LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 203. Rușii au lansat șapte rachete asupra orașului Krivoi Rog. Zeleneskiy: „Tot ce pot face este să răspândească panică”

14 septembrie 2022, 07:12 Ucraina 327
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Kremlinul a recunoscut înfrângerea forțelor armate ale Federației Ruse în regiunea Harkiv, au remarcat analiștii americani în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). ISW a precizat că oficialii și mass-media federală discută activ motivele eșecului, ceea ce după retragerea lor din regiunea Kiev, dar și nici după plecarea lor din Insula Șerpilor nu s-a întâmplat, deoarece până atunci rușii nu au recunoscut înfrângerea, căutând constant scuze pentru acțiunile armatei lor.

În același timp, Pentagonul a anunțat că Statele Unite nu au fost surprinse de succesul declanșării contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, cee ce nu se poate spune și despre armata rusă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, generalul Pete Ryder, SUA „au văzut de la bun început capacitatea remarcabilă a ucrainenilor de a se adapta și de a folosi eficient capacitățile lor de luptă”.

UPDATE 21:52. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, referitor la încercarea invadatorilor ruși de a inunda Krivoi Rog, a declarat că rușii tot ce pot face este să semene panică.

„Țara teroristă continuă să lupte împotriva populației civile. De data aceasta, lovituri cu rachete asupra structurilor hidraulice și o încercare de a inunda Krivoi Rog. Tot ceea ce pot face ocupanții este să semene panică, să creeze o urgență, să încerce să lase oamenii fără lumină, căldură, apă și mâncare”, a declarat Zelenskiy pe pagina sa de Telegram.

El a subliniat că acest lucru nu poate în niciun fel să-i distrugă pe ucraineni.

„Se vor aștepta la un răspuns corect și la o pedeapsă? Fără îndoială, da”, a subliniat președintele ucrainean.

Invadatorii ruși au lansat astăzi șapte rachete de croazieră X-22 asupra localității Krivoi Rog. Potrivit șefului administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, inamicul a lovit infrastructura critică și de transport a orașului.

Președintele OVA a adăugat că nu există victime și că mai multe cartiere din Krivoi Rog au rămas fără apă.

La moment, serviciile de urgență și salvatorii lucrează la fața locului pentru a lichida consecințele.


UPDATE 20:53. Vladimir Putin nu consideră războiul din Ucraina drept o „eroare”, a afirmat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă în care a fost întrebat despre discuţia avută în urmă cu o zi cu preşedintele rus, transmite AFP, citează Agepres.

„Din păcate, nu pot să vă spun acum că există o conştientizare în creştere că a fost o eroare să se înceapă acest război”, a spus Scholz la Berlin.

Potrivit cancelarului, opinia lui Putin nu este pe cale să se schimbe.

„Nimic nu lasă să se creadă că o poziţie nouă este pe cale să apară acolo”, a afirmat Scholz, care a avut marţi o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus.

Olaf Scholz a mai spus că este 'corect' să se discute şi fiecare să spună ceea ce are de spus.

„Pentru că sunt ferm convins că Rusia trebuie să se retragă, că trupele sale trebuie să se retragă, pentru ca pacea să aibă o şansă în această regiune”, a insistat el.

„Şi, cu fiecare zi, devine tot mai clar că este singura perspectivă' posibilă, a adăugat cancelarul german, punctând că 'trebuie să discutăm despre aceasta”.

În discuţia de marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să ordone 'retragerea completă' din Ucraina a forţelor ruse, puse în dificultate de o contraofensivă.


UPDATE 19:55. Forțele de Apărare ucrainene au eliberat deja aproximativ 8.500 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Harkiv, potrivit ministrei adjuncte a Apărării a Ucrainei Anna Malyar.

„Ieri v-am promis date actualizate despre teritoriile eliberate din regiunea Harkiv. Este foarte important să le percepem în contextul general al războiului, și nu separat. Avem 2.500 km de linie a frontului. Dintre aceștia, pe 1.300 km sunt active operațiuni militare. Desfășurăm o operațiune defensivă, în cadrul căreia este posibilă implementarea acțiunilor ofensive”, a scris Malyar pe pagina sa de Facebook.

