„Turneu diplomatic european” al ministrului de Externe Nicu Popescu: S-a întâlnit cu Josep Borrel și alți înalți oficiali europeni înaintea conferinței donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”

15 octombrie 2022, 13:32 UE 56
Nicu Popescu și oficialii europeni.  Sursa: colaj MAIEI

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a avut o întrevedere oficială cu șeful diplomației europene, vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrel. Tot la Bruxelles, Nicu Popescu s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni de rang înalt cu care a discutat despre principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Turneul diplomatic european are loc în contextul în care în noiembrie, urmează să aibă loc „Platforma de sprijin a Republicii Moldova” care se va desfășura la Paris.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, cu Josep Borrel „a vorbit despre impactul dramatic al agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, consecințele pentru Republica Moldova - în special vulnerabilitățile din sectorul energetic - și despre agenda de reforme în drumul nostru de modernizare europeană”.

O altă întrevedere importantă, oficialul moldovean a avut-o cu Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European pentru Acțiune Externă.

„Am convenit să aprofundăm, în marja Dialogului politic și de securitate la nivel înalt, cooperarea moldo-comunitară în sfera politicii externe, de securitate și apărare pentru a spori reziliența instituțiilor noastre. Am efectuat cu domnul secretar general și un schimb de opinii privind organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene pe care țara noastră îl va găzdui în primăvara anului viitor”, a spus ministrul Nicu Popescu, citat în comunicatul diplomației moldovenești.

De asemenea, Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Frédéric Bernard, șeful de Cabinet al președintelui Consiliului European cu care a discutat despre securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice:

„Am vorbit despre pregătirile țării noastre pentru găzduirea celei de-a doua reuniuni a Comunităţii Politice Europene, summitul care va fi găzduit la Chișinău fiind un semn de sprijin puternic pe care îl prețuim”, se arată în comunicatul MAIEI.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu a discutat și cu Fernando Guimaraes, membru al cabinetului președintei Comisiei Europene.

Oficialii au vorbit despre acțiunile pe care le întreprind autoritățile de la Chișinău în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. De asemenea, șeful diplomației moldovene s-a referit la ajutorul oferit de UE în criza energetică actuală cauzată de războiul injust al Federației Ruse în Ucraina precum și la acțiunile pe care le întreprindem pentru a raționaliza consumul de resurse energetice”.


Potrivit comunicatului de la externe, cu Maciej Popowski, director general interimar al Direcției generale pentru vecinătate și negocieri de extindere a Comisiei Europene s-a discutat despre necesitățile de asistență pentru anii 2022 - 2023, inclusiv în sectorul energetic, mulțumind în acest sens oficialului european pentru suportul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro oferit țării noastre.

„Vom fortifica în continuare cooperarea în domeniul afacerilor interne, apărării și securității, cu accent sporit pe instruiri și suport financiar”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

La final, Popescu a avut o întrevedere cu Mikołaj Dowgilevich, adjunctul secretarului general al Băncii Europene pentru Investiții:

„Am apreciat suportul Băncii Europene pentru Investiții, care finanțează proiecte ce aduc schimbări concrete în viața oamenilor: apă potabilă, transport, agricultură, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, eficiență energetică. Ne-am referit la continuarea colaborării cu BEI pentru proiecte importante în sectorul energetic, care să reducă rezistența la combustibilii fosili și să micșoreze facturile la energie”, se arată în comunicatul MAIEI.


Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media