LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 174. Secretarul general al ONU se va întâlni cu Zelenskiy și Erdogan la Lviv; Zelenskiy, discuție telefonică că președintele francez Emmanuel Macron

16 august 2022, 07:33 Ucraina 374
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina intră în cea de-a 174-a zi de rezistență în fața armatei rusești, urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainean pe data de 24 februarie, prin ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a denazifica și demilitariza statul vecin. De la începutul războiului, 5.500 de civili au murit în Ucraina, a informat ONU.

„Orice incident de radiații la CNE Zaporojie ar putea fi o lovitură pentru țările UE, Turcia, Georgia și țările din regiuni mai îndepărtate”, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în tradiționalul său discurs de seară din ziua precedentă. Luni, s-au semnalat din nou bombardamente în apropierea gării și în orașul Energodar. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de atac.

Trupele ruse au efectuat de 73 de ori mai multe lovituri asupra țintelor civile din Ucraina decât asupra celor militare, a declarat Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial.

Curtea autoproclamatei Republici Populare Donețk a început să analizeze cazurile a cinci străini care au luptat de partea Ucrainei și au fost capturați de separatiștii pro-ruși. Ei riscă pedeapsa cu moartea.

UPDATE 21:20. S-a decis eliminarea aproape a tuturor scriitorilor ruși din programa școlară din Ucraina, o excepție, în special, va fi făcută pentru povestea lui Nikolai Gogol și Mihail Bulgakov „Inimă de câine”, a spus Ministerul Educației din Ucraina.

În locul lui Gogol, la alegerea profesorului, poate fi studiată opera scriitorului și publicistului Vladimir Korolenko. Lucrarea lui Bulgakov este, de asemenea, opțională - va fi studiată „la alegerea studenților și a profesorilor”, a spus departamentul.

Ministerul Educației ucrainean a explicat că acești scriitori rămân în programa școlară deoarece „viața și munca lor erau strâns legate de Ucraina”.

Romanul „12 scaune” de Ilia Ilf și Evgheni Petrov și „Babi Yar” de Anatoly Kuznetsov vor rămâne și ele pe listă pentru lecturi suplimentare.

„S-a considerat, de asemenea, oportun să se abandoneze studiul lucrărilor scriitorului tătar din Crimeea Tahir Khalilov”, se spune în declarație.


UPDATE 20:00. Administrația secretarului general al ONU, António Guterres, a declarat că intenționează să viziteze joi Lviv pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

„Secretarul general va vizita joi Lviv, la invitația președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy pentru a participa la o întâlnire trilaterală, la care va participa și președintele turc Recep Tayyip Erdogan”, a declarat Stefan Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General.

După întâlnire, Guterres va vizita Odesa, unul dintre porturile de unde pleacă navele cu cereale ucrainene în temeiul acordului ONU cu Ucraina și Rusia. Turcia a acționat ca mediator în semnarea acestor acorduri.

După Odesa, Guterres va călători la Istanbul, unde va vizita Centrul Comun de Coordonare.


UPDATE 19:07. Președintele francez Emmanuel Macron, într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky, a cerut retragerea trupelor ruse din centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a informat Agence France-Presse.

Macron a subliniat că prezența armatei ruse la centralele nucleare prezintă un risc de securitate.

„Macron și-a subliniat îngrijorarea cu privire la acțiunile forțelor armate ruse în contextul războiului și al securității instalațiilor nucleare ucrainene și a cerut retragerea forțelor ruse”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

Macron a cerut, de asemenea, trimiterea rapidă a unei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară a ONU în Ucraina.

Biroul lui Zelenskiy a declarat mai devreme că președinții „au discutat despre asistența macrofinanciară sporită pentru Ucraina și provocările în domeniul securității alimentare”.


UPDATE 18:30. Un alt atac pe teritoriul ocupat de ruși. Se pare că persoane neidentificate au aruncat în aer o cale ferată în regiunea Kursk.

