ZdG/ Telefonul liderului protestelor Șor, Dinu Țurcanu, ajuns pe mâna jurnaliștilor. Informațiile făcute publice

1 decembrie 2022, 10:44 Societate 634
Dinu Țurcanu.  Sursa: tribuna.md

Un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la redacția „Ziarul de Gardă” de un necunoscut, a condus jurnaliștii portalului în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor, scrie ZdG.

Analizând informațiile de interes public din acel telefon jurnaliștii au intrat într-o lume în care „colacii” și „benzina” te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”, patratistele, mahalistele și curatorii fac legea în campaniile electorale, la proteste sau la alte evenimente publice și în care salariile de la IM, paralele cu cele primite de la stat, mențin vie dragostea pentru partid, menționează sursa citată.

O lume în care persoane cu viziuni politice diferite în public sunt cumetri sau prieteni și discută despre cum se face politică sau business, dar mai presus de toate, o lume în care totul începe și se termină cu IM, adică Ilan Mironovici Șor – liderul suprem al grupării politice pe care o conduce ajutat de doi dintre oamenii în care are cea mai mare încredere: Marina Tauber și Viorel Melnic.

Informații de interes public: cum au ajuns în posesia lor și ce au făcut cu ele

La mijlocul lunii noiembrie, echipa ZdG a fost contactă de o persoană necunoscută, care, a spus că, fiind inspirată de seria de articole publicate în ZdG despre protestatarii în chirie ai Partidului Șor, a decis să îi contacteze pentru a le oferi informații noi care i-ar putea ajuta să continue anchetele despre circulația banilor în gruparea politică gestionată de Ilan Șor.

A doua zi s-au întâlnit cu acea persoană în apropiere de sediul redacției. În cadrul întâlnirii le-a fost prezentat un telefon mobil cu mențiunea că în el vom găsi lucruri de interes public care țin de finanțarea ilegală a Partidului Șor. Li s-a spus că telefonul ar fi fost pierdut, în luna august 2022, de către Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, astăzi, unul dintre liderii protestelor Partidului Șor din centrul capitalei. O verificare detaliată ulterioară a confirmat că telefonul a fost utilizat de către Dinu Țurcanu. Înregistrările din el datau până la începutul lunii august.

În timpul analizei au găsit discuții cu persoane publice, despre evenimente publice consumate deja, discuții despre finanțarea campaniilor electorale, a protestelor sau a persoanelor care activează în structurile publice din raionul Orhei. Nu au stocat și nu au analizat în niciun fel discuțiile care țin de viața privată a președintelui raionului Orhei.

Telefonul mobil s-a aflat în redacția ZdG timp de câteva zile. După ce au analizat o mare parte din informațiile de interes public care se conțineau în el și după o discuție în redacție, au decis că trebuie să predăm telefonul organelor de drept, considerând că doar aceste instituții pot lua o decizie ce să facă în continuare cu el. Astfel, joi, 24 noiembrie, au telefonat la linia fierbinte a Centrului Național Anticorupție (CNA) și au anunțat despre intenția lor. A doua zi, vineri, 25 noiembrie, un ofițer din cadrul CNA a venit la sediul redacției și a ridicat telefonul mobil.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media