LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 247. Rusia va începe să folosească trupele nou mobilizate în două săptămâni, crede Ucraina; SUA va oferi Kievului un ajutor de 275 de milioane de dolari

28 octombrie 2022, 08:11 Ucraina 245
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Războiul în Ucraina continuă. Kremlinul va arunca în luptă noii recruți în maximum două săptămâni, în încercarea de a stopa contraofensiva ucraineană și a de întări armata rusă în anumite zone, a anunțat șeful adjunct al Statului Major General al Ucrainei, Oleksii Hromov.

Între timp, pe front, lupta din Herson va fi cea mai dură de până acum, au anunțat ucrainenii, pentru că soldații lui Vladimir Puțin se regrupează și se refac. Ba mai mult, ruşii au început să utilizeze canalele de irigaţii pe post de tranşee. Iar, mai nou, Kremlinul a renunţat la conceptul de „denazificare” şi a trecut la cel de „desatanizare” - asta ar fi acum misiunea in Ucraina.

UPDATE 19:36. Mobilizarea parțială a soldaților ruși s-a încheiat. Anunțul a fost făcut de către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care i-a raportat lui Putin că până acum au fost mobilizați 300 de mii de rezerviști. Potrivit lui Șoigu, 82 de mii de recruți se află în Ucraina, iar alte 218 mii - în tabere de instruire.

Șoigu a mai a menționat că rândurile soldaților vor fi suplinite doar cu voluntari și cu cei aflați în serviciu prin contract. O analiză statistică realizată de Mediazona, instituție media independentă din Rusia, arată că aproape jumătate de milion de bărbați ruși ar fi fost înrolat în armată de la începutul mobilizării parțiale. Mobilizarea parțială, anunțată în septembrie, a trezit un val de revolte în toată țara.


UPDATE 18:58. Statele Unite ale Americii vor grăbi trimiterea unei versiuni moderne a principalei bombe nucleare din arsenal la bazele NATO din Europa, transmite Politico.

Informațiile privind înlocuirea armelor vechi cu unele noi vin într-un moment de mare tensiune, după amenințările repetate ale președintelui rus Vladimir Putin și ale altor oficiali de la Moscova privind posibila utilizare a puterii nucleare în Ucraina. Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri de la Bruxelles în această lună.


UPDATE 17:47. Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să lanseze o anchetă internaţională privind o presupusă implicare a Statelor Unite într-o presupusă dezvoltare a unor arme biologice în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe rus.

„Rusia nu a avut de ales decât să-i trimită o plângere preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU prin care cere lansarea unei anchete internaţionale” cu privire la „activităţi militare biologice ale Statelor Unite pe teritoriul ucrainean”, a anunţat joi ministerul rus într-un comunicat.

Ministerul precizează că cererea este însoţită de un proiect de rezoluţie în acest sens.


UPDATE 16:41. Mihail Podolyak, consilier al șefului Președintelui Ucrainei, a răspuns declarațiilor lui Dmitri Medvedev despre atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene.

După cum am scris mai devreme, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte au sugerat că armata rusă ar putea opri distrugerea sectorului energetic al Ucrainei dacă este de acord cu anexarea teritoriilor sale.

„Fantastic! Kremlinul, prin gura lui Medvedev, a declarat direct: vom distruge sistemul energetic și vom teroriza milioane de oameni până când Ucraina va fi de acord să se predea”, a scris Pololyak pe Twitter.

„De fapt, recunoașterea oficială a terorismului la la nivel de stat”.

„Despre ce fel de negocieri putem vorbi aici? Și cu cine?”, a adăugat el.


UPDATE 15:58. Invazia Ucrainei de către Rusia a aruncat Europa într-o eră a insecurității, a spus Germania, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a prezis un deceniu „periculos”.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, care face parte dintr-o aripă a social-democraților germani care a susținut de mult timp pentru legături economice mai strânse cu Moscova, a declarat că invazia a rupt aceste speranțe.

„Când ne uităm la Rusia de astăzi, nu este loc pentru vise vechi”, a spus Steinmeier, referindu-se la visul fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov de a avea o „casă europeană comună”.

„Ne-a cufundat, de asemenea, în Germania într-un alt timp, într-o nesiguranță pe care credeam că am depășit-o: o perioadă marcată de război, violență și fuga, de preocupările legate de extinderea războiului într-un incendiu în Europa”, a spus el.

„Vin ani mai grei, ani grei.”

