LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 248. Rusia a anunțat un atac cu drone la Sevastopol; Ministerul rus al Apărării: Participarea la „acordul cu cereale” este suspendată

29 octombrie 2022, 09:38 Ucraina 253
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea militară rusă din Ucraina continuă deja de mai bine de 8 luni. Astăzi este cea de-a 248-a zi de apărare și contra-ofensivă eroică a Armatei ucrainene.

La Sevastopol au anunțat un atac cu drone. Navele Flotei Mării Negre resping atacul dronelor în apele golfului Sevastopol, susține Mihail Razvozzhaev, șeful Sevastopolului anexat. „Nu au fost lovite obiecte în oraș. Rămânem calmi. Situația este sub control”, a scris el pe canalul său Telegram.

Senatorii și deputații din Rusia Unită Andrei Turciak, Andrei Klișas au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege de suspendare a procedurilor judiciare împotriva celor mobilizați și a celor care au plecat voluntar la război în Ucraina. Procedurile judiciare și de executare ar trebui să fie suspendate de îndată ce cetățenii s-au înscris ca voluntari sau au fost chemați pe ordinea de zi, scrie Kommersant, citându-l pe senatorul Andrei Turciak, unul dintre autorii proiectului de lege.

Ca parte a implementării sancțiunilor în Uniunea Europeană, peste 17 miliarde de euro în active rusești au fost înghețate de la începutul războiului, a declarat comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, într-un interviu acordat grupului de media Funke.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, consideră că progresul în stabilirea unei zone de protecție pentru centrala nucleară Zaporojie este prea lent, relatează CNN. Vorbind vineri la un eveniment găzduit de Carnegie Endowment la Washington, Grossi a spus că este „foarte dezamăgit”.

UPDATE 17:53. Moscova suspendă participarea la „acordul cu cereale” după atacul asupra navelor flotei Mării Negre din Crimeea anexată, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul dă vina pe „regimul de la Kiev” și „specialiștii din Marea Britanie” pentru atac.UPDATE 17:17. Ministerul rus al apărării a afirmat sâmbătă că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi a marinei militare britanice, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În reacție, Marea Britanie a negat afirmațiile Rusiei, numindu-le „afirmații false de o amploare epică”.


UPDATE 16:11. Biroul președintelui Ucrainei și al Ministerului rus al Apărării au confirmat schimbul de prizonieri de război, care a fost anunțat anterior de șeful așa-numitului DNR Denis Pușilin.

Andrei Yermak, șeful biroului președintelui Vladimir Zelenskiy, a declarat că 52 de militari s-au întors în Ucraina, inclusiv șeful secției de chirurgie a spitalului militar din Mariupol, care a participat la apărarea Azovstal, și unul dintre marinarii de pe Insula Șerpilor.

Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a anunțat eliberarea a 50 de militari, „care erau în pericol de moarte în captivitate”.

Aceștia au fost transportați la Moscova cu o aeronave de transport militar și li se acordă asistență medicală și psihologică, a precizat ministerul.


UPDATE 15:28. Evacuările civile organizate de armata rusă în orașul Herson, din sudul Ucrainei, au fost finalizate, au anunțat oficialii.

Cel puțin 70.000 de civili au fost mutați din oraș în timp ce Rusia pregătește apărarea pentru o luptă majoră acolo. Kievul a numit evacuările „deportări forțate”.

„Pregătim Hersonul pentru apărare”, a spus comandantul miliției ruse Alexander Kodakovsky. „Luăm populația civilă afară, dezlegându-ne mâinile în multe feluri.”


UPDATE 14:36. Ministerul Apărării al Federației Ruse: după atacul cu drone de la Sevastopol, o navă și o barieră au fost avariate.

Ministerul rus al Apărării a emis o serie de declarații despre un atac cu dronă în Sevastopolul anexat, numind incidentul „act terorist”. Iată ce au mai spus:

- Atacul de la Sevastopol a implicat nouă drone convenționale și șapte navale. Navele și aeronavele Flotei Mării Negre au distrus toate țintele;

- Ca urmare a atacului, „daune minore” au fost primite de trenul de mine pe mare „Ivan Golubets”, precum și o barieră de capotă în Golful Iujnaia;

- Navele Flotei Mării Negre care au fost atacate au fost implicate în securizarea coridorului de cereale;

- Atacul asupra Sevastopolului a fost pregătit sub îndrumarea „specialiştilor britanici” din oraşul Ochakov, regiunea Nikolaev din Ucraina, a precizat Ministerul Apărării. De asemenea, agenția i-a acuzat că sunt implicați în aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream.

