LIVE TEXT. Război în Ucraina, ziua 266. Grupul Rammstein a pregătit noi pachete de ajutor pentru statul ucrainean/ Refacerea liniei electrice din refacerea liniei de la regiunea Dnipropetrovsk va dura aproximativ trei săptămâni

16 noiembrie 2022, 07:11 Ucraina 396
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 266-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării Ucrainei.”

Un avion NATO care survola spațiul aerian polonez a urmărit marți o rachetă căzută în Polonia, scrie CNN, citând un reprezentant militar al Alianței, iar datele relevante de pe radare au fost transmise NATO și Poloniei pentru a fi analizate.

Totodată, liderii mondiali reuniți pentru reuniunea G20 de la Bali au organizat o întâlnire de urgență miercuri, în urma exploziilor din Polonia despre care autoritățile ucrainene și poloneze spun că au fost provocate de rachete de fabricație rusă.

UPDATE 21:55. Racheta care a căzut în seara zilei de 15 noiembrie pe teritoriul Poloniei a fost cel mai probabil rezultatul muncii apărării aeriene ucrainene, dar, în cele din urmă, Rusia poartă întreaga responsabilitate.

După cum a afirmat într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională, Adrienne Watson, pe site-ul web al Casei Albe, Washingtonul are deplină încredere în investigația asupra circumstanțelor incidentului de către ofițerii polonezi de aplicare a legii.

„Nu am văzut nimic care să contrazică evaluarea preliminară a președintelui Duda conform căreia această explozie a fost cel mai probabil rezultatul unei rachete de apărare aeriană ucraineană care, din păcate, a aterizat în Polonia. Vom continua să evaluăm în mod transparent și să împărtășim orice informații noi pe măsură ce devin disponibile. De asemenea, va continua să fie în contact strâns cu ucrainenii cu privire la orice informație pe care o au pentru a completa imaginea”, a spus Watson.

Statele Unite atribuie Rusiei întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat.

„Cu toate acestea, oricare ar fi concluziile finale, este clar că partea responsabilă în ultimă instanță pentru acest tragic incident este Rusia, care a tras rachete asupra Ucrainei special concepute pentru a distruge infrastructura civilă. Ucraina a avut și are dreptul la autoapărare”, se subliniază în SUA.

Statele Unite își exprimă încă o dată solidaritatea cu poporul ucrainean și oferă condoleanțe pentru pierderile suferite de ucraineni ca urmare a atacurilor barbare ale Rusiei.


UPDATE 21:30. Cea de-a șaptea întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (așa-numitul format Rammstein). Conform rezultatelor sale, țările partenere ale Ucrainei s-au angajat să ofere noi pachete de ajutor, a anunțat ministrul american al apărării, Lloyd Austin, care a convocat întâlnirea Rammstein-7.

Deci, potrivit lui Austin, Suedia s-a angajat să ofere un pachet de ajutor de 287 de milioane de dolari, care include sisteme de apărare aeriană.

Spania a promis că va trimite încă două lansatoare Hawk și rachete.

Canada s-a angajat să aloce un pachet de ajutor de 500 de milioane de dolari, care va include echipamente de iarnă pentru Forțele de Apărare ale Ucrainei.

Germania va ajuta Ucraina cu sisteme de apărare aeriană, artilerie și muniție pentru MLRS.

Grecia a anunțat transferul de muniție de 155 mm, iar Polonia a anunțat furnizarea de artilerie, muniție și apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.

Austin a subliniat că gruparea Ramstein a jucat un rol important în asigurarea potențialului militar al Ucrainei. Țările membre ale grupului de contact ajută și la instruirea armatei ucrainene în modul de utilizare a echipamentelor furnizate. În plus, multe țări caută acum modalități de a ajuta Ucraina să se protejeze pe termen lung.


UPDATE 21:05. În Marea Neagră se remarcă reducerea flotei ruse la 8 nave și bărci, potrivit Comandamentului Operațional „Sud”.

„În Marea Neagră, s-a remarcat reducerea flotei inamice la 8 nave și ambarcațiuni care manevrau de-a lungul coastei de sud-vest a Crimeii. A fost pus în serviciu un port-rachete subacvatic echipat cu 4 rachete de croazieră „Kalibr””, se arată în mesaj.

