ASP/ „A venit plasticul”: Cetățenii își pot perfecta fără restricții buletinele de identitate, permisele de conducere, certificatele de înmatriculare pe suport de policarbonat

4 noiembrie 2022, 09:59 Societate 319
Permis de conducere.  Sursa: registru

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, începând cu ziua de astăzi, 4 noiembrie, toți cetățenii Republicii Moldova își pot perfecta actele pe suport de policarbonat (buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare) fără restricții, la toate termenele și fără a prezenta documente confirmative, în cazul în care solicitantul comandă documente în regim de urgență.

Potrivit ASP, persoanele cărora li s-au înmânat documente provizorii în locul actelor pe suport de policarbonat vor fi contactate pe parcursul lunii noiembrie 2022 de către reprezentanții ASP și vor fi invitate la sediile ASP pentru a li se înmâna documentele mecanolizibile.

Pentru a perfecta un document, cetățenii se pot programa prin intermediul paginii oficiale a Agenției www.asp.gov.md; centrelor multifuncționale (telefonic); call-centrului (14909).

În perioada septembrie-octombrie 2022, Agenția Servicii Publice a migrat către alt sistem de personalizare a datelor, trecând la o nouă tehnologie de perfectare a documentelor mecanolizibile pe suport de policarbonat, cu un grad sporit de securitate. Majoritatea țărilor europene au trecut deja la această tehnologie, inclusiv şi vecinii noştri din Ucraina.

Amintim că licitația de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate naționale, permise de conducere și certificate de înmatriculare, în valoare de 500 de milioane de lei, inițiată în luna aprilie a anului 2021 de fosta conducere a Agenției Servicii Publice, a fost stopată, în urma unei verificări efectuate de Corpul de control al Prim-ministrului, care a depistat mai multe nereguli legate de această achiziție. Pe data de 4 ianuarie 2022, Agenția Servici Publice a lansat repetat licitația. În urma excluderii schemelor frauduloase de achitare către terțe părți a plăților de royalty, actuala conducere a ASP a reușit să obțină un preț de achiziție mai mic cu circa 350 milioane de lei decât prima achiziție, ceea ce a permis ulterior diminuarea tarifelor pentru o serie de servicii prestate de agenție (un pașaport s-a ieftinit cu 200 de lei).

În baza noului contract pe care Agenția Servicii Publice l-a semnat cu compania poloneză PWPW, în data de 13 mai 2022, au fost achiziționate circa 3 milioane de blanchete. Dintre care, aproximativ 1,5 milioane sunt blanchete de paşapoarte, circa 1 milion sunt blanchete de tip card ID1 pe suport de policarbonat pentru buletine de identitate, restul circa 500 mii – pentru alte tipuri de documente confecționate de agenție (permise de conducere, certificate de înmatriculare).

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media