„Da, așteptăm de mult acest succes, dar încă mai trebuie să luptăm și să luptăm. Înainte de victoria completă, mai avem de eliberat o mulțime de oameni și pământuri. Mai avem nevoie de mult timp, efort și răbdare”, a remarcat viceministra.

Ea a precizat că pentru teritoriile eliberate din regiunea Harkov, cifrele sunt actualizate constant, deoarece procesul este în dinamică.

„În plus, teritoriile eliberate necesită încă măsuri suplimentare de securitate și stabilizare pentru a putea locui acolo în siguranță. Prin urmare, rapoartele oficiale cu numărul așezărilor eliberate sunt furnizate cu o întârziere deliberată și pot lua sau nu în considerare măsurile de stabilizare, astfel măsurile luate, prin urmare, diferă”, - a subliniat Malyar.


UPDATE 18:30. Pe parcursul celor 1,5 luni de funcționare al „coridorului de cereale”, 3,1 milioane de tone de produse agricole au fost deja exportate prin porturile din Odesa . Un total de 134 de nave cu produse agricole pentru țări asiatice, europene și africane au părăsit porturile ucrainene, potrivit Ministerului Infrastructurii al Ucrainei, scrie Hromadske.

Astfel, 71 de nave cu 1,4 milioane de tone de produse agricole au fost trimise în țările asiatice. Alte 44 de nave cu 1,1 milioane de tone de produse au fost trimise în Europa și 19 nave cu 0,6 milioane de tone de produse au fost trimise în Africa.


UPDATE 17:45. Ucraina a pregătit un proiect de lege care prevede răspunderea penală pentru obținerea unui pașaport rusesc în teritoriile ocupate temporar sau predispuse la ocupație, anunță Ministerul ucrainean al Reintegrării, scrie UNIAN.

Documentul a fost întocmit cu participarea specialiştilor din cadrul Procuraturii Generale, Serviciului de Securitate, Ministerului Reintegrării, activişti pentru drepturile omului şi adjuncţi ai poporului.

Proiectul de lege prevede răspunderea penală pentru:

  • dobândirea cetățeniei sau obținerea unui pașaport rusesc de către funcționari guvernamentali sau reprezentanți ai autorităților locale în absența semnelor de trădare;
  • propagandă, apeluri publice, constrângere pentru a face acest lucru;
  • restrângerea drepturilor persoanelor care nu au primit cetățenia sau pașaportul Federației Ruse.

Ministerul Reintegrării a adăugat că obținerea unui pașaport al unei țări agresoare în teritoriile ocupate temporar este justificată doar dacă o persoană încearcă astfel să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina prin Federația Rusă sau țări terțe.


UPDATE 17:20. Invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra localității Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat șeful administrației militare din Krivoi Rog Alexandr Vilkul pe pagina sa de Telegram.

„Krivoi Rog este supus unei lovituri cu rachete. Stați în adăposturi”, a spus Vilkul.

El i-a îndemnat pe cetățeni să nu filmeze sau să posteze nimic pe rețelele de socializare.

Se raportează că în Krivoi Rog au existat probleme de comunicare după explozii.

Ulterior, Vilkul a anunțat noi lansări de rachete.

„Suntem cu toții în adăposturi! Încă o lansare de rachete în direcția noastră”, a scris el.


UPDATE 16:50. „Invadatorii s-au întors la Kremennaya, au dărâmat steaguri ucrainene - ei creează aspectul prezenței lor în masă în oraș”, a declarat șeful regiunii Luhansk, Sergei Gaidai. „Au oprit internetul în toate teritoriile ocupate, astfel încât oamenii nu ne-a putut transmite informații”, a mai adăugat oficialul.

Marți, Gaidai a spus că rușii au părăsit complet orașul, iar partizanii au ridicat steagul ucrainean în Kremennaya.

Potrivit lui Gaidai, în regiunea Luhansk a fost deja creat un sediu pentru deocuparea teritoriilor, oamenii legii și corespondența sunt pregătite pentru întoarcerea în regiune și, în primul rând, comunicațiile mobile, internetul și infrastructura critică va fi restaurată.

Gaidai a mai spus că în regiunea Luhansk nu va mai exista un asemenea factor de surpriză ca în regiunea Harkiv și a îndemnat oamenii să aibă răbdare.