După cum sa menționat, în ciuda scăderii numărului de vehicule de lansare pe mare, rămâne o probabilitate mare de atacuri cu rachete atât din mare, cât și din aer.


UPDATE 20:35. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a anunţat miercuri că Ucraina lucrează împreună cu aliaţii săi la un sistem de apărare antiaeriană „integrat şi stratificat” care să-i protejeze spaţiul aerian, în urma raidului masiv cu rachete efectuat marţi de Rusia, relatează REUTERS, citează Agerpres.

Reznikov a făcut acest anunţ pe Twitter, dar nu a oferit detalii despre sistemul menţionat. El a adăugat însă că „protejarea cerului Ucrainei” va fi o prioritate la următoarea reuniune din Germania a ţărilor care oferă sprijin militar Ucrainei în războiul provocat de agresiunea rusă.

„Împreună cu partenerii noştri lucrăm la un sistem de apărare antiaeriană integrat şi stratificat. Ne pregătim pentru iarnă pe câmpul de luptă”, a scris ministrul ucrainean în respectiva postare.

Anterior în aceeaşi zi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a confirmat că, după atacul de marţi al Rusiei cu rachete, una dintre principalele priorităţi ale Alianţei va fi să furnizeze Kievului mai multe sisteme antiaeriene.

Acest atac a fost cel mai masiv efectuat de Rusia cu rachete de la începutul conflictului. Potrivit Comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene, Rusia a folosit în această operaţiune 96 de rachete de croazieră cu lansare aeriană şi navală Kh-101, Kh-555 şi Kalibr, rachete de croazieră ghidate Kh-59, drone de atac iraniene Shahed 136 şi Shahed 131, precum şi drone ruseşti Orion şi Orlan-10, relatează publicaţia Ukrainska Pravda, preluată de agenţia EFE.

În cursul acestui atac ce a ţintit elemente ale infrastructurii critice ucrainene au fost doborâte, conform aceleiaşi surse, 75 de rachete de croazieră, două rachete ghidate, 10 drone Shahed şi câte o dronă Orion şi Orlan-10.

UPDATE 19:20. Comania DTEK va ajuta Nikoolaevoblenergo, deținută de stat, să restabilească infrastructura energetică a regiunii Nikolaev, bombardată de invadatori, a anunțat Dmitri Saharuk, directorul executiv al DTEK, la postul de televiziune FREEDOM.

„Lucrările (în regiunea Herson - n.red.) se desfășoară din regiunile Dnipropetrovsk și Nikolaev, aproximativ 20 de echipe lucrează. Vom începe munca pentru a ajuta nu numai Hersonoblenergo, ci și Nikolaevoblenergo”, a spus el.

Saharuk a adăugat că în regiunea Herson, echipele de reparații de ingineri energetici au examinat liniile electrice pe care trebuie să le repare și au început deja lucrările de refacere a infrastructurii energetice deteriorate de ocupanți. El a remarcat că a fost foarte greu de lucrat din cauza numărului mare de mine, mai ales în locurile unde era linia frontului.

Mai devreme, DTEK a raportat că echipele de reparații ale companiei au examinat deja 100 km de rețele electrice deteriorate în regiunea Herson. Potrivit estimărilor lor, refacerea liniei de la regiunea Dnipropetrovsk la Berislav va dura cel puțin două-trei săptămâni.


UPDATE 18:40. Președintele Vladimir Zelenskiy a spus că nu are nicio îndoială că explozia din Polonia nu a fost cauzată de o rachetă ucraineană sau de o lovitură cu rachete ucrainene, potrivit Interfax-Ucraina şi Kanal 24, scrie Hromadske.

Zelenskyi a menționat că a primit rapoarte de la comandamentul Forțelor Armate și al Forțelor Aeriene și „nu poate să nu aibă încredere în ele”.

„Nu mă îndoiesc că nu a fost racheta noastră sau lovitura noastră. Nu are sens să nu am încredere în ei, am trecut prin război cu ei”, a spus Zelensky, citat de Kanal 24.

Președintele ucrainean a spus că în timpul nopții a purtat discuții cu lideri mondiali. El a subliniat că multe dintre detaliile discutate nu sunt publice.


