MAEIE a găzduit consultările publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării R. Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la UE

2 august 2022, 15:12 Politică 57
Consultări MAEIE.  Sursa: MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit consultările publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

La eveniment au participat reprezentanții Centrului de Politici și Reforme, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Fundației Soros Moldova, Institutului pentru Politici și Reforme Europene, precum și autorităților publice implicate în elaborarea proiectului Planului de acțiuni.

În cadrul consultărilor publice, reprezentanții societății civile au adresat întrebări de clarificare pe marginea conținutului proiectului Planului de acțiuni, precum și au formulat recomandări cu privire la completarea sau precizarea acțiunilor propuse. Reprezentanții autorităților publice au oferit clarificări exhaustive cu privire la contextul elaborării și conținutul documentului, se arată în comunicatul MAEIE.

În cadrul consultărilor publice în perioada 20 iulie – 1 august 2022 au fost recepționate 18 seturi de propuneri în scris la proiectul Planului de acțiuni (10 organizații neguvernamentale, 7 persoane fizice, 1 autoritate publică), propunerile respective fiind distribuite pentru examinare instituțiilor publice competente.

Planul de acțiuni vizează nemijlocit implementarea celor 9 condiții formulate în Opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European pe 23 iunie 2022. Domeniile vizate de aceste condiții sunt: justiția, combaterea corupției, combaterea crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și servicii publice de calitate, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale, protejarea drepturilor omului.

În proiectul Planului de acțiuni au fost incluși pașii principali, ce urmează a fi realizați până în vara anului 2023. Documentul a fost elaborat în baza contribuțiilor autorităților naționale relevante și discutat la prima reuniune a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.

La 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media