Kievul nu a comentat încă despre ceea ce s-a întâmplat la Sevastopol. Sâmbătă dimineață, pe rețelele de socializare ale SBU a apărut un mesaj cu cuvintele: „Время хлопка”, care, însă, este greu de conectat direct cu aceste evenimente.

Se știe că la sfârșitul lunii august, Regatul Unit a început să aprovizioneze Ucraina cu drone subacvatice, al căror scop principal este degajarea coastei mării.


UPDATE 14:00. Ca urmare a atacului cu rachete asupra Zaporojie, nimeni nu a fost rănit, dar o clădire industrială a fost distrusă, a declarat șeful Asociației Militare Regionale Staruh.UPDATE 13:28. Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirill Budanov, a spus că operațiunea de eliberare a Hersonului ar putea fi finalizată spre sfârșitul lunii noiembrie, transmite BBC. Într-un interviu acordat ediției americane The Drive, el a mai spus că orașul are acum cele mai „antrenate și pregătite pentru luptă” unități rusești, majoritatea parașutiști, precum și forțe speciale și marine.

Budanov a acordat un interviu detaliat proiectului The War Zone, în care, printre altele, a estimat numărul militarilor ruși pregătiți pentru luptă din regiunea Herson la 40.000 de oameni.

Ca răspuns la sugestia jurnaliştilor că vor exista bătălii sângeroase pentru Herson, Budanov a spus că „Încercăm să evităm acest lucru cât putem, dar nu vom putea face asta fără luptă”.

Șeful Direcției Principale de Informații Militare a Ucrainei a fost întrebat dacă Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să încercuiască orașul și să izoleze trupele staționate acolo, la care a răspuns: „Tocmai asta încercăm să facem, dar ei se confruntă cu noi la periferie. Sunt lupte în fiecare zi”.


UPDATE 12:48. Rusia a declarat sâmbătă că desfășurarea accelerată a armelor nucleare tactice americane modernizate B61 la bazele NATO din Europa va scădea „pragul nuclear” și că Rusia va lua în considerare această mișcare în planificarea sa militară, transmite The Guardian.

La începutul acestei săptămâni, Politico a raportat că Statele Unite au declarat la o reuniune închisă a NATO din această lună că vor accelera desfășurarea unei versiuni modernizate a B61, B61-12, noile arme sosind la bazele europene în decembrie.

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armelor nucleare, acele bombe cu cădere liberă care se află în Europa”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grușko, agenției de presă de stat RIA.

„Statele Unite le modernizează, le măresc precizia și reduc puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în „arme de câmp de luptă”, reducând astfel pragul nuclear”, a spus Grușko.


UPDATE 11:10. Mihail Razvojaev, guvernatorul desemnat de Rusia al Sevastopolului anexat, a declarat că apărarea aeriană rusă a doborât toate dronele care au atacat navele flotei Mării Negre sâmbătă dimineață.

Potrivit acestuia, atacul a continuat de la ora 04:30 dimineața.

„În ceea ce privește situația actuală: pe lângă UAV, armata noastră, conform informațiilor preliminare, a distrus și o dronă de suprafață în zona apei”, a spus Razvojaev.

„Din motive evidente, raidul nu funcționează. Când va relua activitatea, vă vom informa”, adaugă el. Potrivit lui Razvojaev, în oraș nu există victime sau distrugeri.


UPDATE 10:32. Informațiile militare britanice au văzut în mișcarea rămășițelor lui Grigori Potemkin un semn al pregătirii Rusiei de a se retrage din Herson, ocupat chiar la începutul invaziei Ucrainei.

Această poveste face obiectul unui raport zilnic de informații publicat pe Twitter de Departamentul Apărării din Regatul Unit. La 27 octombrie, guvernatorul numit de ruși al zonei ocupate a regiunii Herson a Ucrainei, Vladimir Saldo, a anunțat că nu numai oameni sunt scoși din Herson, ci și rămășițele unui celebru om de stat rus din secolul al XVIII-lea, autorii raportului amintesc.

„Am transportat monumentul la Ușakov. Am transportat rămășițele Alteței Sale Serenițe Prințul Potemkin de la Biserica Sf. Ecaterina și monumentul în sine pe malul stâng. La fel și [monumente] la Suvorov și Margelov”, a spus Saldo.

În identitatea națională rusă, Potemkin este strâns legat de Ucraina, iar evacuarea rămășițelor sale evidențiază importanța pe care președintele rus aproape o acordă justificării sale istorice pentru invazie, potrivit unui rezumat al serviciilor secrete britanice.