Calea ferată era folosită doar pentru trenurile de marfă.


UPDATE 17:50. Un Tribunal din Moscova a amendat Twitch pentru că a publicat un videoclip despre Bucha.

Potrivit TASS, platforma de streaming a fost amendată cu 2 milioane de ruble pentru că a refuzat să elimine fluxul, care a fost găzduit de un rezident al Ucrainei din oraș. În Rusia, acest videoclip este recunoscut ca informații interzise.

Pedeapsa a fost impusă de judecătorul Timur Vakhrameev, care cu puțin timp înainte a amendat Telegram cu 4 milioane de ruble pentru că a refuzat să elimine botul cu datele armatei ruse care participa la operațiunea specială.


UPDATE 17:17. Grupurile de sabotaj ucraineni au aruncat în aer șase linii electrice de înaltă tensiune în august, ceea ce a afectat funcționarea centralei nucleare de la Kursk, potrivit FSB-ului rus.

„Pe 4, 9 și 12 august 2022, în districtul Kurchatov din regiunea Kursk, grupuri de sabotaj ucraineni au aruncat în aer șase turnuri de linii electrice de înaltă tensiune (110, 330 și 750 kV), prin care CNE Kursk furnizează energie electrică. industrie, transport, susținere a vieții, infrastructură socială și a populației, atât în ​​regiune, cât și în regiunile învecinate ale țării”, a precizat Centrul de Relații Publice al serviciilor speciale.

Potrivit FSB, „acțiunile sabotorilor au dus la o întrerupere a procesului tehnologic de funcționare a centralei nucleare”.

Partea ucraineană nu a comentat încă declarația FSB.


UPDATE 16:35. Producătorul elvețian de ciocolată Lindt & Spruengli (LISN.S) a decis să părăsească piața rusă din cauza invaziei în Ucraina.


Potrivit unei declarații a companiei, citate de Reuters, în martie, compania cunoscută pentru bilele de ciocolată Lindor și iepurașii de Paște din folie aurie a decis să-și închidă magazinele și să suspende temporar livrările în Rusia.

„În urma anunțului din 9 martie 2022, Grupul Lindt & Spruengli a decis să părăsească piața rusă”, a anunțat compania într-un comunicat publicat marți.


UPDATE 16:10. Evacuarea obligatorie: 6.158 de persoane au fost evacuate din regiunea Donețk, inclusiv 1.370 de copii, a declarat marți șeful adjunct al Biroului Preşedintelui Kiril Timoşenko, într-un brefing.

Timoșenko a adăugat că 5.266 de persoane au fost evacuate pe calea ferată, dintre care 317 erau persoane cu mobilitate redusă, persoane cu dizabilități și 749 de copii. Oficialul a mai spus că pentru persoanele strămutate în interior și pentru rezidenții locali care și-au pierdut casele din cauza ostilităților, au fost deja construite 20 de tabere modulare pentru 453 de case, care sunt situate în regiunile Zaporojie, Kiev, Lviv, Cernăuți și Cernihiv.


UPDATE 15:40. Comandamentul Global Strike al Forțelor Aeriene ale SUA (AFGSC) a lansat astăzi racheta balistică intercontinentală Minuteman III de la baza forțelor spațiale americane Vandenberg din California.

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului SUA, a fost o lansare de test care face parte din „activitățile periodice de rutină menite să demonstreze că descurajarea nucleară a Statelor Unite este sigură, fiabilă și eficientă pentru a oferi încredere în letalitatea și eficacitatea descurajării nucleare a țării”.

„Astfel de teste au mai avut loc de peste 300 de ori până acum, iar testul actual nu are legătură cu evenimentele mondiale actuale”, spun oficialii americani.

În același comunicat se remarcă faptul că lansarea a fost efectuată la 10:49 ora Chișinăului, marți, 16 august. Racheta a zburat aproximativ 6 760 de kilometri până la locul de testare de pe atolul Kwajalein din Insulele Marshall din Oceanul Pacific. La bordul rachetei nu au fost focoase.