UPDATE 16:39. „Este posibilă ocuparea temporară a teritoriului statului nostru. Dar este cu siguranță imposibil să ocupi poporul ucrainean. Poți să speli creierul, dar nu poți face asta cu inimile ucrainenilor. Mulțumim comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene Alexandr Syrskyi, tuturor soldaților noștri pentru eliberarea pământului ucrainean de sub inamic. Protejați-ne oamenii, inimile, copiii și viitorul”, a scris președințele Ucrainei Vladimir Zelenskiy, atașând un filmuleț cu imagini din Izium - oraș eliberat din mâinile ruse, unde astăzi a fost arborat steagul ucrainean.


UPDATE 15:55. În teritoriile eliberate din regiunea Harkiv a fost livrat ajutor umanitar.

Ajutorul umanitar este livrat în orașele și satele recent eliberate din regiunea Harkiv. Astăzi, peste 50 de tone de produse alimentare au fost livrate comunităților Shevchenko și Chkalovsky, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov.

„Oamenii au primit: diverse tipuri de conserve, unt, zahăr, lapte condensat, paste, apă, ceai, cafea, dulciuri și nu numai. Au livrat si produse de igienă”, a scris Sinegubov pe canalul său Telegram.

Aproximativ 13.000 de oameni trăiesc acum în comunitatea eliberată Shevchenko. În așezările comunității Chkalov, conform datelor preliminare, există până la 2,5 mii de locuitori.

Livrarea mărfurilor umanitare continuă. În fiecare zi, camioane sunt trimise de la Cartierul General Umanitar Regional cu ajutor locuitorilor Ucrainei, care au petrecut aproape jumătate de an sub ocupația rusă.

Ieri, 100 de tone de ajutor umanitar - în primul rând produse alimentare și de igienă - au fost aduse în Balakleya, unde încă nu există curent electric. Conform calculelor lui Sinegubov, din 28.000 de oameni care au locuit acolo înainte de război, au mai rămas doar 8.000.


UPDATE 15:29. În Marea Britanie și Irlanda de Nord continuă antrenamentele de bază cu arme combinate pentru militarii ucraineni. Programul inițiat de guvernul Marii Britanii se numește Operațiunea Interflex, a declarat pe Facebook Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Aproape 5.000 de militari ucraineni au finalizat cu succes pregătirea cu instructori din Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Ucraina și Marea Britanie. Au primit cunoștințe și abilități de bază în medicină tactică, inginerie, foc, pregătire psihologică și tactică.

Statul Major a numit acest program o confirmare a faptului că Ucraina nu este singură în lupta împotriva agresiunii ruse.

Operațiunea Interflex se planifică a fi extinsă: va include un curs de pregătire inițială pentru comandanții juniori ai unităților militare și unităților Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 14:55. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și-a exprimat încrederea că Crimeea și alte teritorii ocupate vor fi întoarse Ucrainei.

„Trebuie să trimitem un mesaj oamenilor din teritoriile ocupate, din Crimeea. Aceștia sunt oamenii noștri. (...) Războiul informațional atacă oamenii. Rusia atacă cu televiziunea și alte mass-media”, a declarat președintele ucrainean.

„Mesajul meu este că ne vom întoarce. Nu contează ce au auzit în acești opt ani de la propaganda TV”, a spus Zelensky reporterilor. „Știm că adevărul este de partea noastră”.


UPDATE 14:00. „Ofițerii de poliție au demascat o femeie colaboratoare care a corectat loviturile cu rachete în orașul Druzhkovka, regiunea Donețk”, se arată într-un mesaj publicat pe canalul de Telegram al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Potrivit poliției ucrainene, localnica în vârstă de 50 de ani a luat legătura cu ocupanții din 2014.

În timpul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, o femeie a transmis informații despre locația trupelor ucrainene și despre rutele pe care se deplasează echipamentele militare, au spus oamenii legii.

De asemenea, după cum se menționează în mesaj, ea a raportat invadatorilor rezultatele bombardamentelor.

„Au fost cazuri când o femeie a furnizat informații neverificate, din cauza cărora au avut de suferit civili ai orașului, au fost distruse două școli și un palat al sportului”, informează Ministerul Afacerilor Interne.


UPDATE 13:13. Vicepremiera ucraineană Olga Stefanișina a declarat că în ultimele zile, Rusia a propus în mod constant Kievului să reia discuțiile de pace, transmite BBC.

