Cum explică autoritățile cauzele întreruperii curentului electric în R. Moldova

23 noiembrie 2022, 17:39 Societate 295
Bec, electricitate.  Sursa: Moldova.org

Întreruperile de curent electric în Republica Moldova au fost provocate de bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina, susțin autoritățile. Reprezentanții Guvernului explică, într-un mesaj pe canalul de Telegram „prima sursă”, că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele, iar atacurile asupra sistemului energetic din Ucraina au dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit critice prin care se importă electricitate din România.

„Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult”, se menționează în mesaj.

Totodată, reprezentanții Guvernului menționează că a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 kilometri, care urmează a fi dată în exploatare în doi ani.

Amintim că astăzi forțele armate ale Rusiei au atacat din nou cu rachete orașele ucrainene, în special țintind obiectivele energetice ale țării vecine. În urma aatacurilor, în toată R. Moldova, inclusiv în Chișinău, s-a deconectat energia electrică, deja a doua oară. Potrivit ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, la ora 14:23 s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc.

O asemenea situație a avut loc la 15 noiembrie - urmare a bombardamentelor Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat - descărcarea automată a sarcinii după frecvență.

În acest context, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgență a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate, iar drept urmare au fost întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova inclusiv în capitală.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media