UPDATE 18:17. Marea Britanie nu va trage concluzii privind racheta care a explodat în Polonia până când nu vor exista detalii complete, a declarat miercuri ministrul de externe James Cleverly, deşi a apreciat că incidentul este în cele din urmă un rezultat al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, scrie REUTERS.

Polonia şi NATO au afirmat că racheta, care a provocat moartea a doi oameni marţi în apropierea frontierei dintre Polonia şi Ucraina, a fost cel mai probabil o rachetă rătăcită trasă de apărarea aeriană ucraineană şi nu un tir rusesc.

„Polonia va conduce investigaţia care va stabili exact ce s-a întâmplat şi Regatul Unit este gata să furnizeze orice asistenţă practică sau tehnică”, a declarat Cleverly în faţa parlamentului.

„Între timp, nu ne vom grăbi să tragem concluzii. Răspunsul nostru va fi mereu determinat de fapte”, a adăugat el.

Cleverly a apreciat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut dreptate să spună că ceea ce s-a întâmplat în Polonia nu este vina Ucrainei şi că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă.

El a precizat că Marea Britanie va continua să susţine dreptul Ucrainei de a se apăra şi că atacurile aeriene „brutale” ale Rusiei de marţi, când au fost lansate zeci de rachete asupra oraşelor din Ucraina, reprezintă o răzbunare pentru progresele Kievului pe câmpul de luptă.

„Singurul motiv pentru care rachetele zboară pe cerurile europene şi explodează în sate europene este invazia barbară a Rusiei asupra Ucrainei”, a spus Cleverly.

UPDATE 17:45. Parlamentul ucrainean a susținut extinderea legii marțiale și mobilizarea generală în Ucraina. Conform decretelor președintelui Vladimir Zelenskiy, regimul special va funcționa în următoarele 90 de zile - până la 19 februarie 2023, scrie UNIAN.

Potrivit deputatului poporului Iaroslav Jelezniak, 294 de deputați au susținut proiectul de lege privind legea marțială și 297 privind mobilizarea.

„Rada Supremă a prelungit legea marțială și mobilizarea generală cu 90 de zile până la 19 februarie 2023”, a scris deputatul poporului pe Telegram.

Este de remarcat faptul că legea marțială și mobilizarea generală au fost introduse de la ora 5:30 pe 24 februarie, când Federația Rusă a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, timp de 30 de zile.

Ulterior a fost extins de mai multe ori:

  • timp de 30 de zile până pe 26 martie;
  • timp de 30 de zile până pe 25 aprilie;
  • timp de 30 de zile până pe 30 mai;
  • timp de 90 de zile până pe 23 august;
  • timp de 90 de zile până pe 21 noiembrie.

UPDATE 17:15. Rada Supremă a Ucrainei a făcut apel la statele Grupului celor G20 cu privire la excluderea Rusiei din această asociație, potrivit deputatul Ucrainei, Iaroslav Jelezniak, care a anunțat pe Telegram că Parlamentul a adoptat astăzi decizia corespunzătoare în sesiune plenară.

„Parlamentul a făcut apel la țările Grupului celor Douăzeci (G20) să excludă Federația Rusă din componența acestui grup... Adică să fie G19. 310 deputați au votat pentru rezoluția corespunzătoare nr. 8203”, a spus el.

Potrivit lui Jelezniak, Rada Supremă și-a argumentat poziția prin faptul că Federația Rusă distruge în mod intenționat populația Ucrainei și, de asemenea, efectuează lovituri nediscriminatorii cu rachete și bombardarea artileriei asupra infrastructurii energetice ucrainene, fără a urmări obiective militare, dar cu un scop exclusiv. obiectiv terorist.


UPDATE 16:40. Alianţa nord-atlantică nu are „niciun indiciu” că lovitura cu rachetă care a ucis marţi doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, a declarat miercuri Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă organizată după reuniunea de urgență a Alianței. Totodată, el a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident.

„O investigație este în desfășurare și trebuie să așteptăm rezultatul acesteia, dar nu avem niciun indiciu că acesta a fost un asalt sau un atac deliberat”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că nu există nicio dovadă că „Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO”.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”.

