UPDATE 21:30. Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că livrarea turbinei necesare pentru a menține livrarea de gaze în Europa prin conducta Nord Stream 1 a fost „imposibilă” din cauza sancțiunilor impuse Moscovei.
„Regimurile de sancțiuni din Canada, Uniunea Europeană și Marea Britanie, precum și inconsecvențele din situația actuală privind obligațiile contractuale ale (producătorului de turbine) Siemens fac livrarea imposibilă.
Declarația riscă să crească și mai mult îngrijorarea în țările europene care suspectează că Moscova caută o scuză pentru a întârzia întoarcerea turbinei în Rusia și pentru a reduce în continuare livrările de gaze, relatează AFP.
UPDATE 20:40. Cancelarul german Olaf Scholz s-a deplasat miercuri la Mülheim an der Ruhr (vest), unde este depozitată temporar o turbină reparată a gazoductului Nord Stream 1.
Turbina este blocată în Germania, în urma lucrărilor de întreținere în Canada, într-un impas în creștere, care a dus la scăderea fluxurilor către Europa, cu doar 20% din capacitate. Aflat lângă turbină într-o vizită la fabrica la Siemens Energy din Muelheim an der Ruhr, Scholz a spus că aceasta este pe deplin operațională și că poate fi oricând expediată înapoi în Rusia, cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi.
„Turbina funcționează”, a spus Scholz.
„Este destul de clar și simplu: turbina este acolo și poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună”
UPDATE 19:15. Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.
„Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Rusia doreşte o „soluţie negociată” la conflictul cu Ucraina.„Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată”, a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul Stern, în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova săptămâna trecută.
UPDATE 18:25. SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează AFP.
„Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente”, a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.Biroul de control al averilor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a îngheţat astfel activele lui Andrei Guriev, fondator al companiei de îngrăşăminte Phosagro, ”asociat apropiat” al lui Vladimir Putin şi fost membru al guvernului rus, conform Agerpres.
Oligarhul deţine conacul Witanhurst din Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala Regatului Unit, după castelul Buckingham. El fusese deja sancţionat de Marea Britanie.
Iahtul său, Alfa Nero, cumpărat cu 120 milioane de dolari în 2014 şi care arborează pavilionul Insulelor Cayman, este de asemenea vizat de Trezorerie, care precizează că nava ”şi-ar fi dezactivat aparatul de geolocalizare pentru a evita confiscarea” ei.
Fiul lui Andrei Guriev, care acelaşi nume şi face obiectul sancţiunilor din partea mai multor ţări, este şi el vizat.
Pe lista Trezoreriei figurează de asemenea combinatul metalurgic din Magnitogorsk (MMK), ”unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume” şi ”unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai Rusiei, furnizând o sursă de venituri substanţiale guvernului”, precum şi două filiale şi acţionarul său principal, oligarhul Viktor Raşnikov.
UPDATE 17:46. O persoană a decedat și alte 13 au fost rănite în urma incendiului care a devastat depozitul magazinului online Ozon din Moscova.
Potrivit datelor preliminare ale salvatorilor, din cauza focului extrem de puternic, clădirea și marfa depozitată a fost imposibil de salvat.
Se presupune că incendiul a fost unul intenționat.
Primele estimări arată că pagubele se ridică la suma de 10 miliarde de ruble, la cursul de astăzi asta ar fi cel puțin 16 247 204 de euro.
UPDATE 17:26. În seara zilei de 2 august, Ucraina a doborât șapte rachete rusești cu un cost total de 91 de milioane de dolari. Acest lucru este raportat de Forbes.
Așadar, pe 2 august, rușii au lansat opt rachete de croazieră asupra Ucrainei în direcția regiunilor centrale, sudice și vestice. Șapte dintre ele au fost doborâte de forțele ucrainene de apărare aeriană, dar una a lovit un complex de rachete antiaeriene din regiunea Lviv.
Potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, în toate cazurile rușii au tras rachete strategice de croazieră Kh-101 (Kh-555).
UPDATE 16:40. Formația ucraineană Kalush Orchestra, câștigătoarea concursului Eurovision din acest an, va concerta miercuri la Timișoara, anunță Agenția de presă Rador, citat de g4media.ro.
„În această seară(3 august – n.r.), va fi un program deosebit, vor cânta Fanfara Zece Prăjini și Ovidiu Lipan Țăndărică, va fi și muzică populară, dar va cânta Asamblul Timișul, și nu în ultimul rând Kalush Ochestra din Ucraina care a câștigat Eurovisionul și care pentru este prima oară în România. Este o trupă care face un mix între muzică populară tradițională și elemente moderne și prin asta nu doar este o o punte între trecut și viitor, ci, bineînțeles, are o semnificație foarte mare în acest an, pentru că suntem amenințați în libertatea noastră în Europa și cred că Timișoara este locul potrivit pentru a sărbători valorile noastre, dar pentru a ne și bucura împreună”, a declarat la Radio Timișoara primarul Dominic Fritz.
