăluit în noaptea de miercuri spre joi că planurile militare aprobate într-o reuniune a Statului Major al Comandantului Şef Suprem„vor fi pe placul ucrainenilor” şi „îi vor supăra pe ocupanţi”, transmite EFE și Agerpres.

„Desigur, nu pot dezvălui exact temele care au fost discutate de personal. Însă majoritatea rapoartelor, rapoarte acceptate şi planuri aprobate definitiv, vor fi pe placul ucrainenilor. Şi cu siguranţă îi vor supăra pe ocupanţi", a declarat Zelenski în obişnuitul său discurs nocturn.

Totuşi, Zelenski a explicat că la reuniune principala chestiune abordată a fost mişcarea trupelor „în sensul eliberării întregului pământ ucrainean şi tot ceea ce este nevoie pentru punerea în aplicare a operaţiunii noastre de apărare”.

UPDATE 13:15. 500 de soldați ruși recent mobilizați denunță condițiile „inumane”, lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri, potrivit unei înregistrări video publicate, transmit publicațiile rusești independente The Moscow Times și Meduza.

După ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizare parțială, mai multe imagini au circulat intens pe internet în care se văd noi recruți care dorm pe jos, înarmați cu puști învechite și cărora li s-a spus să își procure singuri proviziile. Aproximativ 500 de soldați ruși mobilizați s-au adunat în regiunea Belgorod din vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, fără să fie instruiți și fără să știe unde sunt desfășurați, potrivit unei înregistrări video postate de Insider.

Bărbații înarmați din videoclip se plâng că au primit arme, dar nu au fost repartizați într-o unitate, și că trăiesc timp de o săptămână în „condiții inumane” cumpărându-și singuri mâncare.


UPDATE 12:27. Președintele Vladimir Zelenskiy a declarat miercuri că mai multe așezări din sudul Ucrainei au fost eliberate pe fondul contraofensivei ucrainene în regiunea Herson.

Comunitățile Novovoskrensenske, Novohryhorivka și Petropavlivka au fost eliberate, a spus el în discursul său zilnic, sugerând că forțele ucrainene fac progrese prin regiune în mare parte în mediul rural, al Hersonului.

Cu toate acestea, forțele ucrainene rămân la o oarecare distanță de Hersonul și de alte zone importante din punct de vedere strategic.


UPDATE 12:00. Liderii a 44 de țări europene vor transmite joi, la Praga, un semnal clar al izolării Rusiei și vor încerca să creeze o nouă ordine fără Moscova, a declarat în această dimineață șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Întâlnirea caută o nouă ordine fără Rusia”, a declarat Reuters reporterilor din Praga.


UPDATE 11:02. Forțele de ocupație ruse au pierdut 330 de soldați în războiul împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore. În total, de la începutul războiului pe scară largă, Rusia a pierdut 61.330 de soldați. Acest lucru este raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

  • tancuri - 2449;
  • vehicule blindate de luptă - 5056;
  • sisteme de artilerie - 1424;
  • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 344;
  • echipamente de apărare aeriană - 177;
  • aeronave - 266;
  • elicoptere - 232;
  • echipamente auto și autocisterne - 3854;
  • nave, bărci - 15;
  • drone de nivel operațional și tactic - 480;
  • echipamente speciale - 134;
  • rachete de croazieră - 246.

UPDATE 10:30. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să continue să livreze armament Ucrainei, cu precădere trancuri, și „să accelereze” procedura de aderare a acestei țări la Uniune, într-un interviu acordat pentru France Presse, înaintea unei reuniuni informale a șefilor de stat sau de guvern, potrivit Agerpres.

Înaltul oficial european intenționează să transmită aceste mesaje vineri, la Praga, cu ocazia reuniunii Consiliului European.

„Ucrainenii au nevoie de armament pentru a continua s-şi recucerească teritoriul (…), de exemplu de tancuri Leopard 2 pe care mai multe state membre le deţin”, a declarat Roberta Metsola în acest interviu, acordat în contextul desfășurării, la Strasbourg, a sesiunii plenare a Parlamentului European.

Ţările occidentale, în special UE, furnizează arme şi material militar Ucrainei, dar Kievul cere mai multe, solicitând în special Berlinului livrarea de tancuri Leopold 2. Aceste tancuri de luptă de concepţie germană sunt de referinţă în materie de blindaj şi de manevrabilitate.


UPDATE 09:53. Peste 780 de copii au fost răniți în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. În dimineața zilei de 6 octombrie 2022, numărul oficial de copii care au decedat nu s-a schimbat - 418.

Aceste numere nu sunt definitive, deoarece se lucrează în desfășurare pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 404, regiunea Harkiv - 252, regiunea Kiev - 116, regiunea Nikolaev - 75, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 64, regiunea Herson - 57, regiunea Zaporojie - 530.



UPDATE 09:30. Autoritățile din Kazahstan au respins cererea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei din cauza frazei sale despre crimele rușilor, dar au cerut Kievului să-l înlocuiască pe diplomat.

