FOTO/UPDATE/ Incendiu puternic la un depozit de stocare a deșeurilor din plastic din Chișinău. IGSU: 8 autospeciale de intervenție, 4 autocisterne, 13 autobasculante, 3 excavatoare, 2 buldozere - lucrează la fața locului

9 octombrie 2022, 09:07 Societate 277
Incendiu, Chișinău.  Sursa: IGSU

Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă intervenția la lichidarea incendiului, care a izbucnit în această dimineață pe strada Uzinelor, sectorul Ciocana din capitală, unde mai multe tone de deșeuri din plastic stocate pentru reciclare au fost cuprinse de flăcări.

UPDATE. La moment, la faţa locului activează în continuare 57 de angajați ai IGSU cu 8 autospeciale de intervenție.

„De asemenea, pentru realizarea eficientă a intervenției sunt implicate forțele și mijloacele agentului economic, în gestiunea căruia este poligonul de deșeuri, precum și tehnica și autospecialele implicate în intervenție din cadrul autoritățilo autoritățile publice locale: 24 de persoane, 4 autocisterne, 13 autobasculante, 3 excavatoare, 2 buldozere.

Pentru asigurarea unui efect garantat, efortul principal este orientat la moment pentru acoperirea întregii suprafețe a deșeurilor cu un strat de sol, fiind acoperite deja circa 50% din cele 3000 m2 a suprafeței afectate. Această metodă de stingere va izola deșeurile de oxigenul din aer și va stopa procesul de ardere”, menționează IGSU.


UPDATE. Compania „ABS Recycling” al cărei depozit a luat foc în dimineața de duminică, 9 octombrie curent, a anunțat că, împreună cu oamenii legii, urmează să identifice cauza incendiului. „La depozitul nostru nu au existat surse care ar fi putut provoca incendiul”, spune administrația într-un comunicat de presă emis după-amiază.

„În această noapte am fost informați că deșeurile reciclabile, depozitate temporar în sectorul Ciocana al capitalei, au luat foc. De la ora 5:00, întreaga echipă ABS Recycling împreună cu echipele de pompieri luptă cu incendiul. Ne asumăm securizarea teritoriului și depunem maxim efort să elucidăm consecințele. De aproape opt ore facem o muncă enormă și vom continua să o facem pe parcursul acestei zile”, anunță compania.


UPDATE. Pentru a stinge incendiul, Administrația Publică Locală Chișinău a trimis în ajutorul pompierilor tehnică specializată din cadrul Î.M. Regia „Autosalubritate” care a săpat mai multe fâșii separatoare pentru a împiedica extinderea flăcărilor pe teritoriile adiacente și cantități de apă pentru lichidarea incendiului

„În prezent colegii noștri, alături de responsabilii primăriei se află la fața locului și acordă tot suportul necesar echipelor de pompieri, precum și reprezentanților uzinei de sortare a deșeurilor ABS Recycling, pentru a localiza și lichida cât mai rapid incendiul”, comunică instituția.

UPDATE. Contactat de Replica Media, directorul general al Inspectoratului pentru Protecția Mediualui, Ion Bulmaga, ne-a declarat că la moment se evaluează impactul, iar cu detalii vor reveni pe parcursul zilei.


UPDATE. Primăria municipiului Chișinău vine cu unele precizări privind incendiul din sectorul Ciocana al Capitalei, unde un depozit de reciclare a deșeurilor a fost cuprins de flăcări. Prin urmare, municipalitate precizează că terenul pe care a izbucnit incendiul nu este în gestiunea municipalității.

„Terenul și deșeurile care au luat foc, sunt în proprietatea unui agent economic privat. Totodată, reieșind din impactul situației excepționale, serviciile municipale de profil intervin pentru a ajuta la lichidarea incendiului.

Astfel, de către întreprinderile municipale a fost pusă la dispoziție tehnica din dotare și cantități de apă pentru lichidarea incendiului. Responsabilii primăriei sunt la fața locului”, potrivit unei note informative remise de Primărie.


În dimineața zilei de 9 octombrie 2022, pompierii IGSU au intervenit de urgență conform numărului sporit de intervenție pe strada Uzinelor 209 din capitală. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 04:51.

Ajunși la fața locului, pompierii au stabilit că focul a cuprins deșeurile din plastic, care sunt stocate și păstrate pe teritoriul unui depozit de reciclare a deșeurilor. Conform primelor informații, suprafața de ardere este de circa 30 de ari.

Pentru lichidarea arderii, la fața locului au ajuns 8 echipe de pompieri. De asemenea, a fost adusă şi tehnica specializată din cadrul autorităților publice locale.

Totodată, pentru monitorizarea și gestionarea intervenției, a fost instituit punсtul de comandă.

La moment, victime nu au fost raportate, iar pompierii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Сauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.


Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media