„Dar să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg. „Rusia poartă responsabilitatea supremă, deoarece continuă atacurile ilegal împotriva Ucrainei”.

În urma incidentului de marți, NATO „și-a sporit vigilența și monitorizăm situația în mod continuu”, a subliniat el.


UPDATE 16:33. Presa de stat rusă relatează despre reținerea șefei adjuncte a administrației de ocupație a regiunii Herson, Ekaterina Gubareva. Ea a fost reținută „în cadrul unui dosar penal” pentru o infracțiune economică, scrie TASS. Anterior, RT a raportat același lucru.

Dimineață, soțul acesteia, Pavel Gubarev, a scris pe canalul său de telegram despre dispariția ei - ea a fost văzută ultima oară în clădirea guvernului de ocupație, care, după contraofensiva ucraineană, s-a apropiat de Crimeea anexată, de orașul Genichesk.

În estul Ucrainei, Pavel Gubarev este mai mult cunoscut aproape decât soția sa. În 2014, la scurt timp după Euromaidan, Gubarev s-a declarat „guvernatorul popular” al regiunii Donețk, dar nu a dobândit putere reală.

Acum luptă în formațiunile autoproclamatei DNR. Și soția sa Ekaterina a ocupat un post în administrația de ocupație a regiunii Herson și a apărut în mod regulat în presa rusă - până când Pavel a raportat-o ​​dispărută.


UPDATE 16:06. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că nu va specula cu privire la originea rachetei care a lovit Polonia ieri.

„Cu toții încercăm să stabilim faptele, comunitatea internațională lucrează împreună. Cred că premierul polonez a fost destul de clar că vom progresa odată ce vom ști exact ce s-a întâmplat. Ideea evidentă este că rachetele zburau ieri, deoarece Rusia trăgea cu peste 80 de rachete în Ucraina, lovind locații civile, ucigând inevitabil civili nevinovați. Asta din cauza agresiunii directe a Rusiei asupra acestui stat”, a declarat oficialul britanic.


UPDATE 15:51. Purtătorul de cuvânt al ministerului german al Apărării a declarat că Berlinul se va oferi să-și trimită propriile avioane de război pentru a sprijini patrulele în spațiul aerian polonez.

„Ca reacție imediată la incidentul din Polonia, ne vom oferi să întărim poliția aeriană cu patrule aeriene de luptă în spațiul său aerian cu Eurofighters germani”, a declarat Christian Thiels, care a adăugat că „Misiunea ar putea începe de mâine, dacă Polonia dorește”.

Patrulele ar putea fi lansate „din bazele aeriene germane” fără a fi nevoie să se mute avioanele în Polonia.

Ministrul german al apărării Christine Lambrecht intenționează să discute astăzi cu omologul său polonez pe această temă, a adăugat el.


UPDATE 15:04. Ucraina solicită „acces imediat” la locul exploziei din estul Poloniei, a declarat un înalt oficial ucrainean al apărării.

Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Ucraina dorește un „studiu comun” al incidentului de marți cu partenerii săi.

El a adăugat că Kievul se aștepta ca aliații săi să furnizeze informațiile care au stat la baza concluziilor lor că incidentul ar fi putut fi cauzat de apărarea antiaeriană a Ucrainei.


UPDATE 14:11. Stoltenberg spune că incidentul cu rachete din Polonia demonstrează că războiul din Ucraina „care este responsabilitatea președintelui Vladimir Putin – continuă să creeze situații periculoase”.

Incidentul arată pericolele legate de războiul în desfășurare din Ucraina „dar nu a schimbat evaluarea noastră fundamentală a amenințării împotriva aliaților NATO”, adaugă el.

NATO își evaluează „în mod constant” prezența în partea de est a alianței.

„În același timp, nu avem nicio indicație că acesta ar fi fost rezultatul unui atac deliberat asupra teritoriului NATO. Și nu avem nicio indicație că Rusia plănuiește acțiuni militare ofensive împotriva aliaților NATO”.


UPDATE 14:03. Aliații NATO și-au oferit „cele mai profunde condoleanțe” pentru tragica pierdere de vieți omenești după ce două persoane au fost ucise în Polonia, a spus Jens Stoltenberg.