UPDATE 15:20. Mai multe explozii au avut loc astăzi pe teritoriul unei baze aeriene militare din satul Gvardeiskoe din regiunea Simferopol din Crimeea ocupată.

Baza militară se află la aproximativ 93 de kilometri de depozitul de muniții care a fost avariat marți dimineață în apropierea orașului Djankoi, în nordul Crimeei.

Potrivit martorilor oculari, în direcția aerodromului militar au apărut nori negri de fum negru. O sursă anonimă a declarat pentru Kommersant că armata și agențiile de aplicare a legii din Rusia verifică versiunea cu un atac cu dronă asupra unui depozit de muniții.

Incidentul nu a fost confirmat deocamdată oficial.


UPDATE 15:05. Ucraina a primit de la Statele Unite arme pe care înainte de începerea invaziei ruse a țării nici nu le-a putut achiziționa, a declarat președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy într-un interviu pentru The Washington Post.

„Astăzi, nu pot decât să fiu recunoscător Statelor Unite pentru ceea ce avem. Dar trebuie să înțelegeți clar că întotdeauna am avut arme din epoca sovietică. Nu am avut niciodată arme NATO. Minimul pe care îl avem din 2014 este, după părerea mea, insuficient. Forțe serioase de care avem nevoie, precum HIMARS, pe care îl vedem acum, sau artileria de 155 de milimetri - nu mai vorbesc de tancuri și avioane - nu le aveam și nu aveam cum să le cumpărăm. Singurul lucru asupra căruia (mai devreme - n.red.) am convenit sunt dronele militare, Bayraktar, etc. Cu toate acestea, cu tot respectul, nu puteți duce război împotriva dronelor”, a spus el.

Liderul de la Kiev a adăugat că încă de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, a cerut doar închiderea cerului deasupra Ucrainei, pentru că dacă cerul ar fi fost închis, în țară nu ar fi fost omorâți atâția oameni.


UPDATE 14:30. Două explozii au fost înregistrate astăzi în regiunea Jitomir, în urma unui atac cu rachete lansat de forțe ruse, a anunțat Vitalii Buneciko, șeful OVA Jitomir.

În zonă, de la ora 12:58, răsună sirenele de alarmă.

Rachetele cu care rușii au atacat regiunea Jitomir, conform informațiilor preliminare, au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, a spus ulterior Vitalii Buneciko.


UPDATE 14:05. Rusia invocă un sabotaj la depozitul militar de la Djankoe.

„În dimineața zilei de 16 august, în urma unui sabotaj, un depozit militar din apropierea satului Djankoe a fost avariat”, informează Ministerul rus al Apărării, cu mențiunea că nicio persoană nu a avut de suferit, transmite Ria.ru.

„Se iau măsurile necesare pentru eliminarea consecințelor sabotajului”, a adăugat Ministerul Apărării.

Cu toate acestea, se menționează în același comunicat, au fost afectate instalațiile civile: linii electrice, centrale electrice, șine de cale ferată și clădiri rezidențiale.


UPDATE 13:50. Ucraina nu a confirmat sau infirmat oficial responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea, însă consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a scris pe Twitter, după exploziile de astăzi, că există un „risc mare de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de ruși.


UPDATE 13:30. Cadavrele altor 19 militari ucraineni morți au fost aduse în Ucraina, în urma unui schimb cu Federația Rusă, anunță ministerul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar.

„A fost efectuată o altă operațiune de transfer a trupurilor soldaților căzuți. Ucraina a returnat cadavrele altor 19 dintre apărătorii săi”, se arată în comunicat.


UPDATE 13:15. Un agent FSB care „corecta” loviturile cu rachete în orașul Zaporojie în schimbul unei „poziții de conducere” în administrația orașului în cazul în care acesta va fi ocupat, a fost reținut de agenții SBU în regiunea Rivne.

