ANRE vine cu precizări legate de noile tarife la gaz aprobate: „Devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022”

18 august 2022, 12:45 Economie 1718
ANRE.  Sursa: anre.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu clarificări în privința mecanismului de stabilire și a corectitudinii prețurilor la gazele naturale, după ce președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” a declarat că Hotărârea agenției din 04 august 2022 nu permite companiei sale să-și onoreze angajamentele contractuale, periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale și va genera formarea unor devieri tarifare de sute de milioane de lei. Într-un comunicat de presă, ANRE a precizat că metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale, menționând că devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022.

Potrivi ANRE, metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale. Astfel, costul gazelor naturale reflectat în calculul ANRE este determinat în strictă conformitate cu cerințele p. 6 și p. 7 ale Metodologiei, care reflectă expres cheltuielile de achiziție a gazelor naturale pentru anul „n”, dar nu pentru perioade de timp de ordinul trimestrelor sau lunilor calendaristice.

S.A. „Moldovagaz” ar trebui să înainteze demersurile de rigoare pentru modificarea cadrului legislativ primar, în special Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale, în cazul în care consideră judicioasă aprobarea prețurilor reglementate în baza fluctuațiilor pe termen scurt a prețurilor de procurare a gazelor naturale, spun reprezentanții ANRE.

Reflectarea în prețul reglementat pentru furnizarea de ultimă opțiune și pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public a prețului mediu ponderat anual la gazele naturale permite nivelarea variațiilor semnificative de preț și totodată reflectă costul total anual al resurselor energetice procurate de furnizor, asigurând viabilitatea financiară a acestuia.

„Oricum, este importantă o prognoză calitativă încă de la începutul anului de gestiune, a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale. În structura prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate pe parcursul anului 2022, ANRE a acceptat de fiecare dată în totalitate valorile prognozate a prețului mediu anual de procurare solicitate și prezentate de S.A. Moldovagaz”, explică ANRE.

Totodată, adresarea S.A. „Moldovagaz” către ANRE, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 4 august 2022, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022. În conformitate cu prevederile pct. 6 din Metodologia tarifară, componenta de corectare a venitului reglementat reprezintă valoarea rezultată din diferența dintre venitul reglementat actualizat pentru anul precedent și cel efectiv înregistrat în aceeași perioadă. Prin urmare, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022, spun cei de la ANRE.

În acest context, ANRE a sugerat principalului furnizor de gaz din R. Moldova să participe mai activ la elaborarea modificărilor metodologiei de formare a prețurilor pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale.

„Având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiilor majore a prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), ANRE conștientizează că S.A. „Moldovagaz” se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt.

„Sugerăm furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma ANRE în scopul elaborării modificărilor metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale Or, conform procedurilor legale stabilite pentru modificarea actelor normative, dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media.”, au transmis reprezentanții Agenției de reglementare.

Amintim că șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat anterior că Hotărârea ANRE din 04 august 2022 nu permite „Moldovagaz” să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.

El a explicat că în perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie - cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.

Ceban a anunțat că va solicita din nou suportul Guvernului în forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat in perioada august-septembrie a anului curent și că s-a adresat către SAP „Gazprom” privind extinderea termenului de achitare a plații pentru luna august curent”.

La 4 august, ANRE a aprobat tarife majorate la gazele naturale. Astfel, potrivit noii de decizii, cetățenii vor scoate din buzunar 21 lei și 29 de bani, fără TVA, sau circa 23 de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media