Aliații „și-au exprimat puternica solidaritate” cu Polonia și „au precizat că vom continua să sprijinim Ucraina în dreptul său la autoapărare”, a spus el.

Șeful NATO a cerut Rusiei să „oprească acest război fără sens” și a spus că alianța este unită și va „face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți aliații”.


UPDATE 14:00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbește la o conferință de presă după atacul cu rachete asupra Poloniei de ieri.

O investigație este în desfășurare, dar analiza preliminară „sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”, a spus Stoltenberg.

El a adăugat „Permiteți-mi să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea supremă în timp ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”.

„Nu există niciun indiciu” că racheta ar fi fost rezultatul unui atac deliberat sau că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO, a adăugat oficialul.


UPDATE 13:41. Polonia analizează în continuare posibilitatea lansării măsurii articolului 4 al NATO, mecanismul formal de consultare în cadrul căruia o țară poate convoca o întâlnire atunci când simte că teritoriul său este încălcat sau amenințat, potrivit premierului său Mateusz Morawiecki.


UPDATE 13:17. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că racheta care a aterizat în țara sa și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”, scrie The Guardian.

„Nu există motive să credem că incidentul cu rachetă a fost un atac”, a spus Duda.


UPDATE 13:10. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că G20 nu vrea nici război în Ucraina, nici șantaj nuclear și că întâlnirea a evidențiat o „mare convergență pentru a împinge Rusia să detensioneze (...). Rusia trebuie să revină la masa negocierilor”.

„China poate juca un rol de mediere mai mare cu noi în următoarele luni”, a spus el, adăugând că a discutat cu președintele chinez Xi Jinping „principiul” unei vizite în China la începutul anului 2023.

El a spus că președintele chinez a fost sincer în dorința de a evita escaladarea nucleară și de a pune capăt războiului.


UPDATE 12:50. Reprezentanții statelor membre NATO, reuniți miercuri, vor discuta probabil o cerere de consolidare a apărării antiaeriene pe aripa de est a alianței, a declarat premierul slovac Eduard Heger, relatează Reuters.

„Este firesc ca probabil să existe o cerere pe masă pentru consolidarea spațiului aerian al țărilor de la graniță”, a spus el.


UPDATE 12:45. Ungaria susține ferm Polonia, a declarat premierul Viktor Orbán pe Twitter, spunând „Avem nevoie de o investigație calmă și amănunțită cu privire la exploziile de la Przewodów. Un lucru este sigur: Ungaria este ferm alături de Polonia.”


UPDATE 12:38. Ministerul rus al Apărării, în cadrul unui briefing de dimineață, a declarat încă o dată că nu a fost o rachetă rusă, ci o rachetă ucraineană care a căzut în Polonia.

„Fotografiile epavei găsite în satul Przewoduv, publicate în seara zilei de 15 noiembrie în Polonia, au fost identificate fără echivoc de experții ruși ai complexului militar-industrial drept elemente ale unei rachete ghidate antiaeriene a apărării aeriene S-300. sistem al Forțelor Aeriene Ucrainene”, a punctat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului.

El a subliniat că pe 15 noiembrie au fost efectuate lovituri asupra țintelor aflate la cel puțin 35 de kilometri de granița ucraineană-polonă, iar toate rachetele au lovit exact țintele urmărite.


UPDATE 11:50. Potrivit BBC, liderii țărilor membre G20, inclusiv Rusia, au convenit asupra textului declarației finale a summit-ului, care condamnă ferm războiul din Ucraina, transmite Reuters, citând trei surse din cercurile diplomatice.

„Majoritatea membrilor condamnă cu fermitate războiul din Ucraina și subliniază că acesta implică suferințe umane enorme și exacerbează vulnerabilitatea existentă a economiei globale”, se arată în comunicatul, aprobat de toate țările participante la summit.

Potrivit unuia dintre membrii delegației germane, scrie Reuters, documentul a fost adoptat exact în forma în care a fost publicat anterior, fără modificări.

Șeful delegației ruse la summitul G20, Serghei Lavrov, a acuzat marți „Occidentul colectiv” că politizează declarația. În opinia sa, Statele Unite și aliații săi au încercat să dea vina pe Moscova în numele întregului G20, dar textul final al documentului vorbește și despre „alte opinii și evaluări diferite despre situația actuală și sancțiunile impuse”.