„Contrainformațiile Serviciului de Securitate a desfășurat o operațiune specială în mai multe etape pentru a dezvălui și reține un agent FSB care recunoaște locațiile și deplasarea unităților Forțelor de Apărare ucrainene în apropierea frontului de sud. El a colectat, de asemenea, informații despre rezultatele bombardamentelor inamice asupra infrastructurii civile și critice din Zaporojie. În cazul prinderii orașului, agresorii i-au promis susținătorului lor o „funcție de conducere în administrația ocupației”, se arată în raport.

SBU a stabilit că bărbatul a fost recrutat de un ofițer de cadre al serviciului 5 FSB pentru activități de recunoaștere și subversive în teritoriile de primă linie ale regiunii. În primul rând, serviciul special rus s-a interesat de informații despre locația Forțelor Armate ale Ucrainei, numărul personalului și echipamentul acestora. „Agentul” a folosit un canal Telegram anonim creat special pentru a transmite informații. În rapoartele sale, individul a descris observațiile sale, însoțindu-le cu fotografiile a obiectelor, iar trupele ruse au folosit informațiile primite de la acesta pentru a corecta loviturile de foc asupra Zaporojie și pentru sabotaj.UPDATE 12:50. Forțele Armate ale Ucrainei vor continua operațiunea „demilitarizare” până la eliberarea completă a teritoriilor ucrainene, a declarat marți Andrii Ermak, șeful biroului președintelui ucrainean.

„Operațiunea de demilitarizare în stilul de înaltă precizie al Forțelor Armate ale Ucrainei va continua până la dezocuparea completă a teritoriilor ucrainene. Soldații noștri sunt cei mai buni sponsori ai bunei noastre dispoziții. Crimeea este Ucraina”, a scris Ermak pe Telegram.


UPDATE 12:35. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că „operaţiunea specială” a spulberat mitul unei „super-arme” furnizate Ucrainei de către Occident. Oficialul rus spune că aprovizionarea Ucrainei cu arme nu a afectat situația, deoarece acestea sunt „tocate în lupte”.

„Inițial, a fost vorba despre furnizarea de sisteme antitanc Javelin, niște drone inedite. Recent, sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS și obuzierele cu rază lungă de acțiune au fost ridicate la rang de superarme - cu toate acestea, aceste arme sunt tocate în lupte, nu au avut un impact semnificativ asupra situației, a spus Șoigu la o conferință de securitate, transmite TASS.


UPDATE 12:10. Situația din Energodarul capturat temporar este critică. Autoritățile ucrainene ajustează planul de evacuare din oraș și zona de risc de contaminare cu radiații, ținând cont de situația militară, a declarat Oleksandr Staruh, președintele OVA Zaporojie, transmite Ukrinform.

„Situația este periculoasă și nu numai pentru regiunea Zaporojie. Dacă să vorbim despre zona de evacuare obligatorie pe o rază de 50 km, în eventualitatea unui accident la centrala nucleară, atunci va trebui să evacuăm mai mult de 200 de mii de oameni din regiunea noastră și 200 de mii în regiunea Dnipropetrovsk. Vorbim despre orașele Nikopol, Marganets, Energodar, Vasilivka, Dneprorudnoe și altele”, a spus el.

Staruh a menționat că problema este că este foarte dificil să se pună în aplicare pe deplin măsurile de protecție civilă pentru populație, deoarece o parte din teritoriu este controlată de forțele ruse.

Între timp, autoritățile ucrainene au creat structuri de conducere corespunzătoare și au început să ajusteze planul de evacuare Energodar din zona de risc de poluare cu radiații.

În ceea ce privește starea de radiație la centralele nucleare, aceasta este stabilă. Indicatorii nu depășesc norma. Dar totul se poate schimba în orice moment din cauza activităților nesimțite ale agresorului, notează oficialul.