Astana a mai mustrat Moscova pentru „tonul nepotrivit între parteneri strategici egali”, scrie Reuters. După declarațiile din august ale ambasadorului Ucrainei la Astana, Petro Vrublevskyi, despre crimele rușilor, Moscova a cerut Kazahstanului să-l expulzeze pe diplomat. Dar Astana a cerut în schimb Kievului să-l înlocuiască, spunând că comentariile sale sunt „inacceptabile pentru o țară cu o mare minoritate etnică rusă”.


UPDATE 09:05. O nouă hartă a sectorului de nord-est al frontului, potrivit raportului ISW, care arată înaintarea unităților ucrainene la est de Kupiansk, precum și între Kremennaia și Svatov.


UPDATE 09:00. Experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) au mai concluzionat, în ultimul lor raport, că ofensiva armatei ucrainene, care durează o lună, în nord-estul țării, este departe de a fi încheiată și ar putea continua cu eliberarea teritoriilor în regiunea Luhansk.

ISW amintește că, după pierderea majorității teritoriilor ocupate din regiunea Harkiv la începutul lunii septembrie, rușii nu au reușit să pună un punct pe granițele naturale, râurile Oskol și Seversky Doneț.

Drept urmare, ucrainenii au „curățat” malul de est al râului Oskol, au traversat Seversky Doneț și au luat Limanul și teritoriile din jurul lui - și de atunci nu există astfel de obstacole în fața lor.

„Peisajul din vestul regiunii Luhansk este potrivit pentru tacticile manevrelor fulger pe care forțele ucrainene le-au folosit efectiv în partea de est a regiunii Harkiv la începutul lunii septembrie, iar din surse deschise nu pare că armata rusă s-a întărit semnificativ. partea de vest a regiunii Luhansk”, scriu analiștii ISW.

În plus, ei sugerează că faptul că ucrainenii atacă simultan în sud obligă Rusia să aleagă unde să întărească apărarea mai mult și unde mai puțin - și, ca urmare, probabilitatea succesului ucrainean atât acolo, cât și acolo crește.


UPDATE 08:45. Institutul pentru Studiul Războiului(ISW) - Putin ar putea înintenționa să paseze vina pentru înfrângerile din ultimele săptămâni ale armatei sale asupra ministrului apărării Serghei Şoigu, însă nu se grăbește să facă acest lucru.

În același timp, Putin nu poate și nu vrea să-l predea complet pe Șoigu și să-l demită, deoarece este posibil ca eșecurile să continue, iar responsabilitatea pentru ele va reveni următorului ministru - și celui care l-a numit.

ISW consideră că semnele dorinței lui Putin de a transfera responsabilitatea asupra lui Shoigu al Ministerului Apărării sunt, în special, faptul că președintele rus a „corectat public greșeala” Ministerului Apărării prin amânarea mobilizării pentru studenți, precum și declarație a președintelui Comisiei de Apărare a Dumei, Andrei Kartapolov, că este timpul ca Ministerul Apărării să nu mai înșele publicul în rapoartele lor privind starea lucrurilor de pe fronturi.


UPDATE 08:30. Autoritățile ucrainene au anunțat doi morți în urma bombardamentelor de noaptea trecută la Zaporojie.

Două femei au murit, iar alte cinci persoane, conform datelor preliminare, se află sub dărâmături, a declarat șeful administrației militare regionale, Alexandr Staruh.

„O femeie a murit. Alta a murit într-o ambulanță. Sunt cel puțin cinci oameni sub dărâmăturile caselor”, a scris el pe canalul său Telegram.

Joi dimineața, Staruh a anunțat șapte atacuri cu rachete asupra clădirilor rezidențiale din orașul Zaporojie. Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată situația.



UPDATE 08:10. Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”, relatează RIA Novosti.

Centrala, cea mai mare din Europa, este controlată de trupele ruse, dar a fost operată până acum de personalul ucrainean. Apropierea sa de prima linie a luptei a stârnit temeri internaționale cu privire la un dezastru nuclear.

Rusia și-a anunțat intenția de a prelua supravegherea operațiunilor nucleare de la Zaporojie.

„Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin, citat de RIA Novosti.


UPDATE 07:50. Canalul de Telegram „Zaporojie.info” a publică imagini video și foto cu consecințele atacurilor din oraș.

Toate canalele ucrainene scriu despre clădiri înalte distruse - la plural - dar în imaginile de până acum există o singură clădire rezidențială distrusă.


UPDATE 07:25. 50 de gropi pentru civili, găsite în Liman. Rușii au săpat tranșee și au forțat oamenii pe care îi suspectau că au colaborat cu armata ucraineană să adune cadavrele morților pentru le îngropa, au declarat martorii pentru publicația ucraineană Hromadske.

Corespondentul publicației care a ajuns în Liman, după ce orașul a fost eliberat, a documentat 50 de gropi făcute recent în care au fost îngropați civili. Forțele ucrainene au intrat sâmbătă în bastionul estic Lîman, din regiunea Donețk, după ce au încercuit mii de soldați ruși, într-una din cele mai importante reușite în contraofensivă lor.


UPDATE 07:00. Atacuri cu rachetă asupra orașului Zaporojie. Șeful administrației regionale Alexander Staruhh scrie că în urma atacutilor au izbucnit incendii, o serie de clădiri rezidențiale au fost distruse, iar numărul victimelor este încă necunoscut.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie și 5 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media