Sergiu Litvinenco, după ce Dumitru Robu nu a obținut nicio funcție în organele procuraturii: „A fost un vot în CSP urmare a căruia nu s-a reușit adunarea unei majorități”

2 noiembrie 2022, 08:12 Justiție 296
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că regretă faptul că în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) nu s-au adunat suficiente voturi pentru a fi promovat fostul procuror general interimar Dumitru Robu în una dintre funcțiile la care a aspirat acesta în cadrul Procuraturii Generale (PG) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„A fost un vot în Consiliul Superior al Procurorilor urmare a căruia nu s-a reușit adunarea unei majorități. Eu personal regret că s-a întâmplat așa, deoarece cred ca domnul Robu, în calitatea sa de procuror general interimar, a asigurat progrese pe mai multe dosare de mare corupție. A schimbat în bine lucrurile”, a declarat într-un comentariu Sergiu Litvinenco pentru Replica Media.

Ministrul Justiției a subliniat că, în continuare, consideră că Dumitru Robu trebuie să dețină o funcție importantă de conducere în organele procuraturii.

„Sper că persoanele care au atribuții în numirea în funcție a conducătorilor din organele procuraturii vor ține cont de competențele și rezultatele acestuia”, a conchis Litvinenco.


Amintim că fostul procuror general interimar Dumitru Robu, respins de Consiliul Superior al Procurorilor atât la funcția de procuror-șef adjunct la PG, cât și la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, susține decizia plenului CSP a fost una „previzibilă”.

Amintim că, după tentativa eșuată de a fi numit procuror general adjunct la Procuratura Generală, Dumitru Robu a pierdut și șansa de a fi numit șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Consiliul Superior al Procurorilor a respins în ședința de astăzi candidatura acestuia ce a fost înaintată de procurorul general interimar Ion Munteanu.

Mandatul procurorului general interimar Dumitru Robu a expirat miercuri, 5 octombrie 2022 - exact la un an atunci când CSP la desemnat pe Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, iar la câteva ore președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire al acestuia.

În tot acest an de procuror-șef interimar, Dumitru Robu s-a prezentat de mai multe ori în plenul Parlamentului pentru a solicita ridicarea imunității a deputaților Ilan Șor, Marina Tauber și a socialistului Radu Mudreac. De asemenea, Robu a emis solicitări către Consiliul Superior al Magistraturii privind pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința mai multor judecători, majoritatea fiind bănuiți de îmbogățire ilicită. Totuși, niciun dosar nu a avut o finalitate.

Dumitru Robu a mai exercitat interimatul funcției de procuror general. Acum doi ani, candidatura lui Robu la funcţia de procuror general interimar a fost înaintată către Parlament, cu voturile deputaţilor din alianţa de atunci PSRM - ACUM, precum şi a opoziţiei democrate. Dumitru Robu a devenit cunoscut publicului după ce s-a aflat că gestionează dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care sunt vizaţi fostul primar Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media