„Au existat încercări publice și non-publice din partea diferitelor grupuri de oficiali ruși”, a spus ea într-un interviu pentru postul de televiziune France-24.

„Ucraina nu s-a retras niciodată din negocieri. Dar având în vedere gravitatea crimelor pe care Rusia le-a comis asupra noastră și continuă să se angajeze lunar, pârghii pentru negocieri diferite de cele din februarie”, a spus Stefanișina.

Ea crede că rușii oferă acum negocieri pentru a opri avansul trupelor ucrainene. În ultima săptămână, armata ucraineană a lansat o contraofensivă și a eliberat zeci de așezări în regiunea Harkiv, inclusiv importantele strategice Izium și Balakleya.

„Nu vom participa la acest scenariu”, a asigurat vicepremiera.

„Sperăm că împreună cu partenerii noștri vom putea implementa agenda noastră militară și diplomatică și vom fi pregătiți pentru negocieri când va fi momentul potrivit pentru Ucraina”.

În opinia ei, situația actuală ar trebui folosită pentru dezocuparea teritoriilor ucrainene.

„Și atunci vom fi pregătiți pentru negocieri, care se vor baza nu pe ultimatumurile rusești, ci pe ceva care nu numai că va pune capăt războiului, ci și va preveni un război ulterior pe solul nostru, când Rusia va putea restabili rezervele”, a mai adăugat Stefanișina.

Zilele trecute, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a abordat și subiectul discuțiilor de pace. „Nu refuzăm negocierile, dar cei care refuză trebuie să înțeleagă că cu cât întârzie mai mult acest proces, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi”, a spus el, referindu-se la președintele Putin.


UPDATE 12:30. Astăzi la Izium, cel mai important oraș din regiunea Harkiv, eliberat recent de Armata Ucrainei, a avut loc o ceremonie oficială de arborare a steagului Ucrainei.

La manifestație a venit însuși președintele Ucrainei.

Vladimir Zelenskiy le-a mulțumit direct militarilor ucraineni cu care a făcut mai multe poze.


UPDATE 11:58. Rezumatul de dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei:

- Inamicul continuă să lovească casele civililor și infrastructura civilă, încălcând legile și obiceiurile războiului. Infrastructura a peste 33 de așezări a suferit din cauza aviației, loviturilor cu rachete și bombardamentelor.

- În așezările din districtul Chaplinsky din regiunea Herson, invadatorii ruși ocupă casele locuitorilor locali, alungând proprietarii din casă.

- Armata rusă suferă zilnic pierderi notabile de forțe de muncă și încearcă să le compenseze, conchide informațiile, referindu-se la faptul că Rusia continuă să recruteze prizonieri pe front în închisori.

- De asemenea, faptul mobilizării forțate în orașul Horlivka vorbește despre probleme cu personalul, consideră Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: birourile militare de înregistrare și înrolare din teritoriul controlat de așa-numita DNR au instruit poliția locală să recrutați 6.000 de oameni până pe 19 septembrie. Perchezițiile și detențiile bărbaților continuă în oraș, ceea ce provoacă nemulțumiri masive în rândul locuitorilor locali.

- Armata ucraineană a respins cu succes ofensiva inamică în zonele a opt așezări, a lansat 12 lovituri împotriva forței de muncă și a echipamentului inamicului. Serviciile de informații mai raportează că Forțele Armate ale Ucrainei au doborât două avioane militare rusești, un elicopter Mi-8 și un UAV.


UPDATE 11:19. Uniunea Europeană va spori sprijinul pentru Ucraina și nu va face concesii lui Vladimir Putin, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Sancțiunile vor rămâne. Acum este timpul pentru hotărâre, nu concesii”, a spus ea în mesajul său anual către Parlamentul European și 450 de milioane de cetățeni din cele 27 de țări ale UE. „Sprijinul nostru pentru Ucraina este neclintit”, a adăugat oficiala UE.

Ursula von der Leyen a menționat că Putin a declanșat un război nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva Europei - energetic și economic.

„Putin va fi învins, iar Ucraina va câștiga”, a spus von der Leyen și a anunțat că va merge astăzi într-o vizită la Kiev.


