APP a angajat două companii din Marea Britanie și Norvegia care să facă auditul datoriilor Moldovagaz

11 august 2022, 08:54 Societate 340
Moldovagaz.  Sursa: moldovagaz.md

Agenția Proprietății Publice anunță că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance. Potrivit unui comunicat de presă, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance a fost semnat cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie 2022.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat la 10 ianuarie 2022 decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Entitatea principală, supusă auditului este Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”.

La 8 februarie 2022, concernul rus „Gazprom” a venit cu un comunicat în care a anunțat că ar putea să nu accepte auditul Moldovagaz, întrucât partea moldovenească a luat decizia privind auditul „unilateral”.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari invocate de către Gazprom, doar după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Inițial, s-a stabilit ca raportul de audit să fie prezentat până la 30 noiembrie 2022, însă procedura de selectare a auditorului a decurs anevoios.

La începutul lunii aprilie, anul curent, „SA „Moldovagaz” a solicitat companiei „Gazprom” prelungirea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea și semnarea unui acord privind stingerea datoriilor istorice.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media