Liderii G20 au numit, de asemenea, inacceptabilă nu numai utilizarea armelor nucleare, ci și amenințarea utilizării acestora.


UPDATE 11:17. În seara zile de 15 noiembrie, o rachetă a căzut în satul Przewoduv din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, ucigând două persoane. În timpul nopții, autoritățile poloneze au spus că racheta era de fabricație rusă. Cu toate acestea, Associated Press, citând oficiali americani, scrie că racheta ar fi fost trasă de armata ucraineană pentru a o doborî pe cea rusă. Faptul că racheta căzută era puțin probabil să fi fost trasă din Rusia a fost declarat și de președintele american Joe Biden.

Rachetă „de fabricație rusă”

Ministerul polonez al Afacerilor Externe a fost primul care a anunțat originea rusă a rachetei căzute, potrivit BBC.

„La ora 15:40, o rachetă de fabricație rusă a căzut în satul Przewodow, în urma căreia doi cetățeni ai Republicii Polone au fost uciși. În acest sens, ministrul de externe Zbigniew Rau a convocat ambasadorul Rusiei la Ministerul Afacerilor Externe și a cerut explicații detaliate imediate”, a spus agenția într-un comunicat.

Aceleași argumente au fost folosite de președintele polonez Andrzej Duda.

„Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusă, dar ancheta este încă în curs”, a spus el reporterilor (citat de Reuters). În același timp, Duda a remarcat că nu există dovezi clare despre cine a lansat această rachetă și și-a exprimat, de asemenea, speranța că acesta a fost un caz izolat.

Potrivit jurnalistului de investigație Eric Toler, autoritățile poloneze pot numi și rachete produse în perioada sovietică rachete de fabricație rusă.


UPDATE 10:10. Corespondentul FT pentru Ucraina, Christopher Miller, a postat pe Twitter spunând că a vorbit cu Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, care a spus: „Nu avem nimic nou de anunțat pentru că așteptăm să se încheie ancheta. După încheierea anchetei, ne vom actualiza declarația. Este prematur să comentăm. Am văzut declarația lui Biden”.

Miller mai raportează că în prezent se aud sirene și este alertă de raid aerian „în toată Ucraina”.


UPDATE 10:06. Alertă aeriană declarată în toată Ucraina, transmit autoritățile.


UPDATE 10:05. Fostul președinte rus și un aliat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a spus că explozia de pe teritoriul polonez a arătat că Occidentul se apropie de un alt război mondial.

„Incidentul cu presupusa „lovitură cu rachete” a Ucrainei într-o fermă poloneză dovedește un singur lucru: ducând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial”, a scris Medvedev pe Twitter.


UPDATE 09:40. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile ruse de la începutul invaziei:

personal / aproximativ - 82.710 (+630) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2.871 (+10) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.797 (+24) unități,

sisteme de artilerie – 1.860 (+10) unități,

RSZV / MLRS – 393 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 209 (+1) unități,

aeronave – 278 (+0) unități,

elicoptere – 261 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.525 (+14),

rachete de croazieră ‒ 474 (+75),

nave / bărci / nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.360 (+9) unități,

echipament special ‒ 160 (+0).


UPDATE 09:29. Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit marți cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy la Kiev, în vreme ce capitala Ucrainei și multe alte părți ale țării au fost lovite de un atac masiv cu rachete, potrivit Washington Post.

Vizita vine într-un moment al triumfului Ucrainei - la câteva zile după ce trupele ucrainene au eliberat orașul Herson și Zelenskiy a anunțat un punct de cotitură în război, se spune în articol. Dar a fost și un moment de tensiune și incertitudine extremă, când o rachetă de fabricație rusă a căzut în Polonia, ridicând întrebări despre cum ar putea răspunde NATO la un posibil atac asupra unei țări membre.

Burns, care a fost trimis frecvent de președintele Biden să negocieze cu liderii ruși și ucraineni, s-a întâlnit, de asemenea, cu colegii săi din serviciile secrete ucrainene și a discutat despre avertismentul emis de SUA luni, în timpul întâlnirii la Ankara cu șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin (cu privire la non- folosirea armelor nucleare).