Germania, care s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei și livrărilor de arme către Ucraina, a înregistrat sosirea a peste un milion de refugiați ucraineni și a avertizat despre posibile lipsuri de energie în această iarnă, după tăierea livrărilor de gaze rusești, a informat Reuters.


UPDATE 15:04. Achiziționarea energiei electrice de către Ucraina în Slovacia va duce la o nouă creștere a prețurilor la energie atât pentru europeni, cât și pentru ucraineni, dar nu va oferi stabilitatea dorită în funcționarea sistemului energetic, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Calea către stabilitatea aprovizionării cu energie este diferită. Trebuie să recunoaștem legitimitatea cererilor Rusiei în cadrul NWO și a rezultatelor sale, reflectate în Constituția noastră. Și atunci lucrurile se vor îmbunătăți odată cu lumina”, a scris Medvedev pe Telegram.

Pe 27 octombrie, Ucraina pentru prima dată într-un mod de testare a importat energie electrică din Slovacia. Ucrainei îi lipsește energie electrică după bombardamentele rusești: au deteriorat infrastructura energetică. Drept urmare, de săptămâna trecută, în multe regiuni ale țării, inclusiv la Kiev, electricitatea a fost întreruptă în mod regulat.


UPDATE 14:29. Ucraina a doborât până acum peste 300 de drone „kamikaze” iraniene Shahed-136, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ignat, într-un briefing.

Dronele au devenit o armă cheie în arsenalul Rusiei în timpul războiului din Ucraina și au fost adesea folosite în ultima lună pentru a viza infrastructura energetică crucială.

Iranul a negat acuzațiile ucrainene și occidentale că furnizează drone Rusiei.


UPDATE 13:19. Doar 3% din alimentele exportate în cadrul unui acord intermediat de ONU au mers către cele mai sărace țări, a declarat Rusia, transmite The Guardian.

De când în iulie a fost semnat contractul de export de cereale la Marea Neagră, câteva tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiță, soia au părăsit porturile ucrainene blocate.

Cu toate acestea, Rusia a acuzat Ucraina că nu a furnizat asistență alimentară umanitară.

„Geografia destinatarilor acestor mărfuri s-a dovedit a fi complet incompatibilă cu obiectivele umanitare declarate inițial”, se arată într-un comunicat.

„Statele nevoiașe precum Somalia, Etiopia, Yemen, Sudan șiAfganistan au primit doar 3% din alimente, în mare parte din Programul Alimentar Mondial.”

Rusia s-a plâns anterior de problemele legate de acordul de export, stârnind temeri că s-ar putea retrage cu totul dacă nu sunt îndeplinite cerințele sale.


UPDATE 12:37. Ucraina modifică ceasul de două ori pe an: trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 29-30 octombrie. Rusia a refuzat ora de iarnă și de vară.

Așa că acum, în teritoriile ocupate, pe care Rusia le consideră parte, timpul va fi diferit de cel din restul Ucrainei. Cel puțin despre aceasta insistă autoritățile de ocupație.

„Trăim în Federația Rusă, iar orașul nostru trăiește în conformitate cu ora Moscovei. Toate zvonurile că Ucraina vi se potrivește și spune despre schimbarea fusurilor orare și trecerea la ora de iarnă, vă rog să le ignorați", a spus Alexander Volga, șeful departamentului Administrației orașului Energodar. El a insistat că vechiul timp rămâne în regiunea Zaporojie.


UPDATE 11:53. Rusia a tras 4.500 de rachete în timpul războiului din Ucraina, spune Zelenskiy.

În Războiul din Ucraina, Rusia a lansat peste 8.000 de lovituri aeriene și 4.500 de rachete, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy.

Stând lângă epava unei drone iraniene doborâte, el a promis că atacurile lui Putin asupra centralelor electrice nu vor destrăma spiritele ucrainene.

Rusia a îndreptat zeci de rachete și vehicule aeriene fără pilot către rețeaua de electricitate a Ucrainei, provocând întreruperi de curent pe scară largă în ultimele două săptămâni, Ucraina doborând 23 de drone doar în ultimele două zile.

„Obuzele nu ne vor distruge – a auzi imnul inamicului pe pământul nostru este mai înfricoșător decât rachetele inamicului pe cerul nostru. Nu ne este frică de întuneric”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 11:23. Autoritățile de la Izium au început procesul de redenumire a străzilor și piețelor ale căror nume sunt asociate cu trecutul sovietic.

„Începem renașterea orașului spălându-i fața”, a scris viceprimarul orașului Izium Vladimir Matsokin pe Facebook.