Această îndepărtare simbolică a rămășițelor lui Potemkin și îndepărtarea în masă a locuitorilor din Herson anticipează probabil intențiile Rusiei de a grăbi retragerea din zonă, spun autorii.


UPDATE 09:50. Ca parte a implementării sancțiunilor în Uniunea Europeană, peste 17 miliarde de euro în active rusești au fost înghețate de la începutul războiului, a declarat comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, într-un interviu acordat grupului de media Funke.

„În acest moment, sunt înghețate averile a 90 de persoane, peste 17 miliarde de euro în șapte state membre, inclusiv 2,2 miliarde de euro în Germania”, îl citează DW (autoritățile ruse au intrat publicația în registrul presei străine).

În iulie, Reinders a chemat a doua sumă - 13,8 miliarde de euro, din care peste 12 miliarde de euro au căzut asupra celor cinci țări UE. Acum, numărul țărilor a crescut la șapte, printre activele înghețate - iahturi, imobiliare, conturi

Politicienii ucraineni au cerut în mod repetat ca activele înghețate să fie folosite pentru a reconstrui țara după război, amintește DW.


UPDATE 09:43. Forțele ucrainene anunță propriile calcule despre pierderile armatei ruse de la începutul războiului:

personal - aproximativ 70.250 (+550) persoane au fost lichidate;

tancuri ‒ 2.659 (+19) unități;

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.401(+23) unități,

sisteme de artilerie – 1.708 (+9) unități,

RSZV / MLRS – 380 (+1) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 195 (+3) unități,

aeronave – 273 (+1) unități,

elicoptere – 252 (+1) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.406 (+5),

rachete de croazieră ‒ 351 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.107 (+19) unități,

echipament special ‒ 152 (+1).

Datele sunt în curs de actualizare.UPDATE 09:36. Drumul din Sevastopol este blocat temporar, feriboturile și bărcile nu trec prin golf, au declarat autoritățile orașului, anexat de Rusia în 2014, pe canalul lor Telegram. Autobuzele sunt folosite pentru a comunica cu partea de nord a Sevastopolului, reiese din mesaj.

Mai devreme, la Sevastopol, navele Flotei Mării Negre, sâmbătă dimineață, respingeau atacul dronelor în apele golfului Sevastopol.


UPDATE 09:28. Experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) au combinat trei subiecte într-o revizuire zilnică - eșecurile armatei ruse pe front, sfârșitul mobilizării în Rusia și criticile tot mai mari la adresa conducerii militare din partea susținătorilor războiului, condus de omul de afaceri Evgheni Prigojin.

Forțele ruse probabil fac afirmații false cu privire la o ofensivă reușită în regiunea Bakhmut din regiunea Donețk pentru a descrie succesul în cel puțin un sector pe fondul problemelor din nord-estul și sudul Ucrainei. Cu toate acestea, chiar și viteza de avans declarată ar fi considerată un eșec într-un alt război, spun analiștii. Prigojin, ai cărui mercenari au obținut în mare măsură aceste succese minime, a recunoscut avansuri de doar 100-200 de metri pe zi, spun autorii raportului.

Președintele Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu au anunțat ieri încetarea activităților de mobilizare, dar este puțin probabil ca aceasta să joace un rol decisiv în întărirea puterii de luptă a Rusiei, cred autorii raportului. Ei pornesc din intențiile lui Putin de a împărți mobilizații în două părți - pentru operațiuni de luptă și de sprijin.

Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 150.000 de persoane ar trebui să fie implicate în lupte. Deja acum, după cum reiese din raportul către Șoigu Putin, aproximativ 40.000 de oameni mobilizați, pe care ISW le numește slab pregătiți, pot participa la ostilități. Iar desfășurarea celor 110.000 rămași, conform prognozei lor, „este puțin probabil să schimbe traiectoria războiului”.

ISW consideră însuși raportul lui Șoigu o încercare de a restabili autoritatea ministrului și de a echilibra influența tot mai mare a grupului pro-militar condus de Prigojin, fondatorul Wagner PMC. Aceștia își amintesc că liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a acordat o evaluare bună unităților lui Prigojin în această săptămână, atacându-l încă o dată pe comandantul Districtului Militar Central, Alexander Lapin.

Laudele lui Kadîrov demonstrează că susținătorii războiului își promovează tot mai mult structurile militare paralele în detrimentul reputației armatei ruse. Afirmațiile lui Kadîrov ridică îngrijorări printre bloggerii militari ruși cu privire la influența tot mai mare a grupului. Unii dintre ei și-au exprimat sprijinul pentru generalul Lapin. Acești bloggeri au acuzat Ministerul Apărării că s-a abținut de la a-l apăra public pe Lapin împotriva lui Kadîrov și Prigojin.