UPDATE 11:55. Armata rusă a bombardat 13 localități în regiunea Donețk pe parcursul zilei de 15 august, atacuri care s-au soldat cu morți și răniți, raportează poliția regională Donețk.

„În ziua trecută poliția a înregistrat 28 de bombardamente. Ocupanții au tras cu focuri de artilerie și au lansat rachete și lovituri aeriene”, se arată în raport.

Avdiivka, Pivdenne, Nikolaivka, Zalijne, Pervomaisk, Chasov Yar, Drujba, Kalinovo, Slaviansk, Velika Novosilka, Bahmut, Iasnogorka și Kurahovo au fost toate bombardate masiv.

În regiunea Donețk, trupele rusești au folosit artilerie, mortare, tancuri, rachete Grad și Uragan MLRS, și au lansat un atac aerian folosind rachete aeriene nedirijate, citează Ukrinform.


UPDATE 11:30. Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, a declarat marți ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu,în timpul unui discurs la conferința internațională de securitate de la Moscova, relatează Reuters.

Shoigu a mai afirmat că operațiunile militare ucrainene sunt planificate de Statele Unite și Marea Britanie și că NATO și-a mărit „de mai multe ori” desfășurarea de trupe în Europa Centrală și de Est.


UPDATE 10:50. Serviciul britanic de iNformații: Flota rusă din Marea Neagră se chinuie să „exercite un control eficient al mării.”

Principalele teze din raportul de dimineață al Ministerului Britanic al Apărării:

- Navele de suprafață ale Flotei ruse de la Marea Neagră continuă să adopte o „poziție extrem de defensivă”, cu patrule limitate, în general, la apele aflate în vizorul coastei Crimeei. Acest lucru contrastează cu creșterea activității navale rusești în alte mări, așa cum este tipic pentru această perioadă a anului.

- Flota Mării Negre continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar în prezent se luptă să exercite un control eficient al mării. A pierdut nava amiral MOSKVA, o parte semnificativă din avioanele de luptă ale aviației navale și controlul asupra Insulei Șerpilor.

- Eficacitatea limitată în prezent a Flotei Negre subminează strategia generală de invazie a Rusiei, în parte pentru că amenințarea de pe mare la adresa Odesei a fost acum în mare măsură neutralizată. Aceasta înseamnă că Ucraina poate deturna resurse pentru a presa forțele terestre rusești în altă parte.


UPDATE 10:30. Doi civili au fost răniți din cauza unor bombardamente rusești în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regiunii Valentin Reznicenko. Oficialul spune că atacurile, care s-au produs în noaptea de 16 august, au vizat raioanele Nikopol și Krivoi Rog și au rănit două femei.

Câteva locuințe private, vehicule și un depozit de cereale au fost avariate în urma atacului, a scris Reznicenko pe canalul său de Telegram.


UPDATE 10:10. În același timp, pretinsul guvernator al Crimeei, Aksenov, spune că aproximativ 2 mii de oameni au fost evacuați din satele Azovskoe și Maiskoe. Localnicii au fost plasați temporar în școli din satele Kondratievo, Tabacinoe și Pobednoe.


UPDATE 09:50. Ministerul rus al Apărării susține că pe teritoriul unității militare din zona Maiskoe unde se păstrează temporar muniții, a avut loc un incendiu în dimineața de 16 august, ora 06:15. În urma incendiului ar fi avut loc detonarea munițiilor, dar nimeni nu a avut de suferit, transmite TASS.

Acum, se încearcă stingerea incendiului și stabilirea cauzei producerii acestora.


UPDATE 09:40. Cinci europeni sunt judecați pentru acuzații de mercenariat în Donețk, Ucraina, controlată de separatiști. Mathias Gustafsson din Suedia, Vjekoslav Prebeg din Croația și britanicii John Harding, Andrew Hill și Dylan Healy au pledat nevinovați la acuzațiile de a fi mercenari și de „a fi fost antrenați pentru a prelua puterea prin forță”, potrivit presei ruse.