„Nu avem nevoie de strada Gagarin - pentru că aceasta este istoria unui popor - un trib care s-a dezonorat cu sângele fraților și surorilor noastre, avem nevoie de strada Dzhokhar Dudaev, strada Londonskaya și Piața Latviyskaya - pentru că acesta este respectul pentru națiuni, stând lângă noi în lupta cu hoarda”, a adăugat el.

El a cerut locuitorilor locali să ofere propriile opțiuni de redenumire. Izium din regiunea Harkiv a fost eliberat de armata ucraineană la începutul lunii septembrie.


UPDATE 11:02. Informația britanică de azi spune că Rusia și-a întărit probabil unele dintre unitățile sale la vest de Nipru cu rezerviști mobilizați. Dar înainte de asta, nivelul de recrutare era extrem de scăzut, subliniază Ministerul Apărării britanic. În septembrie 2022, ofițerii ruși au descris companiile din direcția Herson ca fiind formate din șase până la opt persoane fiecare. În acest caz, companiile ar trebui să fie formate din aproximativ 100 de persoane.

În ultimele șase săptămâni, a existat o tranziție clară a forțelor terestre ruse către o poziție defensivă pe termen lung în majoritatea părților liniei frontului, notează serviciile de informații. Probabil, liderii și-au dat seama că forțele cu personal sever și slab pregătite din Ucraina sunt capabile doar de operațiuni defensive până acum.

Dar chiar dacă Rusia va reuși să întărească liniile defensive pe termen lung în Ucraina, structura sa operațională va rămâne vulnerabilă, potrivit informațiilor britanice.

Pentru că, pentru a recâștiga inițiativa, Rusia va trebui să revigoreze forțe mai bune, mai mobile, capabile să reziste în mod dinamic descoperirilor ucrainene și să-și conducă propriile operațiuni ofensive la scară largă.


UPDATE 10:30. Uniunea Europeană a numit un general polonez să conducă o nouă operațiune de antrenament cu trupele ucrainene.

Piotr Trytek, comandantul celei de-a 11-a divizii de cavalerie blindată a Poloniei, care a slujit în Irak și Afganistan, a fost ales de bloc pentru a încerca să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina.

„Este o responsabilitate uriașă, dar și o recunoaștere a poziției Poloniei pe arena internațională”, a spus ministrul apărării al țării, Mariusz Blaszczak.

Anunțul urmează lansării misiunii de asistență militară a UE, care va avea sediul în Belgia, cu centre de comandă în Polonia și Germania.


UPDATE 09:37. Președintele rus Vladimir Putin continuă să respingă ideea suveranității ucrainene, care este fundamental incompatibilă cu posibilitatea unor negocieri de pace cu drepturi depline, scriu experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) într-un rezumat zilnic.

În timpul unui discurs la o reuniune a Clubului de discuții Valdai de joi, Putin a continuat să respingă ideea suveranității ucrainene, spunând că „singura garanție reală a suveranității ucrainene” poate fi doar Rusia, care a „creat” Ucraina. Putin a reiterat că este un „fapt istoric” că ucrainenii și rușii sunt în esență un singur popor care a fost împărțit în mod eronat în diferite state.

Declarațiile lui Putin resping faptul legal că Ucraina este un stat pe deplin suveran, că Federația Rusă a recunoscut suveranitatea Ucrainei și că poporul ucrainean există ca o națiune separată, notează ISW.

Repetarea de către Putin a ideii că Ucraina și Rusia sunt un singur popor, împărțit în state diferite din cauza circumstanțelor istorice, mărturisește scopul său de a distruge statul ucrainean și de a șterge conceptul de popor ucrainean.

Răspunzând la întrebări, el a adăugat că „dacă o parte a acestui singur grup etnic decide la un moment dat că a atins un astfel de nivel încât se consideră un popor separat, atunci acest lucru poate fi răspuns doar cu respect”.

Numeroasele convenții din acest comentariu subliniază respingerea lui Putin față de ideea că în prezent există orice identitate națională ucraineană independentă, concluzionează experții.


UPDATE 09:22. Președintele american Joe Biden și-a exprimat scepticismul față de cuvintele președintelui rus Vladimir Putin că nu intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina.

Putin a spus într-un discurs de joi că Rusia nu a amenințat că va folosi arme nucleare și a răspuns doar șantajului nuclear al liderilor occidentali.

„Dacă nu are intenții, de ce tot vorbește despre asta? De ce vorbește despre capacitatea de a folosi arme nucleare tactice?”, a spus Biden într-un interviu pentru televiziunea NewsNation.