Noua rundă de critici din partea lui Kadîrov, potrivit ISW, indică o nouă fragmentare a susținătorilor războiului, care ar putea permite lui Prigojin să câștige mai multă putere pe termen lung. Experții se așteaptă ca Putin să încerce să îndeplinească atât cerințele grupului pro-militar, cât și ale înaltului comandament militar, menținând în același timp favoarea bloggerilor militari.


UPDATE 09:03. Navele Flotei Mării Negre resping atacul dronelor în apele golfului Sevastopol, susține Mihail Razvojaev, șeful Sevastopolului anexat.

„Nu au fost lovite obiecte în oraș. Rămânem calmi. Situația este sub control”, a scris el pe canalul său Telegram.

Potrivit TASS cu referire la corespondentul său, în jurul orei 04:20 s-a auzit o explozie puternică, „apoi s-au mai auzit câteva pop-uri”.

Partea ucraineană nu a comentat încă această afirmație, BBC nu o poate verifica cu promptitudine. Anterior, reprezentanții Crimeei anexate au raportat în mod repetat atacuri cu drone.


UPDATE 08:55. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, consideră că progresul în stabilirea unei zone de protecție pentru centrala nucleară Zaporojie este prea lent, relatează CNN.

Vorbind vineri la un eveniment găzduit de Carnegie Endowment la Washington, Grossi a spus că este „foarte dezamăgit”.

„Pentru mine, crearea unei zone de protecție în jurul unei centrale nucleare este cel mai evident lucru care poate fi. Cum poți trage la o centrală nucleară, pentru numele lui Dumnezeu?”, CNN îl citează.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află sub controlul Rusiei încă de la începutul războiului, deși este încă ocupată în principal de specialiști ucraineni. Armata rusă și autoritățile de ocupație din regiunea Zaporojie au susținut în repetate rânduri că armata ucraineană atacă stația. Ucraina a făcut contra-acuzații și a anunțat, de asemenea, presiuni și persecuții asupra angajaților centralei nucleare.

Grossi a inspectat centrala nucleară Zaporojie la începutul lunii septembrie, doi angajați AIEA au rămas acolo pentru a monitoriza situația. În urmă cu două săptămâni, Grossi spunea că, în cursul consultărilor cu Rusia și Ucraina, a reușit să „se apropie” de stabilirea unei zone de protecție.


UPDATE 08:20. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei ValerI Zalujni a spus că armata rusă nu poate reuși pe câmpul de luptă, în ciuda măsurilor luate, inclusiv a mobilizării.

„În ciuda avantajului absolut de foc, a unei creșteri a numărului de trupe și, în consecință, a atacurilor din cauza celor mobilizați, inamicul nu are succes”, a spus el într-o conversație cu șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, rezultă dintr-un mesaj pe canalul de telegram al lui Zalujni.

Zalujni l-a informat pe Milley despre sarcinile cheie asupra cărora se concentrează armata ucraineană, scrie Ukrainska Pravda. Printre acestea se numără eliberarea teritoriilor ocupate și prevenirea captării altora noi, precum și asigurarea infrastructurii critice cu sisteme de apărare aeriană.


UPDATE 07:00. Cele mai importante evenimente de vineri, 28 octombrie:

- Statele Unite au oferit Ucrainei un pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari care include HIMARS și muniție de artilerie și 125 de vehicule blindate Humvee;

- Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a raportat despre implementarea cu succes a „mobilizării parţiale”. Potrivit acestuia, au fost chemați 300.000 de cetățeni, dintre care 82.000 au fost deja trimiși în Ucraina. În același timp, nu există un decret al lui Putin de finalizare a mobilizării;

- Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că Rusia dorește să creeze o zonă de excludere în teritoriile ocupate prin distrugerea sistemului de sănătate din regiunea Herson, eliminarea echipamentelor și ambulanțele și forțând medicii să părăsească regiunea;

- Experții AIEA vor efectua o inspecție la două instalații nucleare din Ucraina după o solicitare corespunzătoare din partea Kievului și declarații nefondate ale Rusiei conform cărora autoritățile ucrainene dezvoltă o „bombă murdară” și sunt gata să o folosească;

- Președintele german Frank-Walter Steinmeier a spus că Putin a distrus securitatea europeană și poartă un război brutal de cucerire, așa că Germania va sprijini Ucraina cât va fi nevoie;

- Canada a decis să emită obligațiuni pentru a sprijini financiar Ucraina și a adăugat pe lista de sancțiuni o serie de persoane și entități asociate cu regimul Putin.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie și 28 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media