„Un mare talent are puterea de a schimba minți și linii ale vieții, un mare talent însoțit de un mare caracter are puterea de a schimba totul în jurul său”, a spus șefa statului.
În cadrul evenimentului, a fost prezentat filmul documentar „Zbor”, în regia lui Eugeniu Popovici, care prezintă parcursul plin de caracter și demnitate al scriitorului și publicistului. Vladimir Beșleagă e recunoscut pentru demnitatea și curajul său, pentru generozitatea spiritului, pentru rezistența la rău și capacitatea de a distinge între adevăr și minciună.
„E omul care nu s-a lăsat zdrobit de vremi și și-a continuat zborul chiar și atunci când avea aripa frântă. Este cea mai importantă lecție pe care putem s-o învățăm de la Domnia sa”, a spus Maia Sandu.
Totodată, în mesajul său de felicitare, Președinta țării a menționat că modelele morale sunt foarte importante pentru oameni, în special în vremuri dificile.
„Avem nevoie de asemenea modele la care să ne putem raporta mai ales în vremurile de restriște pe care le trăim. Mulți ani sănătoși și plini de inspirație omului, artistului, purtătorului de autoritate morală Vladimir Beșleagă!”, i-a urat Președinta Maia Sandu scriitorului.
Scriitorul Vladimir Beșleagă, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a împlinit astăzi, 25 iulie, 91 de ani.
S-a născut în 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut stagiul doctoral la aceeași instituție, având tema de cercetare „Liviu Rebreanu, romancier”. Și-a început activitatea ca publicist, colaborând la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. A fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1970-1982), secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” (1988).
În 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii „Zbânțuilă”, urmat de cărțile „Vacanța mea” (1959), „La fântâna Leahului” (1963), „Vrei să zbori la Lună?” (1964). Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic „Zbor frânt” (1966). A mai publicat: „Acasă” (1976), „Isai” (1976), „Ignat și Ana” (1979), „Durere” (1979), „Durere frântă” (1981), „Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), „Cumplite vremi” (1990, 2017), „Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988, poem tragic scris în 1969-1970). A semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.
Romanele lui Beșleagă au fost traduse în alte limbi. A tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ș.a. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, distincție pe care a recuzat-o). În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.