Aceștia ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea în conformitate cu legile autoproclamatei și nerecunoscutei Republici Populare Donețk, scrie The Guardian.


UPDATE 09:25. Armata britanică instruiește 10.000 de soldați ucraineni în domeniul artileriei, al primului ajutor pe câmpul de luptă și al războiului urban. Scopul instructorilor britanici este de a transforma recruții nepregătiți în soldați gata de luptă în câteva săptămâni.

Primul lot a sosit luna trecută și a fost deja trimis înapoi pentru a suplini unitățile ucrainene epuizate. Canada, Țările de Jos, Noua Zeelandă și națiunile nordice au trimis, de asemenea, instructori.


UPDATE 09:00. Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept „zadarnice” încercările de a anula cultura rusă și Rusia însăși, într-un discurs video ținut la festivalul Tavrida.ART, care a avut loc luni în Crimeea, relatează CNN.

„Este pur și simplu o prostie. Iar cei care gândesc altfel, din păcate pentru ei, nu au învățat lecțiile istoriei”, a adăugat liderul de la Kremlin. Putin a remarcat că în acest an echipa festivalului include și persoane din „teritoriile eliberate” – din „Republicile Populare” Donețk și Luhansk.

„Astăzi, sunteți împreună, gata să vă uniți eforturile pentru a atinge obiective comune, iar acest lucru înseamnă că știți că pentru a fi puternici, trebuie să fiți împreună. Întreaga istorie bogată și milenară a Rusiei ne învață acest lucru”, a mai spus el. Putin le-a mulțumit, pentru sprijinul lor, „eroilor ruși” – voluntarii și luptătorii din Donbas.

„Știm că toate dificultățile și încercările sunt un moment de noi oportunități și vorbim adesea despre asta. Este un moment în care trebuie să fii îndrăzneț, este adevărat, iar dumneavoastră sunteți exact așa”, a mai afirmat liderul rus.


UPDATE 08:45. În dimineața zilei de 16 august, câteva explozii au răsunat în regiunea Djankoi din Crimeea anexată ilegal de Federația Rusă. Așa-zisul șef al administrației ocupaționale din Crimeea, Serghei Aksionov, a plecat la fața locului, scrie hromadske.ua.

Acest lucru este raportat și pe canalele Telegram pro-ruse.

Pe rețelele de socializare se vehiculează informația că o substație electrică este în flăcări în satul Maisky, lângă Djankoi.

„Șeful” Crimeei ocupate a declarat că s-a deplasat la fața locului, la Maisky.

Cauzele incidentului sunt investigate. Detaliile nu sunt încă cunoscute.

Partea ucraineană nu a comentat încă despre exploziile din peninsulă.


UPDATE 08:40. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington, în direcția sud, trupele ruse nu au efectuat atacuri la sol, ci au continuat bombardarea de-a lungul întregii linii sudice a frontului. Armata ucraineană a distrus depozitele rusești de muniție în Blagodatovka și Novopetrivka. Și rușii au aruncat în aer podul feroviar de la periferia de sud-vest a Melitopolului (acest lucru s-a întâmplat pe 13 august, mesajul primarului orașului, Ivan Fedorov, situat în teritoriul neocupat).

Miliția „Republicii Populare Luhansk” au înregistrat un videoclip în care se plâng de lupte grele și refuză să lupte pentru „DNR”, susținând că treaba lor este făcută, întrucât întregul teritoriu al „republicii” lor a fost „recucerit”. ISW nu confirmă autenticitatea acestui videoclip, dar aceasta nu este prima dovadă a moralului scăzut din partea formațiunilor „LNR” pe care Rusia încearcă să le înroleze în continuarea luptei în alte părți ale Ucrainei.