UPDATE 16:25. Autoritățile britanice au făcut un pas important către alocarea a încă 3 miliarde de lire sterline pentru împrumuturi pentru aprovizionarea cu armament Ucrainei și reconstrucția țării.
Canalul de televiziune britanic Sky News, citat de BBC, a raportat că trezorierul-șef al regatului, Nadeem Zahavi, a susținut acordarea de finanțare pre-export prin intermediul agenției de stat UKEF.
„Consider că este extrem de important să sprijinim în continuare autoritățile ucrainene cu toate mijloacele disponibile. Trebuie să dăm dovadă de încredere în viitorul Ucrainei”, a declarat Zahavi, responsabil de politica bugetară a țării, într-un aviz referitor la propunerea UKEF de a aloca bani.
Cea mai mare parte - 2,3 miliarde de lire sterline - va fi destinată finanțării exporturilor britanice de apărare către Ucraina, împrumuturi pentru restul de 700 de milioane de lire sterline vor fi destinate companiilor britanice pe care Ucraina le va invita să reconstruiască țara după invazia rusă.
UPDATE 16:03. Rusia a anunţat, miercuri, că a distrus un depozit de arme străine care au fost livrate de Varşovia în regiunea Lviv din vestul Ucrainei, o regiune care se învecinează cu Polonia şi care este rareori afectată de atacurile ruse, relatează News.ro.
„Rachete ruse de înaltă precizie” au distrus în apropiere de oraşul Radehiv, în regiunea Lviv, un ”depozit de arme şi muniţii străine care au fost livrate regimului de la Kiev din Polonia”, a precizat armata rusă într-un comunicat.
Armata rusă nu a oferit mai multe dovezi pentru a-şi dovedi afirmaţiile, iar AFP nu a putut verifica aceste declaraţii din surse independente.
UPDATE 14:50. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a ținut un discurs în format online cu studenți din 20 de universități din Australia.
„Mulți australieni trimit ajutor financiar în țara noastră, furnizează medicamente, lucrează ca voluntari în spitale, asigură livrarea ajutorului umanitar și, de asemenea, luptă pe front. I-am îndemnat să susțină în continuare Ucraina, în special în sălile de clasă educaționale, apărând adevărul și dezmințind miturile pe care mașina de propagandă rusă a învățat cu atâta măiestrie să le fabrice”, a scris în mesaj liderul de la Kiev
UPDATE 14:27. Cel mai mare operator european de satelit, francezul Eutelsat, a oprit difuzarea NTV-Mir pe întreg teritoriul european pentru că postul de televiziune rusesc îi numește pe ucraineni naziști.
„Canalul de televiziune prezintă în mod constant nu numai conducerea ucraineană și armata ucraineană, ci mai ales poporul ucrainean ca adepți ai ideologiei nazismului și celui de-al Treilea Reich”, a spus AFP, citat de Francomnadzor.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Eutelsat a întrerupt transmisiile prin satelit ale mai multor canale TV rusești, la cererea UE și a statelor membre individuale. Europenii au în continuare posibilitatea de a le urmări prin sateliții altor operatori non-europeni, dar acoperirea lor este limitată.
UPDATE 13:48. Depozitul magazinului online rus Ozon a luat foc astăzi în Moscova.
Suprafața de ardere reprezintă cel puțin 20 de mii de metri pătrați, transmit autoritățile ruse care luptă cu flăcările.
UPDATE 13:32. „Nava cu 27.000 de tone de porumb va trece în curând Bosfor în drum spre Liban”, a declarat Ministerul turc al Apărării pe Twitter.
UPDATE 12:00. Pentagonul spune că informațiile Rusiei potrivit cărora trupele care au invadat Ucraina ar fi distrus șase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul războiului, sunt false, potrivit Reuters.
„Suntem la curent cu aceste ultime afirmaţii ale ministrului Şoigu care sunt din nou, evident, false", a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
„Ceea ce se întâmplă, totuşi, este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete, deplin confirmate pentru precizia lor, pe care SUA, aliaţii şi partenerii le-au oferit să se apere împotriva invaziei criminale şi brutale a Rusiei”, a adăugat Breasseale.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, că Rusia a distrus mai multe sisteme de rachete HIMARS după ce Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.
UPDATE 11:45. Câteva dintre imagini cu delegația de inspecție la bordul navei de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, în largul coastei din nord-vestul Istanbulului, publicate de The Guardian.
