ULTIMA ORĂ/ Tribunalul de la Stockholm a respins cererea depusă de Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova

3 august 2022, 15:55 Economie 284
Aeroportul Internațional Chisinau.  Sursa: Replica Media

Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins miercuri, 3 august, cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova, și a dispus acordarea sume de 216 678 de euro, drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Sergiu Litvinenco a amintit că prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia i-a solicitat, în principal, Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

În mod alternativ, Komaksavia i-a solicitat Trabunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune.

„Aceste cereri au fost respinse, Tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422,500 mii euro, lăsându-le pe seama Komaksavia. Mulțumesc mult domnului avocat Mihai Buruiană pentru munca depusă și pentru rezultatul obținut.”, a scris ministrul.


Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat în luna august 2013. Acționarul majoritar Komaksavia Airport Invest Ltd, care deține 95% din capitalul „Avia Invest”, a acuzat de mai multe ori autoritățile de la Chișinău de tentative de atac raider.

Iar în luna mai 2020, „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm.

Ulterior, la 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a înaintat SRL „Avia Invest” o notificare, prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, din motivul neonorării de către concesionar a obligației contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție a angajamentelor investiționale.

Mai târziu, SRL „Avia Invest” a venit cu o cerere prealabilă de anulare a notificării de rezoluțiune, cerere respinsă integral de către Agenția Proprietății Publice. Drept urmare, compania a depus o cerere de chemare în judecată în instanța de contencios administrativ, care a fost respinsă drept neîntemeiată la 21 februarie 2022.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media