„Fontanka” a scris despre modul în care oficialii din Sankt Petersburg au negat că au trimis „convocații” pentru război. În realitate, acestea erau invitații de a se prezenta la biroul de înmatriculare și înrolare militară pentru „clarificarea datelor” cu posibilitatea de a semna voluntar un contract de serviciu militar, dar în exterior arătau ca niște citații înmânate în caz de conscripție.

ISW acordă o atenție deosebită comentariilor din acest articol, unde cititorii demonstrează cunoașterea drepturilor lor și dorința de a evita proiectul prin toate mijloacele. Potrivit experților institutului, acest lucru indică faptul că, dacă Kremlinul va anunța mobilizarea, aceasta nu va fi populară în societatea rusă.


UPDATE 08:05. Nava Brave Commander cu o încărcătură de cereale ca ajutor umanitar pentru Cornul Africii a părăsit portul Pivdenny (Sud), relatează Reuters citând date de la Refinitiv Eikon.

Nava este închiriată de ONU. Deși țările africane sunt cele mai afectate de blocada porturilor ucrainene, aceasta este prima navă care se îndreaptă direct în această regiune de la lansarea mecanismului de export de cereale din Odesa și porturile învecinate.

Anterior, s-a raportat că Brave Commander se află în Djibouti, iar marfa ar trebui să fie livrată în Etiopia vecină (care nu are acces la mare).


UPDATE 07:32. Primarul de Harkiv, Igor Terehov, a scris pe canalul său Telegram că în noaptea de 15 august, la ora locală 02:15, cinci din nouă cartiere ale celui de-al doilea cel mai populat oraș al Ucrainei au fost trase cu rachete.

„Anterior, Shevchenkovsky și Kiev (de fapt, chiar centrul orașului), districtele Saltovsky, Industrial și Kholodnogorsky”, a precizat Terehov.

El nu a menționat tipul de rachete, dar a spus că până acum nu sunt raportate victime.

Filmări cu explozii puternice au apărut anterior în spațiul online, dar imposibil să se verifice în detaliu informațiile despre bombardamente din surse independente.


UPDATE 07:23. O vizită a unei delegații a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară de la Zaporojie prin Kiev și apoi peste linia de contact ar fi foarte periculoasă, a declarat Igor Vișnevețki, director adjunct al departamentului de neproliferare și control al armelor al Ministerului rus de Externe.

„Peste linia frontului este un risc uriaș, având în vedere că forțele armate ucrainene sunt formațiuni armate eterogene. Acești oameni vor fi gata să comită orice provocare", a declarat Vișnevețki, citat de agenția de presă oficială rusă TASS.

Diplomatul a comentat astfel declarația reprezentantului secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, că ONU ar putea ajuta la organizarea unei astfel de vizite.

„În acest caz, orice s-ar putea întâmpla dacă delegația AIEA ar trece peste linia frontului”, a adăugat Vișnevețki.

„În acest caz, noi, partea rusă, nu le putem asigura în niciun fel siguranța”, a adăugat el.


UPDATE 07.00. „Orice incident de radiații la CNE Zaporojie ar putea fi o lovitură pentru țările UE, Turcia, Georgia și țările din regiuni mai îndepărtate”, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în tradiționalul său discurs de seară din ziua precedentă. Luni, s-au semnalat din nou bombardamente în apropierea gării și în orașul Energodar. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de atac.

„Totul depinde doar de direcția și puterea vântului. Dacă se produce o catastrofă din cauza acțiunilor Rusiei, consecințele îi pot afecta pe cei care încă tac”, a spus președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, șantajul nuclear rusesc este discutat în toată lumea și există o declarație a miniștrilor de externe G7 că înțeleg clar că Rusia este responsabilă pentru această criză nucleară.

„Dar trebuie să trecem de la discuții și apeluri pentru noi sancțiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom și a întregii industriei nucleare a statului terorist”, a spus liderul de la Kiev.

Potrivit lui Zelenskiy, forțele ruse trebuie să părăsească imediat stația și zonele învecinate.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august și 15 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media