O echipă de oficiali ruși și ucraineni din Turcia inspectează primul transport de cereale exportat din Ucraina de la invazia Moscovei/ Photograph: Ozan Köse/AFP/Getty Images
Acordul intermediat de Turcia implică inspectarea navelor pe drumul de intrare și de ieșire din apele turcești/ Photograph: Anadolu Agency/Getty Images
Rusia este îngrijorată că vasele de marfă goale ar putea fi folosite pentru a introduce arme grele în Ucraina în călătoriile lor de întoarcere de la transporturile de cereale. Razoni se îndreaptă spre Liban/
Photograph: Anadolu Agency/Getty Images
UPDATE 11:00. ONU a declarat că s-au înregistrat peste 10 milioane de treceri la puncte de frontieră în și din Ucraina de când Rusia a lansat invazia.
Datele culese de ICNUR arată că 6.180.345 de refugiați din Ucraina sunt acum strămutați în toată Europa.
Vecinii Ucrainei au primit cei mai mulți refugiați, Polonia înregistrând 1,25 milioane de ucraineni.
„Cifra pentru refugiați este o estimare, deoarece potențialele mișcări ulterioare de întoarcere nu pot fi luate în considerare pentru moment”, precizează ICNUR.
Slovacia, Moldova și România au primit câte circa 80.000 de refugiați. Dintre țările care nu se învecinează cu Ucraina, Germania (670.000), Republica Cehă (400.402) și Italia (146.451).
UPDATE 10:00. Rezumatul de dimineață al Statului Major ucrainean:
- Trupele ruse au tras în pozițiile ucrainenilor din direcțiile Harkiv și Slaviansk;
- În regiunea Donețk, armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe direcția Bakhmut;
- Rușii au redus intensitatea zborurilor de aviație din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
UPDATE 09:35. Trupele ucrainene anunță despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:
UPDATE 09:26. Ministerul rus al Apărării încearcă probabil să atenueze temerile pe care Ucrainei le ridică utilizarea efectivă a HIMARS MLRS american în rândul armatei ruse, difuzând afirmații neadevărate cu privire la distrugerea acestor sisteme, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în utlimul raport.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în cadrul unei întâlniri cu conducerea Forţelor Armate Ruse de marţi, a declarat că trupele ruse au distrus şase lansatoare HIMARS şi alte echipamente militare furnizate de Occident Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a lansat și un videoclip în care susținea că o clădire care conținea două sisteme HIMARS a fost distrusă la 1 august în regiunea Harkiv.
Andrei Kovalchuk, șeful Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei, a spus că trupele ruse „nu au distrus niciun HIMARS”, iar un oficial finlandez a numit declarațiile rusești o iluzie.
Direcția Principală de Informații Militare a Ucrainei a mai raportat că departamentele ruse de apărare ascund pierderile personalului militar rus prin transportul rușilor răniți în vehicule civile și prin reducerea numărului de victime ale atacurilor ucrainene HIMARS în mass-media.
Grevele care folosesc sistemele HIMARS din Ucraina sunt de natură să demoralizeze personalul militar rus de pe teren, concluzionează experții ISW.
UPDATE 08:56. Cel puțin 358 de copii au fost uciși și alți 693 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă.
Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.
UPDATE 08:40. Potrivit ultimelor date ale Ministerului britanic al Apărări, este probabil să existe o creștere a numărului de civili care încearcă să fugă din Herson și din zona apropiată, pe măsură ce ostilitățile continuă și lipsa de alimente se agravează, punând presiune asupra rutelor de transport.
Ei au mai spus că o lovitură ucraineană împotriva unui tren de muniție rus din regiunea Herson, sudul Ucrainei, înseamnă că este „foarte puțin probabil” ca legătura feroviară dintre Herson și Crimeea să fie operațională.
UPDATE 08:20. Aproape 10 milioane de oameni au părăsit Ucraina de când Vladimir Putin a invadat, a declarat agenția ONU pentru refugiați.
UPDATE 07:42. Prima navă care transportă cereale care exportă cereale și alimente din Ucraina a ajuns la intrarea în Bosfor. Nava transportă 26.527 de tone de porumb destinate Libanului și este prima dintre cele 27 de nave despre care oficialii speră că vor atenua criza alimentară globală, scrie Hotnews.
UPDATE 07:20. Canada a extins sancțiunile împotriva Rusiei. Astfel, pe listă au fost incluse 43 de persoane, inclusiv militari ruși implicați în atrocitățile de la Bucha. Au fost aplicate sancțiuni și pentru 17 organizații din sectorul apărării care sprijină armata rusă.
„Canada condamnă cu fermitate uciderea civililor în Ucraina și va folosi toate mijloacele disponibile pentru a asigura o investigare completă a încălcărilor dreptului internațional în toată Ucraina, inclusiv în Buch”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului canadian.
UPDATE 07:10. „Explozii puternice au izbucnit în Mykolaiv în jurul orei cinci dimineața. Sunt zboruri. Un incendiu a izbucnit într-unul din cartierele orașului, iar un supermarket a fost distrus într-un altul”, spune primarul localității. De asemenea, bombardamente au fost auzite și la Harkov.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august și 2 august.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