O sursă din Washington Post a declarat că șeful CIA a fost în siguranță la ambasada SUA în timpul atacurilor cu rachete de marți. Loviturile cu rachete la Kiev, marți, au urmat o pauză de două săptămâni și au fost inițial ignorate de mulți rezidenți, descrie ziarul situația. Când au început exploziile, oamenii s-au refugiat.

Nimic nu indică faptul că atacurile rusești ar fi trebuit să coincidă cu vizita lui Burns, subliniază publicația.

Burns, un diplomat experimentat și fost ambasador în Rusia, a călătorit la Moscova în noiembrie anul trecut și s-a întâlnit cu înalți oficiali ai Kremlinului. În timp ce se afla la Moscova, a vorbit la telefon cu președintele Vladimir Putin, amintește ziarul. Șeful CIA i-a transmis apoi lui Putin un mesaj al președintelui SUA și l-a avertizat pe președintele rus că dacă va invada Ucraina, Statele Unite vor garanta consecințe grave.


UPDATE 09:18. O rachetă care s-a prăbușit în Polonia a fost trasă de armata ucraineană pentru a doborî o rachetă rusă, potrivit unui articol Associated Press. Agenția nu face această declarație nici în titlu și nici la începutul articolului, anterior această versiune a fost prezentată de jurnaliștii polonezi care au raportat primii sosirea rachetei, iar președintele american Joe Biden a considerat că este puțin probabil ca racheta va fi lansată din Rusia, transmite BBC.

Trei oficiali americani au declarat pentru Associated Press că estimările preliminare indică că racheta a fost trasă de armata ucraineană asupra unei rachete rusești care a sosit în timpul unui atac masiv asupra infrastructurii energetice care a avut loc în ziua de 15 noiembrie. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu sunt autorizați să discute public problema.

Această evaluare și comentariile lui Biden la summitul G20 din Indonezia contrazic informațiile obținute marți mai devreme de la un înalt oficial al serviciilor de informații americane care a declarat pentru Associated Press că rachetele rusești ar fi intrat în Polonia, a spus agenția.

Guvernul polonez a declarat că investighează și crește nivelul de pregătire militară. Biden a promis că va sprijini ancheta din Polonia. Într-o declarație, Ministerul polonez de Externe a spus că armele au fost fabricate în Rusia.

Președintele Andrzej Duda a fost mai precaut, spunând că racheta a fost „cel mai probabil” fabricată în Rusia, dar proveniența ei este încă în curs de verificare. „Este o situație dificilă”, a spus Duda.


UPDATE 08:50. Rușii vor fi nevoiți să încetinească ritmul campaniei de bombardare a infrastructurii ucrainene de o importanță critică, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii ISW au declarat într-un nou raport că trupele ruse au lansat cea mai puternică serie de lovituri cu rachete împotriva infrastructurii critice din Ucraina de la începutul războiului.

ISW a sugerat că armata rusă a folosit o parte semnificativă a sistemelor sale de arme ghidate de precizie în timpul atacurilor coordonate cu rachete din 15 noiembrie.

În același timp, analiștii au remarcat că o creștere a procentului de rachete doborâte de Ucraina indică o îmbunătățire a stării apărării aeriene ucrainene în ultima lună.

ISW a remarcat, de asemenea, că trupele ruse rămân fără sisteme de arme ghidate cu precizie și probabil că vor fi forțate să încetinească bombardarea infrastructurii critice ucrainene.

Experții au declarat că Kremlinul pregătea o lovitură masivă cu rachete înainte ca președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy să prezinte o propunere de pace în 10 puncte la summitul G20 din 15 noiembrie.

Analiştii spun că Kremlinul a planificat în mod deliberat şi prealabil o lovitură masivă cu rachete împotriva Ucrainei în ajunul discursului lui Zelenskiy la Summitul G20, având în vedere că o lovitură cu rachete pe mai multe direcţii necesită o pregătire militară semnificativă.

După cum au remarcat experții, relatarea oficială a Kremlinului în jurul Summitului G20 confirmă și mai mult dezinteresul Rusiei față de negocierile de pace cu Ucraina.

