UE mobilizează 1 miliard de euro pentru a asigura așa numitele „culoare de securitate”, create pentru exporturile agricole ale Ucrainei. Iohannis: Ar trebui să devină o punte pe termen lung între UE, Ucraina și R. Moldova în perspectiva aderării lor la UE

13 noiembrie 2022, 10:41 UE 105
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Comisia Europeană a anunțat că mobilizează 1 miliard de euro pentru a asigura așa numitele „culoare de securitate”, create pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul de alte mărfuri, potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene.

Coridoarele de Solidaritate create pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung între UE şi Ucraina şi Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări, a afirmat preşedintele Romniei Klaus Iohannis. Declarația a fost semnată de liderii Comisiei Europene, Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Republicii Moldova, României și Ucrainei și conducerile Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Grupului Băncii Mondiale.

Culoarele de solidaritate au fost constituite la 12 mai 2022, de Uniunea Europeană și țările membre din vecinătatea Ucrainei, respectiv Cehia, Polonia, România, Slovacia și Republica Moldova.

Fiind unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, Ucraina furniza în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială în fiecare an. Cu toate acestea, în războiul său brutal împotriva Ucrainei, Rusia vizează în mod deliberat producția și exporturile agricole, blocând tranzitul în condiții de siguranță către și dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră și constituind stocuri în silozuri de cereale. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial, a creat insecuritate alimentară la nivel global și a pus în pericol mijloacele de subzistență a milioane de oameni care depind de cerealele respective, notează Comisia Europeană, potrivit G4Media.

„România s-a alăturat pe deplin şi cu toată dăruirea efortului de a transforma Coridoarele de Solidaritate într-o adevărată poveste de succes.

Am făcut eforturi importante, am investit resurse financiare şi umane semnificative într-o nouă infrastructură, cu puncte de trecere a frontierei noi sau modernizate cu servicii permanente, precum şi facilităţi suplimentare pentru depozitare”, a spus Iohannis, într-un mesaj video.

„Coridoarele de Solidaritate ar trebui să se transforme dintr-o soluţie temporară, de urgenţă, într-o punte pe termen lung între Uniunea Europeană şi Ucraina şi Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări”, a mai adăugat președintele României.

Culoarele de solidaritate sunt în prezent singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte mărfuri ucrainene neagricole către restul lumii și pentru importul tuturor mărfurilor de care Ucraina are nevoie, cum ar fi combustibilul și asistența umanitară. Ca atare, culoarele de solidaritate au devenit resursa vitală a economiei Ucrainei, aducând venituri atât de necesare fermierilor și întreprinderilor ucrainene, în valoare de peste 15 miliarde EUR.

UE a colaborat cu statele membre, cu Ucraina și Republica Moldova, cu parteneri și companii internaționale, precum și cu operatori de transport pentru a îmbunătăți funcționarea culoarelor de solidaritate. Ca state membre ale UE aflate în vecinătate, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au făcut eforturi și investiții enorme pentru a facilita aceste rute comerciale.

Culoarele de solidaritate au devenit o legătură indispensabilă pentru aprofundarea relațiilor cu Ucraina și Republica Moldova și sunt esențiale pentru stabilirea unei conectivități mai stabile cu UE în perspectiva viitoarei aderări. Acestea aduc Ucraina și Republica Moldova mai aproape de piața unică a UE, menținând totodată ambele țări conectate la restul lumii.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media