ULTIMA ORĂ/ Gazprom a confirmat livrările de gaze naturale pentru luna noiembrie. Prețul - circa 821 de dolari

28 octombrie 2022, 17:41 Economie 363
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media
Gazprom a confirmat livrarea gazelor naturale pentru Moldova în noiembrie. Astfel, potrivit președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, volumul va fi similar cu cel din luna octombrie, adică 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

De asemenea, potrivit lui Ceban, prețul achiziționării va fi de 821,31 de dolari americani pentru o mie de metri cubi.

Amintim că, la începutul lunii octombrie, Gazprom a redus cu 30% volumul de gaze naturale livrate Republicii Moldova. Potrivit concernului rus, aceasta se datorează faptului că compania ucraineană „Naftogaz” ar fi refuzat să ofere servicii depline de transport. Respectiv, susțin reprezentanții Gazprom, din acest motiv, compania poate livra în R Moldova doar 5,7 milioane de m3 de gaze naturale pe zi.

În acest context, cei de la Gazprom spun că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz.

Mai mult, spun ei, în viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract.


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că la insistența sa Gazprom a încheiat contractul de livrare a gazelor naturale cu Republica Moldova. Mai mult, Putin susține că dânsul l-a rugat pe Alexei Miller de la Gazprom să vândă R. Moldova gaze la „prețuri preferențiale” și să accepte condițiile Chișinăului.

„Vreau să vă informez și tot ce o să vă spun e adevărul pur. Când s-au purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului R. Moldova în privința livrărilor de gaz, în privința prețului Gazprom a adoptat o poziție pragmatică. A invocat prețul de piață. R. Moldova nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat pentru prețuri preferențiale. Cei de la Gazprom nu au cedat.

Ulterior, Alexei Miller a discutat cu mine și a expus poziția Gazprom. El m-a asigurat că punctul său de vedere este corect. Eu l-am rugat să fie mai maleabil și să intre în situația părții moldovenești, ținând cont de posibilitățile economice și financiare ale Guvernului de la Chișinău.

L-am întrebat ce face, deși prețurile sunt corecte din punct de vedere al pieței. Totuși, acestea sunt mari pentru R. Moldova și nu vor putea plăti, i-am spus lui Miller. El nu a fost de acord cu mine, dar mi-a ascultat punctul de vedere. Astfel, Gazprom a acceptat cerințele Guvernului R. Moldova, iar contractul a fost semnat în condițiile puse de autoritățile din R. Moldova.

Acolo sunt multe detalii și nu vreau să vă plictisesc, dar e vorba de datorii, plățile curente, plata în avans. Dar în privința prețurilor am acceptat în totalitate condițiile puse de partea moldovenească. Desigur că trebuie de plătit pentru gaze, este ceva evident. De ce s-a ajuns până la stingerea luminii… asta, scuzați, nu este problema noastră”, a declarat Putin.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media