În plus, conform analiștilor Institutului, comanda militară a ocupanților a ignorat planurile existente de operațiuni ofensive în direcția Uhledar și a trimis prematur întăriri prost pregătite pentru a asalta Pavlivka, ceea ce a stârnit critici la adresa conducerii militare ruse.

ISW a mai declarat că rutele logistice rusești din Crimeea către sudul Ucrainei sunt probabil să se fi deteriorat semnificativ, iar rușii continuă să completeze stocurile de echipamente militare din Belarus.


UPDATE 08:30. În noaptea de 16 noiembrie, trupele ruse au bombardat cartierul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit șefului OVA din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

Rușii au bombardat trei comunități - Marganeț, Nikopol și Cervonohrigorivska - cu artilerie grea și rachete de tip „Grad”. În special, zece case particulare, clădiri agricole, mașini, o conductă de gaz și linii electrice au fost avariate în Nikopol.

Într-una dintre case a izbucnit un incendiu, care a fost deja stins. Victime omenești nu sunt.


UPDATE 08:00. Aviația Forțelor de Apărare a Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a lansat 14 lovituri împotriva inamicului, nimerind 11 din 14 lovituri în zonele de concentrare a ocupanților și a echipamentelor acestora.

În același timp, forțele de rachete au mai făcut trei lovituri și au lovit și stația de război radio-electronic și depozitul de muniții al ocupanților.

Pe 15 noiembrie, armata ucraineană a respins atacurile din zonele Bilohorivka, Kurdyumivka, Novokalînovî, Vesely, Avdiivka, Pervomaisk, Vodîani, Novomihailivka și Vremivka din regiunea Donețk.


UPDATE 07:35. În cursul zilei trecute, Forțele de Apărare au atacat invadatorii de pe malul stâng al Niprului și în zona Spitului Kinburn, ducând la bun sfârșit peste 50 de misiuni de foc, scrie UNIAN.

În timpul zilei, unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au efectuat atacuri cu foc asupra pozițiilor inamice și a zonelor de concentrare a forței de muncă, echipamente și arme de pe malul stâng al Niprului și în zona Spitului Kinburn și au finalizat mai multe peste 50 de misiuni de foc.

După cum se menționează în comandă, în urma pagubelor provocate de incendiu, au fost eliminați 17 invadatori și au fost distruse și avariate 15 vehicule blindate, două monturi de artilerie autopropulsate și un vehicul aerian fără pilot de recunoaștere Orlan-10.

Totodată, două depozite de muniții au fost distruse în Nova Kahovka și Oleșki. Pierderile inamicului se actualizează.


UPDATE 07:10. Liderii mondiali reuniți pentru Summit-ul G20 de la Bali au organizat o întâlnire de urgență miercuri, în urma exploziilor din Polonia despre care autoritățile ucrainene și poloneze spun că au fost provocate de rachete de fabricație rusă.

Întâlnirea a fost convocată de președintele american Joe Biden după ce două persoane au murit într-o explozie în Przewodow, un sat din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, a anunțat Casa Albă, scrie REUTERS.

La întâlnire au participat liderii Statelor Unite, Germaniei, Canadei, Țărilor de Jos, Japoniei, Spaniei, Italiei, Franței și Marii Britanii.

Toți, cu excepția Japoniei, sunt membri ai NATO, o alianță de apărare care include și Polonia.

O decizie că Moscova este vinovată pentru lansarea rachetelor asupra Poloniei ar putea declanșa principiul NATO de apărare colectivă, cunoscut sub numele de Articolul 5, conform căruia un atac asupra unuia dintre membrii Alianței este considerat un atac asupra tuturor, ceea ce este un pretext pentru un răspuns militar.


UPDATE 07:00. Un avion NATO care survola spațiul aerian polonez a urmărit marți o rachetă căzută în Polonia, scrie CNN, citând un reprezentant militar al Alianței, iar datele relevante de pe radare au fost transmise NATO și Poloniei pentru a fi analizate.

Publicația amintește că aeronavele NATO monitorizează în mod regulat teritoriul Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse. Purtătorul de cuvânt al NATO nu a spus cine a lansat racheta căzută pe teritoriul polonez și de unde a fost lansată.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie și 15 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media