Gazprom pune condiții: vom livra gaze Europei în schimbul ridicării sancțiunilor

5 august 2022, 15:35 Externe 282
Gazprom.  Sursa: noi.md

Pe 3 august, un reprezentant al Gazprom a refuzat oficial să accepte o turbină Siemens, din Germania, reparată pentru gazoductul Nord Stream 1. El a afirmat că „regimurile de sancțiuni din Canada, UE, Marea Britanie și necorespunderea situației actuale cu obligațiile contractuale actuale din partea Siemens fac imposibilă livrarea motorului la stația de pompare Portovaya (punctul de pornire a Nord Stream 1 n.r.)”, scrie Mold-street.

Poziția Gazprom împiedică trimiterea turbinei situate în Germania pentru gazoductul Nord Stream în Rusia, a recunoscut în aceeași zi Christian Bruch, CEO-ul al companiei germane Siemens Energy.

Declarația a fost făcută în timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz în orașul Mülheim an der Ruhr, unde oficialul a inspectat aceeași turbină.

Această declaraţie riscă să sporească îngrijorarea ţărilor europene, care observă că de fapt Rusia caută pretexte pentru a întârzia preluarea acestei turbine, a cărei lipsă este unul din motivele invocate de Moscova pentru diminuarea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care de o săptămână funcţionează la numai 20% din capacitate.

Turbina fusese trimisă de compania germană Siemens Energy la reparaţii în Canada, dar această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei. Între timp, turbina a fost trimisă în Germania, dar Moscova a susţinut că ea ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi a acuzat astfel compania Siemens de încălcarea contractului.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că turbina „poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună „am nevoie de ea””. „Turbina funcționează”, a spus Scholz, care s-a fotografiat în fața echipamentului.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media