UPDATE 10:00. Rezumatul cotidian al serviciilor secrete britanice de miercuri se concentrează pe dronele iraniene pe care se pare că Rusia a început să le folosească în Ucraina:

- Cel mai probabil, Rusia a desfășurat pentru prima dată vehicule aeriene fără pilot (UAV) iraniene în Ucraina. Pe 13 septembrie, autoritățile ucrainene au raportat că armata a doborât un UAV Shahed-136 lângă Kupyansk, unde contraofensiva de succes a Ucrainei continuă;

- „Shahed-136” este o dronă de atac cu o rază de zbor declarată de până la 2.500 de kilometri. Sisteme similare fabricate iranian au fost probabil folosite în atacurile din Orientul Mijlociu, în special în atacul asupra unui tanc israelian vara trecută;

- Rusia - pe măsură ce propriile stocuri scad - este aproape sigur forțată să cumpere din ce în ce mai multe arme de la state precum Iran și Coreea de Nord, care sunt, de asemenea, aspru sancționate. Pierderea lui Shahed-136 în apropierea liniei frontului poate indica faptul că Rusia încearcă să folosească acest sistem pentru lovituri tactice, în loc de ținte mai strategice din spatele liniilor militare ucrainene.


UPDATE 09:32. Forțele ucrainene anunță despre pierderile trupelor ruse de la începutul invaziei și până în prezent:

personal ‒ aproximativ 53.650 (+350) persoane au fost lichidate;

tancuri ‒ 2180 (+5);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4665 (+3);

sisteme de artilerie – 1290 (+11);

RSZV / MLRS – 311 (+0);

sisteme de război antiaeriene ‒ 167 (+2);

aeronave – 246 (+2);

elicoptere – 215 (+2);

Nivel operațional-tactic UAV – 908 (+4);

rachete de croazieră ‒ 233 (+0);

nave / bărci / nave de război / bărci ‒ 15 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3501 (+32);

echipament special ‒ 120 (+3).


UPDATE 09:19. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat, într-un mesaj tradițional de seară, că situația s-a stabilizat deja pe 4.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean eliberat de ruși.

„De acum, măsurile de stabilizare au fost finalizate în zone cu o suprafață totală de peste 4.000 de kilometri pătrați, iar stabilizarea continuă pe aproximativ același teritoriu eliberat”, a spus președintele Ucrainei.

Zelenskiy a spus că, în special, în Balakliya și Grakiv „a început deja emiterea de pensii pentru cinci luni, pentru o perioadă în care pur și simplu nu puteam face plăți din cauza ocupației”. „Toți pensionarii ucraineni din teritoriul eliberat vor primi plăți”, a spus președintele Zelenskiy.

Liderul de la Kiev a abordat și pachetul de recomandări prezentat în aceeași zi privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, elaborat de grupul Yermak-Rasmussen.

Președintele Ucrainei a spus că principalul lucru în aceste propuneri sunt „pași clari și obligatorii din punct de vedere juridic, acțiuni concrete și oportune, în special, acțiuni preventive care vizează prevenirea războiului și răcirea intențiilor agresorului”.

„Adică tot ceea ce statul nostru nu avea înainte și de ce Rusia își făcea iluzii că ar putea scăpa cu un război împotriva Ucrainei”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 08:57. Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, va fi invitată de onoare la discursul de astăzi, 14 septembrie, despre starea Uniunii Europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe pagina sa de Twitter.

„Curajul poporului ucrainean a impresionat şi inspirat lumea. Europa va fi alături de voi în fiecare pas al acestui drum”, a scris von der Leyen.

În discursul său despre starea Uniunii Europene pe care îl va susţine în plenul PE la Strasbourg, Ursula von der Leyen ar urma să prezinte impactul activităţii Comisiei Europene din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special să dezvăluie un pachet de măsuri pentru a reduce creșterea prețurilor la energie în UE, potrivit REUTERS.


UPDATE 08:45. În timpul nopții precedente, inamicul a bombardat de trei ori regiunea Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea. Casele, conductele de gaz și liniile electrice au fost avariate, potrivit președintelui administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

Mai exact, au fost bombardate localitățile Nikopol și Marhaneț. În total, inamicul a tras aproximativ 75 de obuze, fără victime omenești.

