Antony Blinken: „Procesele democratice din R. Moldova și realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă de UE vor fi susținute în continuare de SUA”. Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu secretarul de stat american

20 iulie 2022, 11:38 Politică 126
Natalia Gavrilița și secretarul de stat american, Antony Blinken.  Sursa: gov.md

Procesele democratice din Republica Moldova și realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a țării noastre de Uniunea Europeană vor fi susținute în continuare de Statele Unite ale Americii. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat american, Antony Blinken, la întrevederea cu prim-ministra Natalia Gavrilița.

Totodată, Antony Blinken a menționat că transformările inițiate de Executiv sunt privite cu mult optimism de către Statele Unite ale Americii, menționând că vor rămâne alături de țara noastră și vor oferi suport pentru reformele prioritare.

„Vedem un guvern cu o agendă puternică de consolidare a democrației, combatere a corupției și asigurare a securității energetice - toate domenii pe care Statele Unite le susțin plenar”, a menționat Antony Blinken.

Oficialul american a remarcat suportul pe care l-au demonstrat oamenii și familiile din Moldova pentru refugiații din Ucraina și s-a expus asupra necesității de a susține autoritățile de la Chișinău în gestionarea crizei umanitare și alimentare.

În cadrul întrevederii, premierul moldovean a adus în discuție provocările de natură economică, socială și de securitate cărora le face față Republica Moldova și a enumerat prioritățile actuale majore, în special susținerea oamenilor cu venituri mici și asigurarea securității energetice.

Potrivit comunicatului emis de Executiv, Natalia Gavrilița a mai vorbit despre acțiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiție, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului, dar și despre asistența necesară în implementarea reformelor în domeniile strategice.

„Asigurarea bunăstării cetățenilor și susținerea păturilor vulnerabile este, în prezent, o prioritate pentru Executiv, autoritățile fiind concentrate, totodată, pe gestionarea crizei energetice, asigurarea securității alimentare și reorientarea comerțului.

(...) Muncim pentru a continua procesul de modernizare a țării și pentru a implementa agenda europeană a Republicii Moldova, urmare a deciziei de acordare țării noastre a statutului de candidat de aderare la UE. Acum, avem o responsabilitate și mai mare față de cetățenii noștri care aspiră să facă parte dintr-un spațiu al păcii, stabilității și al familiei statelor UE”, a spus Natalia Gavrilița.

De la 24 februarie, Statele Unite au alocat aproape 75 de milioane de dolari în asistență umanitară și aproape 124 de milioane de dolari în asistență economică și de securitate pentru Moldova.

Secretarul și prim-ministrul au discutat, de asemenea, despre anunțul făcut în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova de la București, la 15 iulie, conform căruia guvernul SUA, în colaborare cu Congresul american, intenționează să programeze o sumă suplimentară de 64,5 milioane de dolari pentru a sprijini rezistența democratică și economică pe termen lung a Moldovei și pentru a ajuta Moldova să-și apere suveranitatea.

În perioada 14-21 iulie 2022, prim-ministra Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde are loc o reuniune a liderilor guvernamentali, oamenilor de afaceri și de știință, care vor pune în discuție unele dintre cele mai complexe schimbări cu care se confruntă omenirea în prezent.

În continuarea vizitei sale la Washington, Natalia Gavrilița se va întâlni cu oficiali americani, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional și ai sectorului privat cu scopul de a promova interesele Republicii Moldova în SUA. Prim-ministra va discuta despre posibilitatea obținerii unui suport bugetar pentru acoperirea cheltuielilor necesare procurării energiei electrice din Ucraina, dar și despre problema creșterii inflației din Republica Moldova.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media