VIDEO/ Ședința CSP din 16 ianuarie. Șeful interimar aș PG și-a numit adjuncții; Consiliul a desemnat membrii Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS

16 ianuarie 2023, 09:28 Justiție 480
CSP, 16 ianuarie 2023.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit luni, 16 ianuarie, în ședință. Pe ordinea de zi figurează 18 subiecte, cele mai importante fiind eliberarea acordului Procurorului General Interimar pentru a-și numi adjuncții, dar și pentru asigurarea interimatelor unor funcții de conducere în Procuratura Generală, inclusiv a funcției de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La fel, astăzi CSP va examina demersul de suspendare din funcție a procurorului din Orhei Vadim Machidon, prins în luna septembrie 2022, împreună cu un avocat, în flagrant cu mită de 10 mii de euro.

UPDATE 13:30. Ședința a fost declarată închisă.


UPDATE 13:10. CSP a decis remiterea unei cereri de recuzare înaintate de activistul Pavel Grigorciuc pentru examinare la procuratura specializată.


UPDATE 12:50. CSP a hotărât constituirea comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în cadrul concursului inițiat la data de 10 noiembrie 2022, în următoarea componență:

- Iulian Groza, propus de Președintele Republicii Moldova;
- Tudor Osoianu, propus de Ministerul Justiției;
- Ion Guceac, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;
- Boris Poiată, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;
- Roman Eremciuc, propus de Consiliul Superior al Procurorilor.


UPDATE 12:35. CSP a examinat contestația/sesizarea procurorului Vladislav Căruceru, împotriva deciziei protocolare adoptată în ședința Colegiului de disciplină și etică din 16 decembrie 2022.

La sfârșitul deliberărilor pe acest subiect, președinta CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că examinarea sontestației procurorului Căruceru va fi examinată în altă ședință.


UPDATE 11:42. CSP a admis cererea procurorului Nicolae Dumbrăveanu de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror.


UPDATE 11:06. CSP a respins ordinul Procurorului General interimar cu privire la asigurarea interimatului funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călărași de către procurorul Anatolie Gîrbu și l-a desemnat în funcția respectivă pe procurorul Tețcu Ion.


UPDATE 10:50. CSP l-a numit pe procurorul Victor Comerzan în funcția de procuror-șef interimat la Procuratura Briceni. Acesta îl va înlocui pe fostul conducător al instituției, Ion Lozovan, care s-a stins din viață la 6 decembrie 2022.

foto: Victor Comerzan


UPDATE 10:40. CSP a respins candidatura procurorului Sergiu Russu pentru funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună să asigure interimatul funcției.


UPDATE 10:15. CSP a dat acordul, cu majoritatea voturilor, pentru numirea procurorilor Igor Demciucin și Aliona Nesterov în funcțiile de adjuncți ai Procurorului General interimar Ion Munteanu, pe durata exercitării mandatului acestuia.

Consiliul a dispus transmiterea prezentei hotărâri procurorului general interimar pentru demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.

Foto: Igor Demciucin, Aliona Nesterov și Ion Munteanu.


UPDATE 09:50. CSP a decis amânarea examinării demersului de suspendare din funcție a procurorului Vadim Machidon, vizat într-un dosar de corupție.


UPDATE 09:47. Ședința a început, cu cvorumul necesar.

Urmăriți ședința Live:

Vedeți mai jos ordinea de zi a ședinței:

Agenda suplimentară a ședinței:


Amintim că la 16 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea unui avocat care a fost prins flagrant în timp ce transmitea mită unui procuror în sumă de 10.000 de euro, pentru ca acesta din urmă să adopte o decizie favorabilă pe o cauză penală, aflată în gestiunea sa.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media