Gheorghe Cavcaliuc confirmă că se află la Londra: „Aici îmi desfășor, la moment, activitatea profesională”

6 august 2021, 20:11 Politică 19845
Gheorghe Cavcalic.  Sursa: Partidul PACE

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a plasat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care recunoaște că se află în Marea Britanie, după ce a fost surprins pe străzile din Londra de către un moldovean stabilit în Regatul Unit.

„Da, confirm că sunt în Londra, aici îmi desfășor la moment activitatea profesională în compania internațională unde activez de peste 2 ani. Despre acest lucru am informat oficial organele din Republica Moldova. Am planificate mai multe deplasări legate de activitatea profesională și în alte țări ale lumii și, despre acest lucru, am informat anterior. Rog, să-mi fie respectat dreptul la viața privată și prezumția nevinovăției lăsând la o parte jocurile politice și insinuările”, se arată în mesajul lui Gheorghe Cavcaliuc.


Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare în dosarul „verde de briliant”, a fost surprins plimbându-se prin Londra, scrie jurnal.md. Acesta a fost filmat de un moldovean stabilit acolo, care ne-a trimis imaginile.

Procuratura raionului Sîngerei a dispus anunțarea lui Gheorghe Cavcaliuc în căutare.

Potrivit liderului PACE, „dosarul verde de briliat” este unul instrumentat la comandă și ar avea intenția să distragă de la problemele grave care sunt în organele procuraturii. Totodată, acesta menționează că a cerut recuzarea procurorilor „cu care este în conflict de interese și care nu-i garantează un proces echitabil”.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo îl contrazice pe liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc și susține că cererea de recuzare a procurorilor pe cazul dosarului „verde de briliant” este una neîntemeiată. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Procuratura raionului Sîngerei a decis disjungerea și trimiterea în judecată a cauzei penale în care patru membri ai partidului Partidul Acasă Construim Europa sunt acuzați de „huliganism comis de două sau mai multe persoane”. De asemenea, urmare a eschivării președintelui respectivei formațiuni, Gheorghe Cavcalic, de la organul de urmărire penală, Procuratura raionului Sîngerei a dispus anunțarea acestuia în căutare.

Potrivit Procuraturii Generale, după refuzul repetat al învinuitului Gheorghe Cavcaliuc de a se prezenta benevol la o citare legală, vineri, prin ordonanța procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Sîngerei, a fost dispusă reținerea acestuia pentru prezentarea învinuirii.

Potrivit materialelor, pe 9 iulie curent, acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova, eschivându-se de la organul de urmărire penală, motiv pentru care procurorii au dispus anunțarea acestuia în căutare.

El este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii.

Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media