„Nikopolul însuși a fost atacat de două ori. Până la 20 de case, mai multe conducte de gaz și linii electrice au fost avariate în oraș. Aproape 3.000 de familii au rămas fără electricitate. Unele au fost deja conectate. Lucrătorii din domeniul energiei continuă să repare rețelele”, a precizat președintele OVA.

Reznichenko a punctat că în localitățile Marhaneț, Mirovska și Tomakovska, care au rămas fără apă din cauza bombardamentelor inamice cu o seară înainte, lucrările de restaurare continuă.


UPDATE 08:17. În regiunea Donețk, invadatorii ruși au ucis 5 persoane și au rănit 16 civili într-o singură zi”, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko, pe pagina sa de Telegram.

„Pe 13 septembrie, rușii au ucis 5 civili din regiunea Donețk - în Bahmut. Alte 16 persoane au fost rănite”, a spus el.

Kirilenko a reamintit că nu este încă posibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovaha.


UPDATE 07:44. SUA nu au fost surprinse de succesul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, dar a fost neașteptat pentru armata rusă, a declarat reprezentantul ministerului, generalul Pete Ryder, la un briefing la Pentagon, scrie UNIAN.

„Cred că dacă cineva a fost surprins, doar pe baza rapoartelor pe care le-am văzut în ceea ce privește reacția armatei ruse, probabil că au fost rușii”, a spus el.

Ryder a subliniat că Statele Unite „au văzut încă de la început adaptabilitatea remarcabilă a ucrainenilor și capacitatea de a-și folosi eficient capacitățile de luptă”.

„Prin urmare, nu este surprinzător pentru noi că au avansat atât de repede”, a precizat oficialul american.

Armata ucraineană a profitat de oportunitățile militare care le-au fost prezentate pe câmpul de luptă.

„Armele și munițiile occidentale au jucat un rol în succesul contraofensivei”, a punctat acesta.

Ryder a remarcat că Forțele Armate ale Ucrainei au adoptat tactica NATO.

„Forțele armate ale Ucrainei au reușit să adapteze vechiul echipament sovietic la noile tactici și să-i învingă pe ruși. Armata ucraineană a studiat sistemele occidentale, cum ar fi obuziere M777, HIMARS, UAV-uri etc. și au putut să le folosească cu vechile sisteme și să le integreze în tacticile de luptă”, au explicat militarii.

Rezultatul războiului este încă necunoscut, dar tocmai acum „Ucraina continuă să folosească asistența oferită de Statele Unite și de alți parteneri internaționali, cu mare succes pe câmpul de luptă în lupta pentru a-și proteja țara”, a spus Ryder.


UPDATE 07:10. În după-amiaza zilei de 13 septembrie, forțele de ocupație ruse au bombardat orașul Orihiv, regiunea Zaporojie, în urma căruia a murit o femeie în vârstă, a anunțat Alexandr Staruh, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie.

„O altă victimă nevinovată a războiului. Astăzi, Nina Ivanivna, în vârstă de 84 de ani, a murit la Orihiv în timpul bombardamentelor inamice”, a scris el.

Șeful OVA a explicat că ocupanții loveau orașul cu lansatoare de rachete. Una dintre clădiri a fost distrusă în urma bombardamentelor, iar salvatorii au găsit o persoană moartă sub dărâmăturile sale.


UPDATE 07:03. Statele Unite constată „o schimbare de dinamică din partea forţelor armate ucrainene”, angajate într-o contraofensivă fulgerătoare, şi vor anunţa un nou ajutor militar „în zilele următoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Îl las pe preşedintele Zelenskiy (...) să decidă dacă are impresia că a ajuns la un punct de cotitură pe plan militar, dar clar, cel puţin în Donbas, există o dinamică”, a mai spus John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

„Vom continua să-l sprijinim”, a spus el, adăugând: „Suntem în strâns contact cu ucrainenii, vorbim cu ei în fiecare zi”.

Avertizând în acelaşi timp: „Este război, iar războiul este imprevizibil”.

„O mare parte din echipamentele pe care le-am livrat în ultimele săptămâni şi luni s-au dovedit importante şi eficient în capacitatea ucrainenilor de a trece la ofensivă”, a adăugat John Kirby.

„Veţi vedea o altă componentă de asistenţă militară în următoarele zile”, a promis el.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie și 13 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media