Într-un interviu acordat CNN, John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că Rusia ar putea lua în considerare utilizarea unei „bombe murdare” și creează o scuză pentru a da vina pe Ucraina pentru aceasta.

În același timp, Kirby a remarcat că Washingtonul nu a văzut încă niciun semn în acest sens.

„Adesea îi învinovățesc pe alții pentru ceea ce fac sau pe cale să facă. Așa că trebuie să o luăm în serios”, a spus Kirby. „Chiar și astăzi nu vedem niciun semn că rușii intenționează să folosească o bombă murdară sau chiar se pregătesc pentru asta”.


UPDATE 08:57. Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a recunoscut joi că Rusia a suferit pierderi mari pe câmpul de luptă din Herson: 23 dintre soldații săi au fost uciși și alți 58 au fost răniți într-un atac cu artilerie ucrainean în această săptămână, transmite Reuters. Afirmațiile lui Kadîrov sunt neobișnuite, având în vedere că forțele pro-Moscova au recunoscut rareori pierderi majore pe câmpul de luptă de la începutul războiului. Într-un mesaj pe canalul său de Telegram, Kadîrov a spus că incidentul a avut loc în regiunea Herson din sudul țării.

„Toate operațiunile de salvare de la fața locului au fost finalizate și există o listă finală a morților și răniților - 23 de soldați au fost uciși și 58 răniți”, a spus Kadîrov.

Kadîrov, care conduce regiunea de sud a Rusiei, cu majoritate musulmană din Cecenia, se descrie ca fiind un soldat al lui Putin și spune că a trimis mii de oameni să lupte în război.

„Da, pierderile noastre în primele ore ale acelei zile au fost mari, dar cecenii participă la jihad... și dacă sunt destinați să cadă în războiul sfânt, este o onoare și o mare bucurie pentru orice musulman adevărat”, a spus liderul cecen.


UPDATE 08:32. Șeful Pentagonului a prezentat joi o actualizare pentru 2022 a Strategiei de apărare naţională şi a Posturii nucleare şi de apărare antirachetă a SUA, în care Rusia este văzută ca o „ameninţare acută” la adresa securității SUA, în timp ce China reprezintă un risc „fundamental” pentru deceniile care vor urma.

Cu această ocazie, Lloyd Austin l-a avertizat pe Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi „semnificativ”, dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear.


UPDATE 08:15. Ksenia Sobceak, o cunoscută vedetă mass media și fiica mentorului lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia în Lituania, potrivit poliției lituaniene de frontieră.

Anunțul vine după ce agențiile de presă ruse au relatat că Sobceak, despre care se spune că este fina președintelui rus, dar care i-a devenit oponentă, a devenit suspectă într-un caz de extorcare de fonduri, relatează Barrons.com.


UPDATE 07:45. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat, joi noapte, în discursul adresat naţiunii, că Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene în această perioadă.

„Ne continuăm rezistenţa. Agresorul îşi continuă teroarea. Suntem din nou atacaţi din cer de un stol de corbi ai lor. Peste 30 de drone au fost lansate în două zile. Apărătorii cerului nostru au împiedicat vulturii inamicului să pătrundă în spaţiul ţării şi au doborât 23 de drone. În plus, racheta aeriană ghidată Kh-59, două elicoptere de atac Ka-52 şi o altă aeronavă de atac Su-25 au fost transformate în fier vechi. În total, în această perioadă, Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene. Dar ne luptăm, vom doborî mai multe”, a spus Zelenskiy, potrivit news.ro.


UPDATE 07:20. Kremlinul a acuzat joi Ucraina că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Rusia „la ordinul” Statelor Unite, tocmai când s-a ajuns la „un echilibru foarte, foarte dificil” între Kiev şi Moscova.

„Textul era de fapt gata (...). Şi apoi, brusc, partea ucraineană a dispărut de pe radar, a declarat că nu mai vrea să continue negocierile", a deplâns purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, spunând că Vladimir Putin a considerat „evident” că „o asemenea respingere a acordurilor deja convenite a avut loc în mod clar la ordinul Washingtonului”. „Este destul de evident”, a declarat el presei.

Miercuri, preşedintele în exerciţiu al CEDEAO (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest), Umaro Sissoco Embalo (Guineea Bissau), a declarat la Kiev că Vladimir Putin, pe care l-a vizitat cu o zi înainte, „şi-a exprimat ideea că este gata să negocieze cu preşedintele Zelenskiy”.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie și 27 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media